Πανεπιστήμια υψηλού προφίλ και κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα στην Κίνα βασίζονται σε ένα υπολογιστικό τσιπ των ΗΠΑ για την τροφοδοσία της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI), αλλά του οποίου η εξαγωγή στη χώρα έχει πλέον περιοριστεί, σύμφωνα με ανασκόπηση του Reuters.

Η αμερικανική σχεδιάστρια εταιρεία τσιπ Nvidia Corp την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ την διέταξαν να σταματήσει να εξάγει τα τσιπ A100 και H100 στην Κίνα. Η τοπική εταιρεία Advanced Micro Devices Inc (AMD) είπε επίσης ότι οι νέες απαιτήσεις άδειας εμποδίζουν πλέον την εξαγωγή στην Κίνα του προηγμένου τσιπ AI MI250.

Η εξέλιξη σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση μιας εκστρατείας των ΗΠΑ για να ανακόψουν την τεχνολογική ικανότητα της Κίνας καθώς  κλιμακώνεται η έντασης για τη μοίρα της Ταϊβάν, όπου κατασκευάζονται τσιπ για τη Nvidia και σχεδόν κάθε άλλη μεγάλη εταιρεία τσιπ.

Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως μια αδίστακτη επαρχία και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθεί υπό τον έλεγχό της το δημοκρατικά διοικούμενο νησί. Ανταποκρινόμενη στους περιορισμούς, η Κίνα χαρακτήρισε μάταιη προσπάθεια να επιβληθεί τεχνολογικός αποκλεισμός σε έναν αντίπαλο.

Μια ανασκόπηση του Reuters περισσότερων από δώδεκα δημοσίως διαθέσιμων κρατικών διαγωνισμών τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι μεταξύ ορισμένων από τα πιο στρατηγικά σημαντικά ερευνητικά ινστιτούτα της Κίνας, υπάρχει μεγάλη ζήτηση - και ανάγκη - για τα τσιπ A100 της Nvidia.

Το Πανεπιστήμιο Tsinghua, το υψηλότερο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κίνας παγκοσμίως, ξόδεψε πάνω από 400.000 δολάρια τον περασμένο Οκτώβριο σε δύο υπερυπολογιστές Nvidia AI, ο καθένας που τροφοδοτείται από τέσσερα τσιπ A100, έδειξε ένας από τους διαγωνισμούς.

Τον ίδιο μήνα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών, μέρος της κορυφαίας ερευνητικής ομάδας, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS), ξόδεψε περίπου 250.000 δολάρια σε τσιπ A100.

Η σχολή τεχνητής νοημοσύνης σε ένα πανεπιστήμιο CAS τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ξόδεψε επίσης περίπου 200.000 δολάρια σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός διακομιστή που τροφοδοτείται εν μέρει από τσιπ A100.

Τον Νοέμβριο, το κολέγιο κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου Jinan με έδρα το Γκουανγκντόνγκ ξόδεψε πάνω από 93.000 δολάρια σε έναν υπερυπολογιστή Nvidia AI, ενώ η σχολή της επιστήμης και μηχανικής ευφυών συστημάτων ξόδεψε σχεδόν 100.000 δολάρια σε οκτώ τσιπ A100 μόλις τον περασμένο μήνα.

Λιγότερο γνωστά ινστιτούτα και πανεπιστήμια που υποστηρίζονται από δημοτικές και επαρχιακές κυβερνήσεις, όπως στο Shandong, το Henan και το Chongqing, αγόρασαν επίσης μάρκες A100, έδειξαν οι διαγωνισμοί.

Κανένα από τα ερευνητικά τμήματα δεν απάντησε σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό σχετικά με τις επιπτώσεις στα έργα τους του περιορισμού των εξαγωγών A100.

Η Nvidia δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Την περασμένη Τετάρτη, δήλωσε ότι είχε κλείσει 400 εκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές πωλήσεις των επηρεαζόμενων τσιπ αυτό το τρίμηνο, οι οποίες θα μπορούσαν να χαθούν εάν οι πελάτες της αποφασίσουν να μην αγοράσουν εναλλακτικά προϊόντα Nvidia. Είπε επίσης ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για εξαιρέσεις από τους νέους κανόνες.

Αντικαταστάσεις

Οι ειδικοί είπαν ότι υπάρχουν λίγοι κινέζοι κατασκευαστές τσιπ που θα μπορούσαν εύκολα να αντικαταστήσουν τέτοια προηγμένα τσιπ Nvidia και AMD και οι αγοραστές θα μπορούσαν αντ 'αυτού να χρησιμοποιήσουν πολλαπλά τσιπ χαμηλότερης ποιότητας για να αναπαράγουν την επεξεργαστική ισχύ.

Το Reuters δεν μπόρεσε να εντοπίσει κανέναν διαγωνισμό της κινεζικής κυβέρνησης που να αναφέρει τα άλλα δύο τσιπ περιορισμένα - το H100 της Nvidia και το MI250 της AMD.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους διαγωνισμούς έδειξαν, για παράδειγμα, αγορές τσιπ από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Intel Corp και προτάσεις για αγορά λιγότερο εξελιγμένων προϊόντων Nvidia, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της Κίνας από μια σειρά από τεχνολογία τσιπ των ΗΠΑ.

Ένας διαγωνισμός τον Μάιο έδειξε ότι η Κινεζική Ακαδημία Τοποθέτησης και Χαρτογράφησης, ένα ερευνητικό ινστιτούτο του Υπουργείου Φυσικών Πόρων, εξετάζει το ενδεχόμενο ενός υπερυπολογιστή Nvidia AI να βελτιώσει την ικανότητά του να δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες από γεωγραφικά δεδομένα.

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας και Τεχνολογίας (NUDT), το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως «στρατιωτικό πανεπιστήμιο» και «υπό την άμεση ηγεσία της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής», του κορυφαίου στρατιωτικού φορέα της Κίνας, είναι επίσης μεταξύ των αγοραστών των τσιπ A100.

Το NUDT, το σπίτι του Tianhe-2, ενός από τους πιο ισχυρούς υπερυπολογιστές στον κόσμο, βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ από το 2015 λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, εξαλείφοντας την πρόσβαση του πανεπιστημίου στους επεξεργαστές Intel που χρησιμοποιεί στους υπερυπολογιστές του.