Κύμα αντιδράσεων από βουλευτές με σχετική κοινοβουλευτική εμπλοκή, αλλά και από την Ένωση Συντακτών, προκαλούν οι αποκαλύψεις του Σίγμα, σε σχέση με την υπόθεση αποθήκευσης πυρομαχικών υπό αμφίβολη διαδικασία ασφαλείας, δεδομένων και των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, κατατίθεται πρόταση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, προς ενημέρωση και συζήτηση.
«Για να έχουμε πλήρη ενημέρωση τόσο για το συγκεκριμένο συμβάν, όσο και για τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται σε ανάλογες περιπτώσεις που αφορούν καταστροφή πυρομαχικών και βλημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Όπως προστίθεται, έχει υποδειχτεί κατ’ επανάληψη προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα πυρομαχικά να αξιοποιούνται κατά το μέγιστον σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, παρά να οδηγούνται στην καταστροφή, επωμιζόμενοι κόστος.
Διαβάστε επίσης: Αποκαλύψεις για εμπορευματοκιβώτια: Στο δικαστήριο αξιωματικός- Αντιδράσεις
Η σύλληψη και η κράτηση προσώπου, στελέχους της Εθνικής Φρουράς, που το Υπουργείο Άμυνας θεωρεί ως πληροφοριοδότη, αποτελεί στυγνό εκβιασμό και απειλή κατά της Δημοκρατίας και της διερευνητικής δημοσιογραφίας.
Η εισηγήτρια της πρότασης νόμου για την προστασία των πληροφοριοδοτών, εν αναμονή της τελικής ψήφισης της πρότασης τον Ιανουάριο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή το εν λόγω περιστατικό.
«Φτάνει να χώνουμε κάτω από το χαλί την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, και να κυνηγούμε τους ανθρώπους οι οποίοι υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό παίρνουμε και την πρόταση νόμου, για να τους προστατέψουμε πλέον και να τους απαλλάξουμε από αυτούς που λειτουργούν εκδικητικά», δήλωσε στο ΣΙΓΜΑ η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Η πληροφόρηση ότι οι ανακριτές προτίθενται να ανακρίνουν δημοσιογράφους του Σίγμα, προκάλεσε την αντίδραση και της Ένωσης Συντακτών.
«Το δημοσιογραφικό λειτούργημα σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να ασκείται απρόσκοπτα και ανεμπόδιστα. Οι μνήμες είναι νωπές και πολύ οδυνηρές όταν υπήρξαν ξανά στην Ε.Φ. εκτεθειμένα πυρομαχικά στις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός ότι ο πιθανός πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος σύρεται ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι καταδικαστέο. Το ίδιο καταδικαστέα είναι και η πρόθεση των διωκτικών αρχών να ανακρίνουν δημοσιογράφους επί του προκειμένου. Μόνο σε καιρό πολέμου υποχρεούνται οι δημοσιογράφοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους», αναφέρει η Ένωση Συντακτών.
Το περιστατικό ανοίγει μια ανοιχτή πληγή τόσο στο εσωτερικό της κυπριακής κοινωνίας, όσο και στον πολιτικό κόσμο. Η όποια παρεμπόδιση στο έργο δημοσιογράφων και η στοχευμένη δημιουργία συνθηκών φόβου σε όσους επιζητούν αλλαγή, καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα, αποτελεί όνειδος για τον τόπο, παραπέμποντας σε μαύρες εποχές.
Διαβάστε επίσης:
Εκτεθειμένα εμπορευματοκιβώτια σε στρατόπεδα: Νέες αποκαλύψεις (VID/PIC)
Κραυγή αγωνίας στελεχών ΕΦ: Εκτεθειμένο πολεμικό υλικό σε στρατόπεδα (vids)