Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «εντατικοποίησε δραματικά» τις προσπάθειες για να συντρίψει ειρηνικές διαμαρτυρίες και ενίσχυσε τον κατασταλτικό μηχανισμό της μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο στη χώρα, αναφέρεται σε έκθεση διερευνητικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν «με συνειδητό και εσκεμμένο τρόπο» σε ενέργειες για να διαλύσουν και να αποθαρρύνουν την αντιπολίτευση, να εμποδίσουν τη διάδοση ανεξάρτητης ενημέρωσης και επικριτικών απόψεων και να αποτρέψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες, αναφέρεται στην έκθεση.
«Είμαστε μάρτυρες μιας εντατικοποίησης του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους ως απάντηση σε αυτό που θεωρεί επικριτικές απόψεις, αντιπολίτευση ή διαφωνία», δήλωσε η Μάρτα Βαλίνας, επικεφαλής της διερευνητικής επιτροπής.
Οι εκλογικές αρχές της Βενεζουέλας και το κορυφαίο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσαν πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, χωρίς να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων από όλα τα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου υποψηφίου Εντμούντο Γκονσάλες να κατηγορήσουν το κυβερνών κόμμα για νοθεία.
Η αντιπολίτευση λέει πως η δική της καταμέτρηση δείχνει ότι νίκησε ο Γκονσάλες, ο οποίος νωρίτερα αυτό το μήνα ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ισπανία, αφού εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψή του.
Περίπου 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις εκλογές, ενώ 2.400 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με επίσημους εκπροσώπους.
Διαβάστε επίσης: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους η Φον ντερ Λάιεν – Το χαρτοφυλάκιο του Καδή
Η καταστολή των διαμαρτυριών σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο στην επιδείνωση του κράτους δικαίου, σύμφωνα με τη διερευνητική αποστολή.
«Οι κύριες δημόσιες αρχές εγκατέλειψαν κάθε πρόσχημα ανεξαρτησίας και υποτάχθηκαν ανοικτά στην εκτελεστική εξουσία», αναφέρεται στην έκθεση.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η «καταστολή» των διαδηλώσεων οδήγησε σε κλίμα φόβου μεταξύ του πληθυσμού της Βενεζουέλας και διαμόρφωσε μια πολιτική φίμωσης και αποθάρρυνσης της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για θανάτους στις διαδηλώσεις και αποκάλεσε τους διαδηλωτές «εξτρεμιστές» και «φασίστες».
Σύμφωνα με τη διερευνητική αποστολή, 24 από τους 25 θανάτους προκλήθηκαν από τραύματα από σφαίρες, κυρίως στο λαιμό.
Οι συλλήψεις που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης «τοκ τοκ» -την αποκάλεσαν έτσι επειδή οι αρχές χτυπούν τις πόρτες αντιπολιτευομένων ή διαφωνούντων- αφορούσαν απλούς πολίτες σε φτωχές γειτονιές, αναφέρεται στην έκθεση.
Οι καταγγελίες για «αναγκαστικές εξαφανίσεις», που δεν αναφέρονται, έχουν αυξηθεί από το 2019, όπως και οι αναφορές για απάνθρωπη μεταχείριση και βασανιστήρια, προστίθεται.
Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ίδρυσε τη διερευνητική αποστολή για τη Βενεζουέλα το 2019 και η εντολή της παρατάθηκε μέχρι το Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP