Ικανοποίηση εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε σήμερα, σύμφωνα με την οποία δεν κρίνεται αντισυνταγματική η συμπερίληψη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στα άτομα που σύμφωνα με τον νόμο είναι υπόχρεα να υποβάλουν δήλωση Πόθεν Έσχες για τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών σήμερα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «μία νίκη του Κοινοβουλίου» και έκανε λόγο για «μία απόφαση ορόσημο, γιατί παύει να υφίσταται η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι μέρος ή μέλος της δικαστικής εξουσίας – όχι, ο Γενικός Εισαγγελέας ηγείται της ανεξάρτητης υπηρεσίας της νομικής υπηρεσίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις υποχρεώσεις, που θα έχουν πλέον Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι η νομοθεσία σαφώς ορίζει πως «όλοι όσοι είναι υπόχρεα πρόσωπα, θα καταθέσουν το Πόθεν Έσχες τους πέντε χρόνια μετά την κατάθεση του προηγούμενου και αυτό θα έρθει στην τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από την Πρόεδρο της Βουλής μαζί με δύο άλλους Βουλευτές, οι οποίοι έχουν υποχρέωση, μαζί με όλες τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, να τις στείλουν εντός 30 ημερών στον Έφορο Φορολογίας».
Ο κ. Δημητρίου κατέληξε ότι «είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι το κύρος και το ύψος της Βουλής - ας είναι η απαρχή μίας πορείας, που δεν θα εισακούονται «σειρήνες», δεν θα εισακούονται γνωματεύσεις πριν αυτές κριθούν από τα δικαστήρια, είναι ευκαιρία το Κοινοβούλιο να αρχίσει να ασκεί τον ρόλο του που θέτει το Σύνταγμα».
Η Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε στις δηλώσεις της ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σε σχέση με το Πόθεν Έσχες, «είναι μια ουσιαστική νίκη για το κοινοβούλιο που υπερασπίστηκε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία». Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι «πέρασε ένα ισχυρότατο μήνυμα σε όσους επικαλούνται νομικές γνωματεύσεις του Εισαγγελέα και τις θεωρούν θέσφατο, κυρίως εντός Βουλής, ενώ αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα και αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, δεν είχε εκφράσει με τη γνωμάτευση του τη σωστή θέση».
«Το κοινοβούλιο έχει υποχρέωση να επιμένει να δοκιμάζει νέα νομοθετήματα κυρίως σε μια εποχή που κρίνονται αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι να τερματίζει τη συζήτηση μόλις παρουσιάζεται μια γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», συνέχισε.
Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε, ακόμα, ότι όσο πιο ψηλό αξίωμα κατέχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη υποχρέωση έχει να λογοδοτεί και ότι «το να διεκδικεί κάποιος προνόμια, τα οποία τον απομακρύνουν από αυτό που επιζητά σήμερα η κοινωνία, δείχνει τη διάσταση που έχει με την κοινωνία».
Ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας «θα έπρεπε από μόνοι τους να ζητήσουν να συμπεριληφθούν στην υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες και όχι να στείλουν επιστολές στο Κοινοβούλιο για να υπερασπιστούν προνόμια, που δεν ανταποκρίνονται σε σύγχρονη κοινωνία». Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζητούσε για τρία χρόνια τη συγκεκριμένη νομοθεσία και ότι «δόθηκαν μεγάλες μάχες εντός κοινοβουλίου για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε τους δυο εισαγγελείς, αφού χρειάστηκε να γίνει ψηφοφορία εντός της επιτροπής όχι μία αλλά δυο φορές. Στόχος ήταν να συμπεριληφθούν στη διαδικασία ενώπιον της επιτροπής».
«Πρέπει να πιστώσω τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τα άλλα 2 μέλη του ΔΗΣΥ και ψήφισε υπέρ της συμπερίληψης, διαφορετικά η ψηφοφορία θα είχε καταλήξει σε ισοπαλία και θα απορριπτόταν, γεγονός που πιθανόν να έπαιρνε άλλη τροπή στην ολομέλεια δεδομένων των πιέσεων αλλά και των τροπολογιών που κατατέθηκαν», συνέχισε η κ. Χαραλαμπίδου.
Τέλος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αντί να υπηρετήσει τις προσπάθειες για λογοδοσία, διαφάνεια, ισονομία, ανέφερε τη συγκεκριμένη νομοθεσία στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά απέφυγε να την αναπέμψει, θέλοντας να αποφύγει τη συζήτηση εντός της Ολομέλειας της Βουλής, όπως έπραξε και με τη νομοθεσία για τον έλεγχο των δωρητών του Ταμείου του Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, το οποίο διαχειρίζεται επιτροπή υπό την προεδρία της Πρώτης Κυρίας».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, χαιρέτισε την απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι η ΔΗΠΑ ψήφισε τη συμπερίληψη των δύο Εισαγγελέων στον νόμο του πόθεν έσχες, προσθέτοντας ότι «η δικαιοσύνη μίλησε και οφείλουμε όλοι να την υπακούσουμε».
Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στις δηλώσεις της χαιρέτισε την απόφαση, λέγοντας ότι δικαιώνει τα μέλη της Επιτροπής που επέμεναν να συμπεριληφθεί, αν και άλλοι υποστήριζαν ότι η επιμονή για συμπερίληψη της πρόνοιας αποσκοπούσε μόνο στο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος.
«Θεωρούμε ότι όλοι, ανεξαρτήτως αξιώματος, θα πρέπει είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και με διαφάνεια να δηλώνουν που και πώς έκαναν την περιουσία τους, άρα είναι μία πολύ καλή μέρα για τη δημοκρατία, για τη λογοδοσία, για τη διαφάνεια», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