Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Με ευρωπαϊκή σφραγίδα, η χώρα μας ετοιμάζεται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο Διάστημα! Στοχεύοντας σε μια επαναστατική προσέγγιση, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει αναθέσει το έργο «Πρωτοβουλία Διαστημικής Εκπαίδευσης» στην Κύπρο.


Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο πρόγραμμα, που καλείται να φέρει εις πέρας μία κοινοπραξία κορυφαίων εμπειρογνωμόνων και διεθνώς αναγνωρισμένων αστροφυσικών και κοσμοθεωρητικών, με την καθοδήγηση του κύριου αναδόχου «1010 COSMOS» και πλαισιωμένο απο το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Yπό τον τίτλο «Διαστημικοί Ορίζοντες: Γεφυρώνοντας το Χάσμα Μεταξύ Κύπρου και Κόσμου» και την υποστήριξη των επίσημων συνεργατών, «INTERSTELLAR INSTITUTE» και «ADELVE Research, Innovation, Consulting & Trade», αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα διαρκείας ενός έτους στοχεύει στην κατανόηση της επιστήμης του διαστήματος και τις πρακτικές εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή μέσα από σειρά δραστηριοτήτων που θα είναι δωρεάν για το κοινό.
Για την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται μάλιστα να αξιοποιηθούν οι κορυφαίες αστρονομικές υποδομές της χώρας, όπως το Αστεροσκοπείο Τροόδους, το Πλανητάριο Κύπρου, τα Αστρο-πάρκα Αμιάντου & Αρόδων και το Επιστημονικό Πάρκο στο Λύκειο Ιδαλίου. Αποκορύφωμα; Προσεδάφιση σε ένα τριήμερο φεστιβάλ διαστημικής επιστήμης τον Μάρτιο.