Οι οργανισμοί πλανητικής άμυνας του ΟΗΕ παρακολουθούν στενά τον αστεροειδή 2024 YR4, ο οποίος έχει 1,3% πιθανότητα να συγκρουστεί με τη Γη στις 22 Δεκεμβρίου 2032. Αν και οι πιθανότητες πρόσκρουσης είναι πολύ χαμηλές, δεν μπορούν ακόμα να αποκλειστούν πλήρως.

Ο αστεροειδής, που ανακαλύφθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2024, έχει διάμετρο μεταξύ 40 και 90 μέτρων και σε περίπτωση πρόσκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές αντίστοιχες με εκείνες μιας πυρηνικής βόμβας, αν έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να καταλήξει στον ωκεανό ή σε απομακρυσμένη τοποθεσία.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εκτιμά ότι ο YR4 έχει 99% πιθανότητα να περάσει με ασφάλεια από τη Γη, ενώ οι αστρονόμοι συνεχίζουν να αναλύουν την τροχιά του. Ο αστεροειδής έχει καταταχθεί στο επίπεδο 3 της Κλίμακας Κινδύνου Τορίνο (Torino Impact Hazard Scale), που σημαίνει ότι χρήζει επιστημονικής προσοχής, αλλά δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη διαδικασία πρωτοκόλλου, η ESA και η NASA έχουν ενεργοποιήσει δύο ειδικές ομάδες αντίδρασης: το International Asteroid Warning Network (IAWN) και το Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG), που εξετάζουν πιθανά μέτρα πρόληψης. Αν η πιθανότητα πρόσκρουσης παραμείνει πάνω από 1%, μπορεί να εξεταστούν επιλογές όπως η εκτροπή του αστεροειδούς μέσω σύγκρουσης με διαστημόπλοιο, όπως δοκιμάστηκε επιτυχώς με την αποστολή DART της NASA το 2022.

Η ESA προειδοποιεί ότι ο YR4 ενδέχεται να χαθεί από την οπτική παρατήρηση πριν αποκλειστεί οριστικά η πιθανότητα πρόσκρουσης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως παραμείνει στη λίστα κινδύνου μέχρι να παρατηρηθεί ξανά το 2028.