Η ύπαρξη των αερίων DMS και DMDS στον εξωπλανήτη K2-18b αποτελούν ένδειξη ύπαρξης ζωής αλλά δεν είναι απόδειξη για αυτή, τόνισε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης.
Ο κ. Τσαγγαρίδης κλήθηκε να σχολιάσει ανακοίνωση ομάδας επιστημόνων ότι εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, που απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη, «τα πιο υποσχόμενα μέχρι σήμερα» χημικά ίχνη μιας πιθανής ύπαρξης ζωής.
"Από τη μια, αφενός οι επιστήμονες εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για εξεύρεση ζωής πέρα του δικού μας πλανήτη στις τεράστιες δυνατότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Space Telescope (JWST), αφετέρου τονίζω ότι δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ζωής με τον εντοπισμό ενός ή δύο μορίων που εμείς συνδέουμε με τη ζωή στον δικό μας πλανήτη" είπε ο κ. Τσαγγαρίδης.
Ωστόσο, δεν απέκλεισε να υπάρχει ζωή στον πλανήτη K2-18b, ή σε άλλους εξωπλανήτες.
Αλλωστε, είπε, "τα περισσότερα στατιστικά μοντέλα αριθμούν από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια εξωπλανήτες με ζωή".
Μάλιστα, συνέχισε, "ενδεχομένως να υπάρχουν πολιτισμοί πιο τεχνολογικά εξελιγμένοι από τον δικό μας".
Το άστρο και ο εξωπλανήτης
Το άστρο K2-18, ή EPIC 201912552, είναι ένας ερυθρός νάνος περίπου 124 έτη φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα. Το άστρο έχει μικρότερη μάζα από τον Ήλιο μας, κατ' ακρίβεια περίπου τη μισή, κι εκπέμπει περίπου το 2% του φωτός του Ήλιου μας.
Ο πλανήτης K2-18b ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler το 2015 και αργότερα επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer.
Ο K2-18b είναι μεγαλύτερος από τη Γη, με διάμετρο περίπου 2,5 φορές και μάζα κάπου 8,5 φορές σε σχέση με τον πλανήτη μας, και μέση θερμοκρασία στην τροχιά του περίπου -8 ºC.
"Δηλαδή, ενώ βρίσκεται μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, το μέγεθός του και η ατμόσφαιρα υδρογόνου που αργότερα εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για μικρό αέριο γίγαντα" είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσαγγαρίδης.
Ο εξωπλανήτης πιθανόν να έχει ωκεανούς νερού
Η ανακοίνωση, σημείωσε, ότι εντοπίστηκαν υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του το 2019 ώθησε το JWST να ξεκινήσει να τον παρατηρεί και το 2023 εντόπισε διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.
"Η τωρινή επικρατούσα άποψη είναι ότι ο πλανήτης πιθανό να έχει ωκεανούς νερού και η ατμόσφαιρα υδρογόνου περιέχει ίχνη διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου - δηλαδή είναι είτε υπέρ-Γη (όπως τον ταξινομεί η NASA) ή μίνι-Ποσειδώνας με περισσότερο άνθρακα από τον γείτονά μας" τόνισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τσαγγαρίδης.
Βρέθηκαν αέρια που συνδέονται με τη ζωή, "ένδειξη, όχι απόδειξη"
Φέτος, σημείωσε, ανακοινώθηκε ότι στην ατμόσφαιρά του ανακαλύφθηκαν διμεθυλοσουλφίδιο και διμεθυλοδισουλφίδιο (dimethyl sulfide, DMS, και dimethyl disulfide, DMDS, αντίστοιχα), αέρια τα οποία στη Γη παράγονται από βιολογικές λειτουργίες, δηλαδή συνδέονται με τη ζωή.
Μάλιστα, είπε, η συγκέντρωση του DMS φαίνεται να παραμένει σχετικά σταθερή.
"Δεδομένης της βραχύβιας ύπαρξής του, πιστεύουμε ότι πρέπει να ανανεώνεται στην ατμόσφαιρα του K2-18b. Αυτό, φυσικά, έχει ενθουσιάσει αλλά και ιντριγκάρει τους περισσότερους επιστήμονες ως προς το τι είναι αυτό που το ανανεώνει, με την ύπαρξη μικροβιακών οργανισμών να φιγουράρουν ως πιθανοί δημιουργοί του".
Παρόλα αυτά, επισήμανε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και εργαστηριακές λειτουργίες που επίσης παράγουν DMS.
"Συνεπώς, η ύπαρξη των αερίων DMS και DMDS αποτελούν ένδειξη ύπαρξης ζωής στον πλανήτη Κ2-18b, αλλά δεν είναι απόδειξη για αυτή" τόνισε.
"Δεν αποκλείω να υπάρχει ζωή εκεί"
Ο κ. Τσαγγαρίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν αποκλείει να υπάρχει ζωή στον εξωπλανήτη αυτό ή σε άλλους εξωπλανήτες.
"Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν αποκλείω το να υπάρχει ζωή στον πλανήτη K2-18b, ή σε άλλους εξωπλανήτες" είπε και υπογράμμισε ότι "άλλωστε τα περισσότερα στατιστικά μοντέλα αριθμούν από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια εξωπλανήτες με ζωή".
Μάλιστα, συνέχισε, "ενδεχομένως να υπάρχουν πολιτισμοί πιο τεχνολογικά εξελιγμένοι από τον δικό μας".
"Απλά, δεν μπορώ να δηλώσω ότι η παρατήρηση των αερίων DMS και DMDS από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb την έχει επιβεβαιώσει. Ούτε η ίδια η NASA δεν δηλώνει κάτι τέτοιο" διευκρίνισε.
Ο κ. Τσαγγαρίδης είπε τέλος ότι έχουμε ακόμα μπόλικο δρόμο να διανύσουμε μέχρι να αποδείξουμε την ύπαρξη εξωγήινης ζωής "κι αν πρέπει να πάρουμε κάτι από αυτή την ανακάλυψη ορόσημο, είναι την ανάγκη να συνεχίσει και η νέα γενιά την εξερεύνηση του διαστήματος και, γιατί όχι, να συμμετέχουν και οι Κύπριοι νέοι σε αυτή την προσπάθεια".
Πηγή: ΚΥΠΕ