Από σήμερα σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε δουλειά, ενωμένοι θα παλέψουμε για την αλλαγή, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ λέγοντας πως είναι πεπεισμένοι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στην έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δεν θα αποφασίσουν για πρόσωπο ή για μια εκλογική μάχη, αλλά «για τον τόπο μας».

Αναφέρθηκε στο δίλημμα των προεδρικών εκλογών το οποίο θα καθορίσει την απόφαση του ΑΚΕΛ και το έθεσε με την μορφή ερωτήματος: «Θέλουμε μια Κύπρο που θα βολεύει τους σημερινούς κυβερνώντες ή μια πατρίδα γι’ αυτούς που δεν βολεύονται με τα κουτσουρεμένα όνειρα;  Έχοντας αυτό το ερώτημα κατά νου ξεκινήσαμε τις εσωκομματικές διαδικασίες οι οποίες μας οδήγησαν στη σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη».

Στο ΑΚΕΛ, είπε, είναι υπερήφανοι για τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούν, το ΑΚΕΛ δεν φοβάται ούτε και αποφεύγει τον διάλογο με τον κόσμο του. «Αντίθετα. Tον επιδιώκει γιατί μέσα από τη συζήτηση και τον προβληματισμό μπορούν να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Είναι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία που η ηγεσία παίρνει το αίσθημα και την άποψη της βάσης και λειτουργεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική σοφία».

Στο ΑΚΕΛ είναι επίσης υπερήφανοι, πρόσθεσε, γιατί ανεξαρτήτως των απόψεων που υπάρχουν, «όταν ληφθούν οι αποφάσεις όλοι στοιχιζόμαστε πίσω από αυτές και ριχνόμαστε στη δουλειά για να τις υλοποιήσουμε. Όλοι μαζί με μια γροθιά, με μια ορμή, με δύναμη και φόρα. Έτσι κάνουμε πάντα. Έτσι θα κάνουμε και τώρα».

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, πάντοτε προσεγγίζει τις προεδρικές εκλογές ως αφετηρία για να ανοίξουμε νέες προοπτικές και νέους ορίζοντες για τη χώρα και την κοινωνία, «ειδικά τώρα που η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά αδιέξοδα, πολλά από τα οποία προκλήθηκαν από τη δεκαετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ».

Κυπριακό

Ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι στο ερώτημα πολλών αν είναι δυνατόν με μια τόσο προκλητική και επιθετική Τουρκία απέναντί μας να λύσουμε το Κυπριακό, απαντούν ότι αν δεν κινηθούμε εμείς, αν δεν αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουμε δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν αξιοποιώντας το κεκτημένο που δημιουργήθηκε μέσα από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, κανένας άλλος δεν πρόκειται να κινηθεί εκ μέρους μας.

Αν δεν βάλουμε εμείς ενώπιον της Τουρκίας την ανάγκη για λύση με συγκεκριμένες προτάσεις που να δημιουργούν δυναμική, αυτή θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί το παρατεταμένο αδιέξοδο και να παγιώνει τη διχοτόμηση επί του εδάφους, πρόσθεσε λέγοντας ότι αυτό κάνει και τώρα στην Αμμόχωστο, της οποίας το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής δεν ήταν τελικά ούτε πυροτέχνημα ούτε και επικοινωνιακά κόλπα της Τουρκίας.

«Η Κύπρος βρίσκεται δυστυχώς στα πρόθυρα της οριστικής διχοτόμησης. Εμείς, δεν συμβιβαζόμαστε και δεν αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση. Θα συνεχίσουμε να την αντιπαλεύουμε αγωνιζόμενοι για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος».

Οικονομία

Για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα διασφαλίζει σταθερότητα και βιωσιμότητα στην οικονομία του τόπου και θα παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας. «Ένα μοντέλο που οριστικά και αμετάκλητα εγκαταλείπει τις πολιτικές της αρπαχτής και του πρόσκαιρου κέρδους, οι οποίες στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ έγιναν επίσημη και επαναλαμβανόμενη πρακτική. Επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και στους παραδοσιακούς τομείς που απέδειξαν τη σημαντικότητά τους μέσα στο πέρασμα των χρόνων». Πρωτίστως, ανέφερε, στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Κοινωνικό κράτος

Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την ενίσχυση και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους ώστε αυτό να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση της κοινωνικής ανισότητας και όχι να την ανατροφοδοτεί και να την ενισχύει, όπως γίνεται τώρα. «Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους που να διασφαλίζει αξιοπρέπεια στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, στις ευάλωτες ομάδες, τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τη νέα γενιά η οποία πρέπει να στηρίζεται στην απόκτηση οικογένειας και στέγης που είναι σήμερα άπιαστο όνειρο».

