ΤΡΙΤΗ ΓΝΩΜΗ

Έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά να υπενθυμίζουμε κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση και στις μικρότερες κατηγορίες και ειδικά στη Β', που θεωρείται ο προπομπός για την κατηγορία των μεγάλων.

Ολυμπιακός, Ε.Ν.Π., Αλκή έστω με ενοποίηση με την Ομόνοια Ορόκλινης, Πάφος, Αγία Νάπα, Οθέλλος, είναι οι ομάδες που διεκδικούν την άνοδο, με την Αλκή να θεωρείται βέβαιο ότι τα καταφέρνει και την Πάφο να είναι δεύτερο μεγάλο φαβορί για άνοδο.

Όλες αυτές οι ομάδες αγωνίστηκαν στην κατηγορία των μεγάλων.

Θυμίζω ότι ο Ολυμπιακός είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΠ, έχει 3 πρωταθλήματα, ισάριθμες παρουσίες στην Α' Εθνική, ένα κύπελλο και αρκετές άλλες φορές ήταν στην τριάδα ή και φιναλίστ κυπέλλου.

Η Ένωση από το 1970 έως και το 2014 αγωνιζόταν ανελλιπώς στην Α' κατηγορία, ανέδειξε πρώτους σκόρερ πρωταθλήματος παίκτες που έκαναν μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα, ή και σε μεγαλύτερες ομάδες στην Κύπρο, έπαιξε σε τελικούς κυπέλλου και διεκδίκησε ακόμη και πρωτάθλημα.

Η Αλκή Ορόκλινης, σαν αθάνατη, πολλές δεκαετίες ήταν στα σαλόνια, σε πέντε τελικούς κυπέλλου έχει αγωνιστεί και γενικά έχει τεράστια ιστορία στον χώρο.

Το ίδιο και η Πάφος διά των εκπροσώπων της Ευαγόρα και ΑΠΟΠ ή και της ενοποιημένης Αθλητικής Ένωσης.

Τα αναφέρω όλα αυτά και υπενθυμίζω και την παρουσία της Ομόνοιας Αραδίππου αλλά και του Εθνικού Άσσιας, που επίσης -ειδικά η πρώτη- πολλά χρόνια αγωνίστηκαν στην Α' κατηγορία, για να τονίσω ότι και σε άλλες κατηγορίες πλην της Α' υπάρχουν ομάδες και με μπόλικη ιστορία και με αρκετό κόσμο που θα πρέπει να τυγχάνουν ανάλογου σεβασμού από τους έχοντες την ευθύνη στον χώρο.

Υπάρχουν άνθρωποι που για πολλά χρόνια κρατούν στους ώμους τους παραδοσιακές και ιστορικές ομάδες αλλά και προσφυγικές, για να μην κλείσει το μαγαζί και θα πρέπει να βοηθηθούν ανάλογα από Ομοσπονδία και κράτος αντίστοιχα.

Υπάρχει γενικά μέγα χάσμα ανάμεσα στην Α' και στις λοιπές κατηγορίες, αλλά ειδικά με τη δεύτερη, που υποτίθεται φιλοξενεί πολλές ομάδες που πέρασαν από επαγγελματικά πλαίσια.

Αυτό το χάσμα, που έχει σχέση και με το αγωνιστικό και με το οικονομικό ακόμη και με το γηπεδικό, θα πρέπει να σμικρυνθεί αν θέλουμε να λέμε ότι δεν εξακολουθούν να είναι παιδιά κατώτερου ποδοσφαιρικού θεού οι απαρτίζοντες αυτές τις κατηγορίες.

Και δεν χρειάζονται πολλά και δαπανηρά για να γίνει αυτό.
Απλά από τη συνολική πίτα ας μεγαλώσει λίγο το κομμάτι που τους αναλογεί, ας βοηθηθούν λίγο στο γηπεδικό και ας αναβαθμιστεί γενικά ο ρόλος τους, ειδικά αυτών που θα αποτελούν τη Β' κατηγορία.

Όμως θα πρέπει να υπάρξει θέληση από τους αρμοδίους, αλλά και δέσμευση από τους παράγοντες των ομάδων ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις εκατέρωθεν.

Και η επικείμενη μείωση των ομάδων πιθανόν να αποτελέσει και αφορμή για να δρομολογηθούν εξελίξεις που να είναι προς όφελος των άμεσα ενδιαφερομένων ομάδων.

Θα αναμένουμε και θα επανέλθουμε…