Ο παράνομος Bayrak (31.05.21, brtk.net) μεταδίδει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών που διεξήχθησαν στις 30 Μαΐου στην Κυπριακή Δημοκρατία και η αύξηση στα ποσοστά του ρατσιστικού, όπως το χαρακτήρισε, ΕΛΑΜ, επιβεβαίωσαν την δική του θέση ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει λύση στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο, αναφέρει το ΓΤΠ.

 

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι εθνικιστικές ακραίες απόψεις παρουσιάζουν αύξηση στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και πρόσθεσε ότι αυτή δεν είναι θετική εξέλιξη για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στο νησί. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Το ΕΛΑΜ και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν την άποψη του ενιαίου κράτους στο σύνολο της Κύπρου. Βλέπουμε ότι ανεβαίνει μια νοοτροπία που δεν θεωρεί ότι η οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ακόμα και το δικαίωμα της μειονότητας. Το πιο τρομακτικό είναι ότι το ΕΛΑΜ παίρνει τις ψήφους του από την νεολαία. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι στο εκπαιδευτικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται ο εξτρεμιστικός εθνικισμός, ο θαυμασμός για την Ελλάδα, η άποψη ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και ο θαυμασμός προς την ΕΟΚΑ».

Ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι με παρέμβαση της ΕΕ έγινε πιο ήπιο το ελληνοκυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και ισχυρίστηκε ότι «η επίδραση των εξτρεμιστικών και εθνικιστικών ρευμάτων αυξάνεται στο εκπαιδευτικό σύστημα στην ελληνοκυπριακή πλευρά», στο οποίο «επιχειρείται να εγκατασταθεί στο υποσυνείδητο των παιδιών ο ελληνικός εθνικισμός και η ελληνική σημαία» και ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί και πρέπει να ενωθεί με την Ελλάδα. Ισχυρίστηκε και το εξής:

«Στους αγώνες των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων πάντα υπάρχει η ελληνική σημαία. Φαίνεται ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των νέων έναντι στο ΕΛΑΜ. Επομένως, παρακολουθώ με ανησυχία αυτή την κατάσταση. Βλέπω πόσο ρεαλιστικό και κατάλληλο στις πραγματικότητες της Κύπρου είναι το νέο μας όραμα στη βάση των δύο κρατών που στηρίζονται στην κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο».

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν κόμματα στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές που πιστεύουν στην ομοσπονδία και δεν υποστηρίζουν την «λύση δύο κρατών», ο Τατάρ ανέφερε ότι υπήρξε πτώση στα ποσοστά του ΑΚΕΛ, το οποίο είναι αριστερό κόμμα και υποστηρίζει την ομοσπονδιακή λύση.

Υποστήριξε ότι η πολιτική στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες και ότι οι Έλληνες εθνικιστές υποστηρίζουν να φύγει η Τουρκία από το νησί, να εγκαταλείψουν η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο ανήκουν στους Ελληνοκύπριους και ότι πρέπει να αυξηθεί η επιρροή της ΕΕ στο νησί.   

Ισχυρίστηκε και το εξής:

«Αυτή την στιγμή τα Ηνωμένα Έθνη και οι άλλοι συνομιλητές μας βρίσκονται σε αναζήτηση για το κατά πόσον υπάρχει μια νέα βάση μετά από την άτυπη διάσκεψη 5+1 στην Γενεύη. Και εκείνοι θα δουν σίγουρα πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η υπόθεση. Βλέπω ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα αυτό που λέμε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλέον μια συμφωνία στην ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο. Διότι δεν λαμβάνεται αποτέλεσμα με το να κάνεις μια συμφωνία με το ζόρι. Και η συμφωνία το 1960 δεν διήρκεσε καν τρία χρόνια. Αν τώρα βάλουν ξανά επί τάπητος μια συμφωνία με το ζόρι στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε ποτέ αλλά ας υποθέσουμε ότι γίνεται, θα ξεσπάσει αμέσως σύγκρουση με αυτή την νοοτροπία που υπάρχει απέναντί μας. Είναι ένας σωστός δρόμος το μοντέλο λύσης δύο κρατών που υπερασπίζομαι. Και η Τουρκία το στηρίζει αυτό, θα πάμε μέχρι τέλους μαζί». 

