H SpaceX του Έλον Μασκ ολοκλήρωσε με επιτυχία μια παγκόσμια πρώτη δοκιμή, προσγειώνοντας μέρος του Starship του πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης.

Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο της εταιρείας να αναπτύξει έναν πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και γρήγορα αναπτυσσόμενο πύραυλο είναι πολύ πιο κοντά.

Ο επιστημονικός ανταποκριτής του BBC, Pallab Ghosh, διερευνά γιατί αυτή η «απίστευτα δύσκολη» επιχείρηση είναι μεγάλη υπόθεση για μελλοντική εξερεύνηση και ποιες περιβαλλοντικές ανησυχίες μπορεί να έχουν οι άνθρωποι σχετικά με αυτό. Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ 

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA), ο κυβερνητικός οργανισμός των ΗΠΑ που εγκρίνει όλες τις πτήσεις, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εκτόξευση πριν από τον Νοέμβριο καθώς εξέταζε τις άδειες της εταιρείας.

Από τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία και ο Έλον Μασκ βρίσκονται σε δημόσια διαμάχη αφού η FAA είπε ότι επιδιώκει να επιβάλει πρόστιμο 633.000 δολαρίων στην εταιρεία του, SpaceX, επειδή φέρεται ότι δεν τήρησε τους όρους της άδειας και δεν έλαβε άδειες για προηγούμενες πτήσεις.

Πριν από την έκδοση άδειας, η FAA εξετάζει τις επιπτώσεις της πτήσης, ιδίως τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ως απάντηση στο πρόστιμο, ο Μασκ απείλησε να μηνύσει την υπηρεσία και η SpaceX δημοσίευσε μια δημόσια ανάρτηση ιστολογίου,  ανταπαντώντας κατά της "ψευδής αναφοράς" ότι μέρος του πυραύλου μολύνει το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακή η νέα δοκιμαστική πτήση του γιγαντιαίου Starship του Έλον Μασκ (vid)