Ο Στέφανος Στεφάνου μίλησε για  ρυθμίσεις που βάζουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας και στις αρρύθμιστες μορφές εργασίας.

Αναφέρθηκε επίσης σε προώθηση και στήριξη της δημόσιας Υγείας, η οποία πρέπει να παρέχεται καθολικά, ισότιμα και ποιοτικά από το ΓεΣΥ που αποτελεί μεγάλη κοινωνική κατάκτηση. «Πρέπει να προστατευτεί από την υπόσκαψη και ταυτόχρονα να βελτιωθεί, να καλυφθούν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, ο χαρακτήρας και η αρχιτεκτονική του. Η προοδευτική αλλαγή στηρίζει και αναβαθμίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια ως τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ».

Παιδεία

Σημαντικότατο πυλώνα της προοδευτικής αλλαγής, κατά τον κ. Στεφάνου, αποτελεί η ύπαρξη σύγχρονης, δημοκρατικής και ανθρώπινης Παιδείας η οποία να κάνει τα παιδιά μας ευτυχισμένα, να χαίρονται τη ζωή και να έχουν θέληση να δημιουργήσουν. «Μια παιδεία η οποία δεν θα φορτώνει τα παιδιά μας με άγχος και πίεση, θύματα ενός εξετασιοκεντρικού συστήματος και της παραπαιδείας».

Κράτος δικαίου

Μίλησε επίσης για αναστήλωση του κράτους δικαίου για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, ενώ είπε ότι «η προοδευτική αλλαγή αποφασιστικά και χωρίς κανένα συμβιβασμό στέκεται απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, η οποία επί των ημερών της διακυβέρνησης του Συναγερμού έχει πραγματικά απογειωθεί».

Σημαντικό στοιχείο και επιδίωξη της αλλαγής, συνέχισε, είναι η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, η οποία έχει καταρρακωθεί εξαιτίας της πολιτικής των χρυσών διαβατηρίων, αλλά και της εξαπάτησης των ευρωπαϊκών θεσμών από μέρους των κυβερνώντων, όπως ανέφερε. «Δεν ανεχόμαστε η Κύπρος να διασύρεται σε πρωτοσέλιδα και κύριες ειδήσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησαν οι συμπεριφορές των κυβερνώντων» είπε.

Περιβάλλον

Για την προστασία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι ανάγκη να τερματιστούν οι πολιτικές που θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων, των άναρχων και άνευ σχεδιασμού αναπτύξεων. Προτεραιότητα είναι η προστασία των φυσικών πόρων από την άναρχη ανάπτυξη.

«Η ανάγκη για αλλαγή προκύπτει από παντού. Εμείς έχουμε το όραμα, έχουμε και τη θέληση να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα και να φέρουμε την πραγματική αλλαγή. Και τονίζω το «πραγματική» καθώς στις προεδρικές εκλογές δεν αντιπαρατίθενται μόνο πρόσωπα. Το αληθινό διακύβευμα αφορά στις πολιτικές. Από τη μια στοιχίζονται αυτοί που επιθυμούν τη συνέχιση της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού. Από την άλλη στοιχιζόμαστε όσοι επιθυμούμε να γυρίσει επιτέλους ο τόπος σελίδα».

Ο Στέφανος Στεφάνου αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ το προηγούμενο διάστημα για να πετύχουν συνεννόηση και συνεργασία πρώτα απ’ όλα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έκαναν υπερβάσεις, είπε, πρότειναν υποψήφιο από τον ευρύτερο αντιπολιτευτικό χώρο, ο οποίος να μπορεί να εκφράσει όλες τις δυνάμεις που προσδοκούν στην αλλαγή. «Το ότι η συνεργασία σε επίπεδο ηγεσιών δεν επιτεύχθηκε δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας» σημείωσε.

Η στήριξη ενός ανεξάρτητου και υπερκομματικού υποψηφίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καιρού μας, δήλωσε, γιατί ένας ανεξάρτητος υποψήφιος μπορεί να γεφυρώσει διαφορές, να δημιουργήσει συγκλίσεις, να συνθέσει και να ενώσει δυνάμεις. «Μπορεί αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία και την καχυποψία με την οποία ένα μέρος της κοινωνίας αντιμετωπίζει τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα. Μπορεί ξανά να εμπνεύσει την αισιοδοξία και τη διάθεση για δημιουργία».

