Αν θέλουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, χρειάζεται να επανεξετάσουμε συνολικά τη σχέση μας με το περιβάλλον και τον τρόπο που σχεδιάζουμε και χρησιμοποιούμε τον αστικό χώρο, δήλωσε το Σάββατο η Επίτροπος Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, Αντωνία Θεοδοσίου.
Σε ομιλία της στο Συνεργαστήριο «Δροσίζοντας τη Λεμεσό - LC3» στο Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας στη Λεμεσό, την οποία ανέγνωσε εκ μέρους της η Λειτουργός Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων Μαριλένα Παπασταύρου, η Επίτροπος είπε ότι ο συν-σχεδιασμός λύσεων, η συζήτηση προκλήσεων, η συμμετοχή πολιτών, η σύνδεση επιστήμης και τοπικής δράσης είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Το συνεργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δροσίζοντας τη Λεμεσό-LC3», μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που συνδέεται άμεσα με τη δέσμευση της Λεμεσού στην ευρωπαϊκή αποστολή για πορεία προς Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις.
Στην ομιλία της, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι η δημιουργία και η υιοθέτηση πάρκων γειτονιάς από την τοπική κοινωνία είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια, που όχι μόνο ενισχύει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των δημόσιων χώρων αλλά και προάγει τη συμμετοχικότητα, τη συλλογική σκέψη και δράση. Ωστόσο, σημείωσε, "αν θέλουμε να επιτύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, χρειάζεται να επανεξετάσουμε συνολικά τη σχέση μας με το περιβάλλον και τον τρόπο που σχεδιάζουμε και χρησιμοποιούμε τον αστικό χώρο. Δεν αρκεί να υπάρχουν πράσινοι χώροι· χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που να συνεκτιμά, να συμπεριλαμβάνει, και να ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της ενέργειας, των μεταφορών και των φυσικών πόρων, την κυκλική οικονομία, αλλά και να λαμβάνει υπόψη την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την κοινωνική ευημερία και την ανθεκτικότητα των πόλεων απέναντι στην κλιματική κρίση".
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ορόσημο αποτελεί η σύσταση της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CYS TC 29 για την Κλιματική Ουδετερότητα Πόλεων/Κοινοτήτων, που συγκροτήθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης με πρωτοβουλία του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων, είπε.
Η Επιτροπή, πρόσθεσε η κ. Θεοδοσίου, ξεκινάει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός εθνικού τυποποιητικού παραδοτέου, το οποίο θα περιλαμβάνει κριτήρια και δείκτες κλιματικής ουδετερότητας, παρέχοντας ένα αξιόπιστο εργαλείο, έναν οδηγό για πόλεις και κοινότητες που θέλουν να προχωρήσουν προς αυτό τον στόχο.
Τέλος, η κ. Θεοδοσίου είπε ότι η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα αν και καθόλου εύκολη, είναι αναγκαία.
Πηγή: ΚΥΠΕ