Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι τίμιος και καθαρός και η υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχει θετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος στη ομιλία του την Κυριακή το πρωί στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που σε προσωπικό επίπεδο θέλει να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι γιατί "όταν στο Κρανς-Μοντανά κάποιοι πίεζαν τον Νίκο Αναστασιάδη να δεχτεί και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις, όταν κάποιοι έκαναν τους 'Πόντιους Πιλάτους' ενώ άλλοι προσπαθούσαν μετά μανίας να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, μόνο δυο πολιτικοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς, παρέμειναν στο πλευρό του και στήριξαν έμπρακτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη".
"Δυο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να μην αποδεχτεί οτιδήποτε άλλο παρά 'μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις'. Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς. Ο άλλος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης", πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως "ο στόχος μας παραμένει: να φέρουμε την αλλαγή το 2023" για να προσθέσει πως για αυτό τον λόγο και έπειτα από τις διαβουλεύσεις, την ανταλλαγή απόψεων και τον έντονο προβληματισμό, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, την υποστήριξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας του ανεξάρτητου υποψήφιου Νίκου Χριστοδουλίδη.
"Η κοινωνία ζητά μια διαφορετική, ανεξάρτητη, υποψηφιότητα. Που ενώνει και δεν διχάζει. Που υπηρετεί τις δικές της προτεραιότητες και όχι τις κομματικές ατζέντες. Στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη η κοινωνία των πολιτών βρίσκει αυτή την υποψηφιότητα. Βρίσκει την ελπίδα", είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
"Γιατί είναι ανεξάρτητος. Γιατί τα βάζει με το κατεστημένο. Γιατί τα βάζει με τα πρόσωπα που ευθύνονται για αποφάσεις που έχουν βλάψει τη χώρα και έχουν πληγώσει τους πολίτες. Γιατί μπορεί και θέλει να υπερβεί το διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων", επεσήμανε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης "είναι ευσυνείδητος και εργασιομανής. Έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων ζητημάτων, λόγω της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο ως διπλωμάτης, όσο και ως υπουργός. Είναι χαμηλών τόνων. Δεν εκφέρει διχαστικό λόγο".
Και ναι, σημείωσε "θέλουμε πρόεδρο που να μην έχει τη φήμη ότι, 'όποια πέτρα κι αν σηκώσεις αυτός είναι από κάτω'…" Θέλουμε πρόεδρο τίμιο για να καθαρίσει τον 'Στάβλο του Αυγεία'. Για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς".
Αναφέρθηκε στην ευκαιρία που είχαν να συναντηθούν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και επεσήμανε πως "έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε σημαντικές συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την καταγραφή των προβλημάτων που σήμερα ταλανίζουν τον λαό και την κοινωνία".
"Ιδιαίτερα όμως, πιστεύουμε πως έχουμε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά το μέλλον, για το που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας τα επόμενα κρίσιμα χρόνια", ανέφερε.
Επεσήμανε πως η Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος ετοίμασε και παρουσίασε στον κ. Χριστοδουλίδη, ένα ολοκληρωμένο Περίγραμμα Θέσεων που αφορά όλα τα σημαντικά ζητήματα που θεωρούν ότι απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.
Απαρίθμησε 18 τέτοια ζητήματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό, η άμυνα, η οικονομία, το μεταναστευτικό και η υγεία.
Είπε πως πριν λίγες μέρες έλαβαν επιστολή του κ. Χριστοδουλίδη ημερ. 22/6/22 με την οποία αποδέχεται αυτές οι προτάσεις, να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του.
Παρέθεσε απόσπασμα της επιστολής σημειώνοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αποδεχθεί σημαντικές θέσεις και πολιτικές προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος τις οποίες έχουμε αναπτύξει κατά καιρούς.
"Επομένως, ο στόχος που εμείς είχαμε θέσει, να πετύχουμε την αλλαγή που επιζητεί η κοινωνία, επιτυγχάνεται μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις, οι οποίες, μαζί με τις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα αποτελούν το προεκλογικό του πρόγραμμα", ανέφερε.
