Παρέμβαση ΕΟΚ - ΝΑΤΟ
«Η ομάδα ερεύνης της "Σημερινής" αποκαλύπτει ύστερα από σειρά επαφών της - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ και δημιουργία ειδικού Ταμείου για αποζημιώσεις σε περίπτωση συμβιβαστικής λύσεως - ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΠΑΦΕΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σ», ημερομηνίας 4 Ιανουαρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:

ΞΕΝΕΣ διπλωματικές πηγές, με τις οποίες είχε επαφές η ομάδα ερεύνης της «Σημερινής», άφηναν να νοηθεί ότι πριν από την εκδήλωση της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Κάρτερ, αναμένεται να υπάρξει συντονισμένη ενέργεια ΕΟΚ - ΝΑΤΟ, η οποία θα περιστραφή γύρω από τη βελτίωση των πέντε σημείων Κίσινγκερ. Την ενέργεια αυτή άφησε να νοηθή ότι ευνοεί ο Αμερικανός νέος Υπουργός Εξωτερικών κ. Βανς.

Απάντηση Τάσσου Παπαδόπουλου
Ο διαπραγματευτής Τάσσος Παπαδόπουλος δίνει απαντήσεις στον πρώην διαπραγματευτή και πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκο Κληρίδη στα όσα ανέφερε ο δεύτερος σε συνέντευξή του στη «Σ» την 1η Ιανουαρίου 1977. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Τάσσος Παπαδόπουλος: «Το Εθνικόν Συμβούλιον ενημερωθέν επί της Συμφωνίας των Βρυξελλών ήρχισε την 28/1/76 την συζήτησιν της γραμμής και της τακτικής, η οποία έπρεπε να ακολουθηθή κατά την νέαν συνάντησιν των συνομιλητών εις Βιέννην.

Ειδικώς δε εν σχέσει προς το θέμα υποβολής προτάσεων επί του εδαφικού, το Εθνικόν Συμβούλιον κατόπιν μάλιστα εισηγήσεων του κ. Κληρίδη απεφάσισεν ομοφώνως όπως μη υποβληθή χάρτης επί του οποίου σημειούνται νέαι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς εκτός εάν υπάρξη ρητή δέσμευσις της τουρκικής πλευράς να αποβάλη ιδικόν της χάρτην ή αντιπροτάσεις επί του εδαφικού προτού συζητηθούν άλλαι πτυχαί του Κυπριακού».

Αβεβαιότητα στο Ριζοκάρπασο
Στο Ριζοκάρπασο, που είναι τώρα ο μόνος τόπος στην Καρπασία και γενικά στα κατεχόμενα με κάποιο σημαντικό πληθυσμό, έχουν απομείνει 1300 περίπου Έλληνες, μερικοί από τους οποίους έχουν ήδη υπογράψει αιτήσεις για μεταφορά τους στις περιοχές που ελέγχει το κράτος. Οι περισσότεροι, όμως, δεν έχουν υπογράψει αιτήσεις.

Η σάτιρα της «Σ»: Ελπίδες
Περάσαμε τη Γέννηση και την Πρωτοχρονιά
Φορέσαμε χαμόγελα κι ανοίξαμε πανιά,
Κεφάτοι κι αισιόδοξοι με όνειρα κι ελπίδες
πως φέτος θα κερδίσουμε χαμένες μας πατρίδες.
Οι πρόσφυγες ελπίζουμε στα σπίτια μας να πάμε,
και οι μισθοσυντήρητοι γλυκό ψωμί να φάμε.
Ελπίζουμε πως κάποτε του κόσμου οι προστάτες
Θα πάψουν στους εφέντηδες να κάνουνε παράτες.
Ελπίζουμε πως φέτος πια θα σκίσουν τα ντεφτέρια
Ο Μπρέσνιεφ με τον Ντεμιρέλ και θα 'ρθουν στα μαχαίρια.
Και πως θα παν στο διάολο τον φετινό Γενάρη,
Οι Χένρυ, Λουνς, Φροντ, Κάλλαχαν κι άλλοι καλικαντζάροι.
Ο Σημερινός