Εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς έρευνες, επισημαίνουν μια παραμένουσα έλλειψη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας.  

Συγκεκριμένα, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας1, διενέργησε έρευνα σε επιχειρήσεις, σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού θεμάτων κυβερνοασφάλειας, αποτίμησης της σημαντικότητας που αποδίδεται στα θέματα κυβερνοασφάλειας, τον τρόπο αντιμετώπισης περιστατικών κυβερνοασφάλειας ή/και ψηφιακής ασφάλειας, στις συνέπειες από περιστατικά κυβερνοασφάλειας ή/και ψηφιακής ασφάλειας κτλ. 

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι το 47% των ερωτηθέντων δέχτηκαν κάποια επίθεση / παραβίαση τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά μόλις το 4% προχώρησε στην πρόσληψη νέου προσωπικού με σκοπό να προστατευτεί ο οργανισμός από περαιτέρω παραβιάσεις. Ειδικά δε, για τις μικρές εταιρίες, και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την βιομηχανία, το ποσοστό αυτό είναι μηδενικό (0%).  

Η εκπαίδευση προσωπικού που έχει ήδη ο οργανισμός (re-skilling, up-skilling) και η παροχή στην αγορά περισσότερων επαγγελματιών στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, είναι δομικά στοιχεία για την θωράκιση των οργανισμών έναντι των κυβερνοαπειλών.  

Τα τελευταία χρόνια, τρεις οργανισμοί με έδρα την Κύπρο, (APIROPLUS Solutions Ltd, Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου) συμμετέχουν ενεργά στο έργο REWIRE για την δημιουργία πρακτικών λύσεων και μελετών για την αντιμετώπιση του Cybersecurity skills gap.  

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα του έργου περιλάμβαναν: 

  • Δημιουργία τεσσάρων (4) δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχετικών σχημάτων πιστοποίησης δεξιοτήτων για προφίλ που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας (ECSF). 
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή προσχεδίου (blueprint) για τις δεξιότητες στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. 
  • Ανάπτυξη ευρωπαϊκής στρατηγικής δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας. 
  • Ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και την πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών μέσω του προσδιορισμού των υφιστάμενων αλλά και των αναδυόμενων αναγκών σχετικά με τις δεξιότητες. 
  • Δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας που ενσωματώνει συγκεκριμένες ενέργειες, δραστηριότητες και εργαλεία που επιτρέπουν την πρόβλεψη και την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων. 
  • Υποστήριξη της στρατηγικής και του πλαισίου μέσω της εφαρμογής ενός ψηφιακού σε απευθείας σύνδεση δημόσια προσβάσιμου Ευρωπαϊκού Ψηφιακού 
  • Παρατηρητηρίου Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας (CyberABILITY Platform) για δεξιότητες κυβερνοασφάλειας που συνδυάζουν τις ανάγκες της αγοράς, τα προφίλ των θέσεων και των υποψηφίων, τις ικανότητες που χρειάζονται και τα διαθέσιμα μαθήματα κατάρτισης. 
  • Δημιουργία ενός πλαισίου δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας που περιέχει τα απαραίτητα προφίλ ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ανάλυσή τους. 
  • Δημιουργία πιλοτικού περιβάλλοντος για ασκήσεις στον κυβερνοχώρο (Cyber Range Platform) που φιλοξενείται από εταίρους του έργου για την υποστήριξη των στόχων του έργου. 
  • Προώθηση της ελκυστικότητας του κλάδου και της ισορροπίας των φύλων μέσω συγκεκριμένων δράσεων για τη συμμετοχή όλων των σχετικών ενδιαφερομένων. 

H APIROPLUS Solutions, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του έργου και είχε ηγετικό και συντονιστικό ρόλο στην δημιουργία των σχετικών σχημάτων πιστοποίησης. Σε συνεργασία με την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ) και τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης LRQA, δημιουργήθηκαν κατάλληλα σχήματα πιστοποίησης σύμφωνα με τις προδιαγραφές διεθνών προτύπων όπως είναι το ISO/IEC 17024:2012, για τους ρόλους των Cyber Incident Responder, Chief Information Security Officer, Cyber Threat Intelligence Specialist και Penetration Tester. Στα πλαίσια του έργου, δόθηκε η δυνατότητα σε υποψήφιους να συμμετέχουν στις σχετικές εξετάσεις και να αποδοθούν τα πρώτα πιστοποιητικά. 

Το έργο Cybersecurity Skills Alliance – Νέο Όραμα για την Ευρώπη – REWIRE είναι μία συμμαχία που εκπροσωπεί 25 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), πανεπιστημίων, ενώσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) και ερευνητικών ινστιτούτων κυβερνοασφάλειας, από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Το REWIRE έχει ως στόχο την παροχή συγκεκριμένων συστάσεων και λύσεων που θα οδηγούσαν στη μείωση του χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ των απαιτήσεων του κλάδου της Κυβερνοασφάλειας και της παροχής κλαδικής κατάρτισης και θα συμβάλλουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. 

Το REWIRE συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αριθμός Συμφωνίας – 621701-EPP-1-2020-1-LT-EPPKA2-SSA-B) για τέσσερα χρόνια (01/11/2020 έως 30/11/2024).