Αναφέρθηκε σε κάποιες από τις συγκλίσεις που έχουν διαπιστώσει, όπως η ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής και της στρατηγικής μας στο Κυπριακό ενόψει της τουρκικής αδιαλλαξίας (αλλά όχι αναθεώρηση της βάσης επίλυσης), η σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών για να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ και την αναβάθμιση της εθνικής φρουράς, η δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης για την άμεση αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, η υιοθέτηση αυστηρών και αποτελεσματικών μέτρων πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς και λήψης μέτρων, μεταξύ άλλων, για καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού, κατάργηση των διπλών φορολογιών στα καύσιμα και στο ρεύμα, φορολογική μεταρρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού βάρους των εταιρειών.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως το ΔΗΚΟ διατηρεί τη δική του αυτονομία και ανεξαρτησία, το δικαίωμα της διαφοροποίησης σε συγκεκριμένα ζητήματα και προεκλογικά και μετεκλογικά.
"Δεν πρέπει κανείς να αναμένει πως θα δει μια παραδοσιακή συμφωνία κομματικής συνεργασίας και νομής της εξουσίας όπως είχαμε ενδεχομένως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Εμείς αναγνωρίζουμε και θέλουμε να διαφυλάξουμε την πραγματική ανεξαρτησία του Νίκου Χριστοδουλίδη", ανέφερε.
Όμως, συνέχισε, πιστεύουμε πως μέσα από αυτές τις προτάσεις, υπάρχει ένα διευρυμένο κοινό πολιτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια παραγωγική συνεργασία μαζί του.
Αναγνώρισε, παράλληλα, πως στο παρελθόν είχαν επιμέρους διαφωνίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. "Διαφωνήσαμε μαζί του σε σημαντικά ζητήματα, τόσο όταν ήταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όσο και όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη", ανέφερε.
Σημείωσε, ωστόσο, "το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Γιατί είμαστε έτοιμοι να παραμερίσουμε διαφωνίες του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στο μέλλον".
Είπε πως με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν στο παρελθόν, σε ανύποπτο χρόνο, και συμφωνίες και συγκλίσεις μαζί του σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα.
Σημείωσε πως υπήρχαν στιγμές κατά τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα υπερασπίστηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απέναντι σε επιθέσεις που δεχόταν, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα και ιδιαίτερα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.
Τέτοια παραδείγματα, ανέφερε, αφορούν την προώθηση της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ, την κατοχύρωση των συντεταγμένων της ΑΟΖ μας στον ΟΗΕ και την απόρριψη της αφελούς πρότασης για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Αναφέρθηκε στις θέσεις του ΔΗΚΟ για συνολική λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνίας η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα του εδάφους της Κύπρου και του λαού της σε ένα σύγχρονο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό, δικοινοτικό και διζωνικό κράτος και θα προνοεί και θα διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο πριν την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, και την κατάργηση κάθε είδους εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε άλλου κράτους.
Σημείωσε πως στηρίζουν Νίκο Χριστοδουλίδη "για την επαναφορά του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους. Για να επανέλθει στα πλαίσια των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση. Για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Για να προστατεύσουμε τον κυπριακό ελληνισμό".
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε βεβαιότητα πως θα δεχτούν "κριτική και επιθέσεις για τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής".
Το τελευταίο πράγμα που θέλει το κατεστημένο είναι να εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό θα τους χαλάσει τα σχέδια. Και για αυτό, θα δεχτούμε λάσπη, επιθέσεις και χλευασμό, είπε.
Ανέφερε πως πρέπει να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα, να κάνουν την υπέρβαση, να βάλουν την πατρίδα πάνω από το κόμμα.
"Ενόψει της αποδοχής των πολιτικών μας προτάσεων, ανοίγει ο δρόμος για μία έντιμη και παραγωγική συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η αποδοχή των προτάσεων μας ως επίσης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, μας επιτρέπουν να δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη με όλη μας τη δύναμη", ανέφερε.
Εκτίμησε πως "η δική μας στήριξη θα γείρει την πλάστιγγα και θα ακολουθήσουν και άλλοι".
Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να είναι ρυθμιστής. Μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια, ανέφερε.