Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή της, ο γυμναστής

Η πάθηση των… εργαζομένων του πληκτρολογίου, αλλά και του τενίστα, καθώς και του μουσικού. Η «λίστα» των ασθενών της είναι ευρεία, καθώς η τενοντίτιδα δεν κάνει διακρίσεις…

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ οι μύες με κατάλληλη γυμναστική, η οποία βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες, ώστε να μην είναι τόσο επιρρεπείς σε τραυματισμούς


Ο τένοντας είναι ένας ινώδης ιστός που ενώνει τους μύες με τα οστά. Με τον όρο τενοντίτιδα εννοούμε την πάθηση του τένοντα είτε στο σημείο που ενώνεται με τον μυ είτε στο σημείο που ενώνεται με το οστό. Η πάθηση μπορεί να είναι ερεθισμός, τραυματισμός, κάκωση, φθορά ή φλεγμονή.

Αίτια

Οι αιτίες εμφάνισης της τενοντίτιδας είναι πολλές. Οι πιο συνηθισμένες όμως είναι οι εξής:

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις: όσοι εργάζονται πολλές ώρες με υπολογιστές, αθλητές και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες επιβαρύνουν καθημερινά τις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών τους, με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρχρηση των τενόντιων συνέσμων.

Ένας τραυματισμός: Αν χτυπήσετε σε κάποια άρθρωση μπορεί να τραυματιστεί ο τένοντας ή να παρουσιάσει κάποια φλεγμονή, η οποία θα οδηγήσει σε τενοντίτιδα.

Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνότερα τενοντίτιδες, κυρίως στους ώμους, επειδή με την πάροδο του χρόνου οι τένοντες εκφυλίζονται και συγκεντρώνουν άλατα ασβεστίου, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητα και την ευκινησία τους.

Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τενοντίτιδας, ανάλογα με την άρθρωση που προσβάλλεται. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

Καρποί: Είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, παίζουν επαγγελματικά πιάνο ή άλλα μουσικά όργανα, ασχολούνται με ενόργανη γυμναστική ή την άρση βαρών.

Αγκώνες: Οι αθλητές του τένις ή του γκολφ ταλαιπωρούνται πολύ συχνά από τενοντίτιδες (επικονδυλίτιδες) ενώ είναι εξίσου πολύ συχνές σε άτομα που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες, όπως μαραγκοί, οικοδόμοι, κηπουροί, κομμωτές. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στις επικονδυλίτιδες είναι ο έντονος πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του αγκώνα, οι κινήσεις γίνονται όλο και πιο επώδυνες, κυρίως η έκταση του καρπού, το σήκωμα αντικειμένων ή ακόμα και η γροθιά. Σε δραστηριότητες όπου υπάρχει «τέντωμα» του αγκώνα, όπως το τέντωμα του χεριού για να πιάσουμε ένα μπουκάλι νερό, ο πόνος είναι πολύ μεγάλος.

Ώμοι: Οι στροφείς μύες του ώμου είναι μία ομάδα μυών οι οποίοι ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό. Προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του. Όταν ασκηθεί μεγάλη δύναμη στον τένοντα τότε τραυματίζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή.

Αυτό μπορεί να συμβεί από μια απότομη ή δύσκολη κίνηση άρσης μεγάλου βάρους, μετά από πτώση με τεντωμένο χέρι, δυνατό σπρώξιμο ή τράβηγμα με τα χέρια, ακόμα κι από δυνατή ρήψη. Τις περισσότερες φορές όμως η φλεγμονή δημιουργείται σιγά σιγά λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων, οι οποίες φορτίζουν τους στροφείς μύες του ώμου. Πιο συχνά εμφανίζεται σε επαγγελματίες κολυμβητές και ελαιοχρωματιστές.

Γόνατα: Ο επιγονατιδικός τένοντας συνδέει την επιγονατίδα με το οστό της κνήμης. Μπορεί να τραυματιστεί λόγω κατάχρησης και να προκληθεί τοπική φλεγμονή. Οι τενοντίτιδες επιγονατιδικού τένοντα είναι συχνές σε αθλητές που καταπονούν το γόνατο, όπως οι ποδοσφαιριστές, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, αρσιβαρίστες, καθώς και όσοι σηκώνουν πολλά βάρη λόγω επαγγέλματος, όπως μεταφορείς, λιμενεργάτες και εργάτες σε αποθήκες.

Ισχία: Τενοντίτιδες στα ισχία παρατηρούνται συνήθως σε όσους ασχολούνται με το μπάσκετ, τα άλματα, καθώς και σε δρομείς μικρών αποστάσεων.

