Μεγαλοεκδότες στη Γαλλία και τη Γερμανία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθούν στην άρνηση της Google να τους πληρώνει όταν το περιοχόμενό τους εμφανίζεται στις αναζητήσεις της.

 

Για μήνες οι ευρωπαίοι εκδότες είχαν εργαστεί για να αποκαταστήσουν μια δικαιότερη οικονομική ισορροπία μεταξύ της διαπραγματευτικής ισχύς των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και των εκδοτών μέσω του νομοσχεδίου Copyright Directive της ΕΕ. Στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία στις 24 Οκτωβρίου, θα δώσει στους εκδότες το δικαίωμα να ζητούν από πλατφόρμες όπως η Google και Facebook να τους πληρώνουν όταν εμφανίζεται το περιεχόμενο τους στο διαδίκτυο.

Σε μία πρώτη αντίδραση στην Οδηγία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, η Google δηλώνει ότι δεν θα πληρώνει για την προβολή ειδησεογραφικού περιεχομένου. 

Εντούτοις, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί εκδότες δεν θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα.  Ποντάρουν στην ισχύ του μεγάλου αριθμού τους καθώς και στο ενιαίο μέτωπο που διατηρούν. Γάλλοι εκδότες κάνουν λόγο για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Google, ενώ Γερμανοί εξέφρασαν τη στήριξη τους στους Γάλλους για να αμφισβητήσουν την απόφαση και να αμφισβητήσουν τη θέση της Google με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης διαδικτυακών Εκδοτών, Bertrand Gié, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για εκβιασμό. Είτε δέχεσαι να τους δίνεις τα ψηφιακά δικαιώματα για το περιεχόμενό σου δωρεάν είτε θα εξαφανιστείς από την μηχανή αναζήτησης».

Πάντως η Google ενημέρωσε ότι θα εμφανίζει μόνο τίτλους και εικόνες επισκόπησης (thumbnails) των ειδησεογραφικών άρθρων από εκδότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλία, με στόχο να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας που θα εφαρμοστεί από τα τέλη του επόμενου μήνα.

Η απόφαση είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή του Google News σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, αφότου το μπλοκ πέρασε μία οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι εκδότες έχουν τη δύναμη να χρεώνουν για την εμφάνιση ειδησεογραφικού περιεχομένου που έχει πνευματικά δικαιώματα, γνωστό ως «snippets», το οποίο εμφανίζεται δωρεάν σε μηχανές αναζήτησης.

Σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση η Google δήλωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε άδειες για να προβάλει περισσότερο περιεχόμενο που έχει πνευματική ιδιοκτησία, αλλά αντ’  αυτού οι εκδότες θα επιλέγουν πόση πληροφορία -συμπεριλαμβανομένων των snippets- θέλουν να δείξουν στο Google News.