Αναφερόμενος στα ποσοστά του ΔΗΣΥ, ο Τατάρ είπε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του ΔΗΣΥ που είχε 18 έδρες ολοκλήρωσε τις εκλογές στην πρώτη θέση με 27,77%, χάνοντας ωστόσο ένα ποσοστό της τάξης του 2,9% σε σύγκριση με το 2016. Ανέφερε ότι απώλειες της τάξης του 3,3% είχε και το ΑΚΕΛ, ενώ και το ΔΗΚΟ έχασε 3,2 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Σε αντίθεση με τα πιο πάνω κόμματα, κατέληξε, το γνωστό για τις εκδηλώσεις του κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ» ΕΛΑΜ αύξησε κατά 83% τις ψήφους του και από το 3,71% ανήλθε στο 6,78%. 

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει στην επίτευξη μιας επιβεβλημένης λύσης με τους δικούς της όρους»

Η Νoktakibris  (30.05.21)  γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία αξιολόγησε την άτυπη πενταμερή 5+1 διάσκεψη που έγινε στην Γενεύη για το Κυπριακό.

Στην επιστολή ο Τατάρ αναφέρεται στις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά και στο νέο της  όραμα και κάλεσε τόσο τον ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, να δουν «με ανοικτό μυαλό» τις νέες προτάσεις.

Στην επιστολή, που δόθηκε στην τύπο από την λεγόμενη προεδρία, ο Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία ίσων συνθηκών που να αναγνωρίζουν το «ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών»,  τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στο εξωτερικό.

Ο Τατάρ δήλωσε στην επιστολή ότι πιστεύει πως εάν οι προτάσεις που παρουσιάζονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά προσεγγιστούν με ανοιχτό μυαλό και με θετικό τρόπο, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία που θα ωφελήσει όλα τα μέρη και την περιοχή γενικά και πρόσθεσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη  να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον ΟΗΕ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Τατάρ ευχαρίστησε  επίσης «για τη δίκαιη και ισορροπημένη στάση του Γενικού Γραμματέα στην άτυπη πενταμερή 5+1 του ΟΗΕ συνάντηση στη Γενεύη» και την δήλωση του Γενικού Γραμματέα ότι «η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφεί, αλλά μπορεί να σχεδιαστεί ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τις μελλοντικές γενιές, με πολιτική βούληση και θάρρος».

Δηλώνοντας ότι «για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, πρέπει να αντληθούν διδάγματα από το παρελθόν» και αυτό πρέπει να «στηρίζεται σε αντικειμενικά και υπάρχοντα γεγονότα», ο Τατάρ υποστήριξε ότι  Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης «παραποίησε ιστορικά γεγονότα στην άτυπη πενταμερή 5+1 του ΟΗΕ συνάντηση στη Γενεύη και ότι οι Τουρκοκύπριοι υπέφεραν από το 1963-74». Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι «οι στρεβλώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την περίοδο 1963-74 δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα» και ανέφερε τα διαθέσιμα ιστορικά έγγραφα σχετικά με το θέμα.

Ισχυρίστηκε επίσης ο Τατάρ ότι με τους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και άλλους περιορισμούς που συνεχίζονται σήμερα, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να επιτύχει μια «επιβεβλημένη λύση με τους δικούς της όρους». Υποστήριξε ακόμα πως «η μόνη λύση για την προστασία του τουρκοκυπριακού λαού και του σεβασμού του δικαιώματος αυτοδιάθεσης είναι η αναγνώριση της νομιμότητας του υφιστάμενου τουρκοκυπριακού κράτους στο νησί, η οποία είναι απαραίτητη για την επίτευξη της απαιτούμενης ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών».

«Το παρελθόν έχει αποτύχει, αλλά το μέλλον δεν πρέπει να είναι έτσι. Μετά από δεκαετίες ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων και την νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, το βλέπουμε ως τον μοναδικό τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας μας, καθώς και της παρουσίας μας στο νησί της Κύπρου», υποστήριξε ο Τατάρ.

Διαβάστε επίσης: 

Βουλευτικές: Οι «εκθρονίσεις» των πρωτοκλασάτων, οι ανατροπές και τα νοκ άουτ

Αυτοί είναι οι 56 Βουλευτές – Δείτε ποιοι εξελέγησαν