Πρόληψη

Για να προλάβετε την εμφάνιση τενοντίτιδας, λάβετε έγκαιρα τα μέτρα σας: Με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουν οι μύες, που βοηθά τις αρθρώσεις και τους τένοντες και έτσι δεν είναι τόσο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Προσέξετε όμως οι επαναλήψεις, η ένταση και ο αριθμός των ασκήσεων να μην είναι υπερβολικά. Συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας. Επίσης μην παραλείπετε ποτέ την προθέρμανση και την αποθεραπεία. Η προθέρμανση προετοιμάζει το σώμα για την προπόνηση και η αποθεραπεία αποτρέπει το «πιάσιμο» των τενόντων.

Ξεκουράστε τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν εργάζεστε πολλή ώρα στον υπολογιστή σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δακτύλων του ενός χεριού με το άλλο, μέχρι να νιώσετε ότι τεντώνεται όλο σας το χέρι από τα δάκτυλα μέχρι τον αγκώνα. Κάντε το ίδιο και για το άλλο χέρι.

Χάστε τα περιττά κιλά και μη σηκώνετε πολλά βάρη.

Αν η δουλειά σας δεν σας επιτρέπει να «ξεκολλήσετε» από το κομπιούτερ, τουλάχιστον προμηθευτείτε εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι και μία ορθοπεδική καρέκλα γραφείου. Αν δεν μπορείτε να βρείτε εργονομικό πληκτρολόγιο, επιλέξετε ένα πληκτολόγιο και ένα mouse pad με μαλακές προεξοχές σιλικόνης, ώστε να προσαρμόζονται στο σχήμα του καρπού και του αντιβραχίονά σας. Το εργονομικό ποντίκι εφαρμόζεται στην παλάμη και μετακινεί τον κέρσορα στην οθόνη με τη βοήθεια μιας μπίλιας, ώστε το χέρι να μένει ακίνητο. Η ορθοπεδική καρέκλα του γραφείου θα επιτρέπει στη σπονδυλική σας στήλη να είναι σε ευθεία θέση, ενώ το ύψος θα ρυθμίζεται έτσι ώστε να πατάτε καλά στο έδαφος και οι αντιβραχίονές σας να είναι στο ίδιο ύψος με το πληκτρολόγιο.

Αντιμετώπιση

Πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της τενοντίτιδας παίζει η ξεκούραση. Προσπαθήστε να σταματήσετε τη δραστηριότητα που σας την προκάλεσε ή να απέχετε για κάποιο διάστημα από αυτή, αν είναι εφικτό.

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο μπορείτε να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες, αφού συμβουλευτείτε γιατρό.

Η τοποθέτηση κρύων επιθεμάτων ή παγοκύστης μπορεί να σας προσφέρει έστω μια προσωρινή ανακούφιση. Αν δεν έχετε παγοκύστη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγάκια τυλιγμένα σε μια πετσέτα ή, στην ανάγκη, μια σακούλα με κατεψυγμένα λαχανικά. Σε περίπτωση που ο πόνος επιμένει, καλό είναι να επισκεφτείτε γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει να φορέσετε ειδικό νάρθηκα, που θα ακινητοποιήσει το χέρι σας.

Θα σας προτείνει, επίσης, την κατάλληλη περαιτέρω θεραπεία. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί επέμβαση.

Προτεινόμενες ασκήσεις

· ΚΡΑΤΗΣΤΕ στην παλάμη σας ένα ειδικό ελαστικό μπαλάκι ή ένα στρογγυλό αφρολέξ και πιέστε το απαλά, ανοίγοντας και κλείνοντας την παλάμη. Επαναλάβετε μερικές φορές.

· Τοποθετήστε το χέρι σας στην άκρη ενός τραπεζιού έχοντας τον καρπό και τα δάκτυλα έξω από αυτό. Στη συνέχεια λυγίστε τον καρπό μια φορά προς τα κάτω και μια φορά προς τα πάνω μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση. Η άσκηση αυτή δεν πρέπει να σας προκαλεί πόνο. Επαναλάβετε 10-15 φορές. Την ίδια άσκηση μπορείτε να κάνετε κρατώντας ένα πολύ ελαφρύ βαράκι.

· Τοποθετήστε πάλι το χέρι σας με τον ίδιο τρόπο στο τραπέζι. Έπειτα λυγίστε τον καρπό σας αριστερά και στη συνέχεια δεξιά μέχρι να ολοκληρωθεί η κίνηση. Επαναλάβετε 10-15 φορές.

ΕΛΕΝΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής Ειδικότητα: Αποκατάσταση τραυματισμών
Και μυοσκελετικών παθήσεων
Salto Health and Fitness
[email protected]