Από την αρχή της προσπάθειάς για οικοδόμηση συνεργασιών, είπε, αναζήτησαν έναν υποψήφιο που να συμμερίζεται μαζί τους την ανάγκη για προοδευτική αλλαγή στον τόπο, η οποία να αρχίζει από τη λύση του Κυπριακού στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Αναζητήσαμε και συζητήσαμε, ανέφερε, για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που αποδεδειγμένα να έχει εμπειρία διοίκησης και διακυβέρνησης, να είναι εμβριθής γνώστης του Κυπριακού και πεπεισμένος ότι χωρίς λύση και επανένωση του τόπου ο λαός μας δεν έχει μέλλον, να έχει γνώσεις για την εσωτερική και διεθνή πολιτική και την οικονομία, να διαθέτει κοινωνική ευαισθησία, γιατί μεγάλο μέρος του κόσμου ταλαιπωρείται από την ακρίβεια και το ράλι αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά.

Αναζητήσαμε υποψήφιο με σημαντικές σχέσεις στη διεθνή πολιτική κονίστρα, για να αναστηλώσουμε το καταρρακωμένο κύρος της χώρας, πρόσθεσε, υποψήφιο ο οποίος παρότι ανεξάρτητος να διαθέτει ιστορικό συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις, πάνω από τον οποίο να μην αιωρείται καμία σκιά, να είναι έντιμος και καθαρός, να απευθυνθεί ευρύτερα στην κοινωνία και να πετύχει τον συντονισμό των προσπαθειών, τη συστράτευση των δυνάμεων για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για την Κύπρο μας.

Ακολουθώντας τις διαδικασίες και συζητώντας τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και στο επίπεδο της βάσης κατέληξαν, είπεε, στην πρόταση για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, «έναν καταξιωμένο διπλωμάτη ο οποίος για χρόνια με επιτυχία υπηρετεί την Κύπρο και τον λαό μας από διάφορα σημαντικά πόστα».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πληροί τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Αντρέας Μαυρογιάννης αποτελεί νικηφόρα επιλογή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στο πρόσωπο του Ανδρέα Μαυρογιάννη η χώρα μας μπορεί ξανά να πορευτεί με σιγουριά προς το μέλλον».

Από σήμερα, κατέληξε, και με την λήψη της απόφασης της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης σηκώνουν τα μανίκια και αρχίζουν δουλειά, για να μπορούν να κοιτάνε τους νέους κατάματα, για την Κύπρο και τον λαό, και ενωμένοι θα παλέψουν για την αλλαγή.

Το άνοιγμα της Συνδιάσκεψης έγινε από τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα, Χάρη Καράμανο, ο οποίος άσκησε κριτική στην διακυβέρνηση και είπε ότι είναι κοινή διαπίστωση, όχι μόνο του κόσμου της Αριστεράς, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, ότι δεν πάει άλλο. «Πρέπει να φύγουν.Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα των Προεδρικών Εκλογών. Να φράξουμε τον δρόμο στην πιο συντηρητική, αντιδραστική, αντιλαϊκή και διεφθαρμένη κυβέρνηση που γνώρισε η Κύπρος. Να ανοίξουμε τον δρόμο για τη μεγάλη προοδευτική Αλλαγή».

Έδωσε θερμά συγχαρητήρια στο σύνολο των Μελών, των Νέων Δυνάμεων και των Φίλων του ΑΚΕΛ που συμμετείχαν ελεύθερα και δημοκρατικά σε αυτόν τον εσωκομματικό διάλογο. «Την ώρα που άλλοι χειροκροτούν τον ένα που αποφάσισε να τους επιβληθεί, οι ΑΚΕΛιστές και οι ΑΚΕΛίστριες συζητούν, ψηφίζουν, αποφασίζουν και προχωρούν. Γι΄αυτό είμαστε υπερήφανοι».

Η σημερινή Συνδιάσκεψη, είπε, θα λήξει με μια απόφαση και είναι το τέρμα και η αφετηρία μιας πορείας. Αν σε κάτι συμφώνησαν όλοι σε αυτόν τον μακρύ διάλογο εντός του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ο μόνος δρόμος είναι η αλλαγή, η απαλλαγή του τόπου μας από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ άρχισε στις 10 το πρωί στο κέντρο Φιλοξένεια στην Λεευκωσία και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 2 το μεσημέρι με ομιλία και πάλι του ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Διαβάστε επίσης: Σε εξέλιξη η Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ-Επικυρώνεται η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη(vid)