Ρουσφετολογία και οικονομία ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο με φόντο τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου
Τσίπρας και Μητσοτάκης παίζουν τα ρέστα τους, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη. Στο ΚΙΝΑΛ η ρήξη Γεννηματά - Βενιζέλου προκαλεί τριγμούς. Βαρουφάκης και Βελόπουλος δίνουν μάχη για να μπουν στη βουλή
Η μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές για τη Νέα Δημοκρατία έχει πλέον μεταφέρει τη συζήτηση στον αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταφέρει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Με τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει αύριο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για να του αναφέρει την απόφασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ξεκινά και επίσημα πλέον η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα.
Η μεγάλη νίκη στις ευρωεκλογές για τη Νέα Δημοκρατία έχει πλέον μεταφέρει τη συζήτηση στον αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταφέρει την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας εξακολουθούν να δείχνουν διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που δείχνει ότι έχει παγιωθεί μια συγκεκριμένη κατάσταση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι σεισμικές δονήσεις είναι ασταμάτητες τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις αποκαλύψεις για προσλήψεις συγγενών και φίλων των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση, μάλιστα, των πρωταγωνιστών δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα, παρά την προσπάθεια που έγινε για «συμψηφισμό» ευθυνών και με τα άλλα πολιτικά κόμματα
Ήδη, δύο βουλευτές, που τα ονόματά τους εμπλέκονται στα ρουσφέτια, ανακοίνωσαν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, το όνομα του οποίου είναι στη λίστα, υποστηρίζει ότι δεν νιώθει καμία πολιτική ενοχή.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κλείσει άμεσα το ζήτημα των μετατάξεων φίλων και συγγενών
Με επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η επίσκεψη του Προέδρου της ΝΔ σε δήμαρχο που έχει εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι συζητήσεις με πολίτες της «διπλανής πόρτας» και η απόφαση για μη πραγματοποίηση υπαίθριων ομιλιών εκτός από αυτήν της Αθήνας, που θα έχει, ωστόσο, ένα διαφορετικό χαρακτήρα, η Νέα Δημοκρατία εκμεταλλεύεται τη νευρικότητα που έφερε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Στην «Πειραιώς» αποφεύγουν να μπουν σε έντονο διαξιφισμό με την κυβέρνηση και αφήνουν την κοινωνία να αντιδρά με τα όσα γίνονται γνωστά. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, σε όλες τις τοποθετήσεις του ζητά ισχυρή εντολή, με μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, για να μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς δεκανίκια.
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις φόβου περί νέων μνημονίων δείχνουν ότι δεν επηρεάζουν την κοινωνία, η οποία άλλωστε δεν δείχνει να έχει νιώσει πως βρίσκεται εκτός μνημονίων.
Εμφύλιος στο ΚΙΝΑΛ
Η απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγή, Φώφης Γεννηματά, να «αποβάλει» από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον πρώην Πρόεδρο και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκάλεσε έντονους τριγμούς. Μάλιστα, η αξιολόγηση των γεγονότων κρίνεται με βάση τους δύο ισχυρούς πόλους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνουν ότι επωφελούνται από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί τη διεύρυνση, ώστε να κερδίσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε παλαιότερα είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα η κ. Γεννηματά πήρε ένα ρίσκο που μόνον το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου θα δείξει, εάν, τελικώς, άξιζε. Το αποτέλεσμα της μάχης της τρίτης θέσης με τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ θα κρίνει και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν αμέσως μετά.
Βελόπουλος ή Γιάνης;
Από όποια σκοπιά και αν το δει κάποιος, ήταν η έκπληξη των ευρωεκλογών. Τόσο η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου όσο και το ΜΕρΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη προκάλεσαν αίσθηση με τα αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς η παράταξη του πρώην στελέχους του Γιώργου Καρατζαφέρη κατάφερε να μπει στην Ευρωβουλή με ένα ποσοστό που ξεπερνά το 4%, ενώ ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, για ελάχιστες ψήφους, δεν πέτυχε να περάσει το όριο του 3%.
Πλέον, οι Εθνικές Εκλογές αποτελούν τη δεύτερη μονομαχία για το ποιο από τα δύο κόμματα θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και οι δύο πολιτικές παρατάξεις κινούνται στο όριο εισδοχής που είναι το 3%, αν και ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες.
Τέλος εποχής για το Ποτάμι και ίσως και για τους ΑΝΕΛ
Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αποτέλεσαν το κύκνειο άσμα ενός κινήματος που ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, στην πορεία, όμως, χάθηκε μέσα στα πολιτικά κενά, που ήταν τα πρόσωπα που το στελέχωναν. Το Ποτάμι, ουσιαστικά, τελειώνει την παρουσία του στην κομματική σκηνή, καθώς, μετά από το απογοητευτικό ποσοστό των ευρωεκλογών, αποφασίστηκε να μην κατέβει στις Εθνικές Εκλογές, ενώ και ο επικεφαλής της παράταξης, Σταύρος Θεοδωράκης, υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία.
Σε ανάλογη διάθεση βρίσκονται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του πρώην συνεταίρου στην κυβέρνηση Τσίπρα, Πάνου Καμμένου. Τα ποσοστά των ευρωεκλογών ήταν τραγικά και, όπως όλα δείχνουν, εάν δεν καταφέρει να μπει το κόμμα σε κάποιο άλλο πολιτικό άρμα, τότε πολύ δύσκολα θα συμμετέχει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Μάχες σε τρία επίπεδα
09.06.2019 18:03
NewsAssetΣημερινή (Base Element)