Ανησυχία για την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία εκφράζουν αξιωματούχοι της Βρετανικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Express. «Τo νέο αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη Βρετανία στο ρόλο της ως εγγυητή της ειρήνης στην Κύπρο», σημειώνει χαρακτηριστικά το  άρθρο.

 

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η συμφωνία, με την οποία η Αθήνα θα εξοπλιστεί με γαλλικές φρεγάτες, έχει ήδη ματαιώσει τις βρετανικές ελπίδες να πουλήσουν στον ελληνικό στόλο δύο φρεγάτες αιχμής τύπου 31. Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευα,  πιο ανησυχητικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου ότι το σύμφωνο θα καλύπτει «ολόκληρο τον κυρίαρχο χώρο» και των δύο χωρών. Το ελληνογαλλικο αμυντικό σύμφωνο, που υπογράφηκε την Τρίτη, προνοεί την αγορά από την Ελλάδα τριών γαλλικών φρεγατών, με επιλογή για τέταρτη, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη Rafale σε συμφωνία 5 δις λιρών.

Η Εxpress ισχυρίζεται πως η  Βρετανία ήταν κοντά στην εξασφάλιση μιας δικής της συμφωνίας για την πώληση της υπερσύγχρονης φρεγάτας Type 31 στον ελληνικό στόλο και είχε μάλιστα προσφερθεί να δώσει δωρεάν  δύο φρεγάτες τύπου 21 Duke, που θα «συνταξιοδοτηθούν» το επόμενο έτος.

Ωστόσο,  με βάση την αμυντική συμφωνία θα είναι επίσης σημαντικό το Παρίσι να «υποστηρίξει πλήρως» τις ελληνικές εδαφικές διεκδικήσεις που αμφισβητούνται από την Τουρκία -μέλος του ΝΑΤΟ και έχουν προκαλέσει την αύξηση των εντάσεων τους τελευταίους μήνες.

Η αντίδραση της Γαλλίας στην αμυντική συμμαχία Aukus, για την οποία κατηγορεί τις ΗΠΑ, είδε τον Πρόεδρο Μακρόν να διπλασιάζει τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για τη διεκδίκηση της «στρατηγικής της αυτονομίας».

Ωστόσο, αν και ο Μακρόν ισχυρίζεται ότι θέλει να υποστηρίξει και να μην υπονομεύσει το ΝΑΤΟ, μια δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την υπογραφή του συμφώνου προκάλεσε έκπληξη.

«Οι δύο χώρες μας, η Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχία, η οποία ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της άλλης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», είπε.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται στην Τουρκία για τον έλεγχο της μετανάστευσης και έχει πουλήσει ντίζελ-ηλεκτρικά υποβρύχια στην  Άγκυρα, φέρεται να είναι δυσαρεστημένη.

Επιπλέον, η συμφωνία θα μπορούσε να εμβαθύνει περαιτέρω τις διαιρέσεις μεταξύ των συμφερόντων της ΕΕ και εκείνων του ΝΑΤΟ (από τα 30 μέλη του οποίου τα 22 βρίσκονται επίσης στην ΕΕ).

Και μπορεί να προκαλέσει ξεχωριστό πονοκέφαλο για τη Βρετανία στην Κύπρο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε εγγυητής της ασφάλειας της Κύπρου το 1960, όταν η πρώην αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Αυτό συνεχίστηκε αφού η τουρκική εισβολή άφησε το νησί διχασμένο.

Μοιράζεται αυτό το καθήκον με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Μια πηγή του Whitehall είπε: «Περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια ως προς το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το αμυντικό σύμφωνο στην πράξη, αλλά, ναι, όπως έχουν τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια ανησυχίας ότι μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία στην Κύπρο».

Ο ειδικός στη ναυτική ασφάλεια, καθηγητής Alessio Patalano της KCL, δήλωσε: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν γνωρίζει πού βρίσκεται η γραμμή. Αλλά, ναι, η σχέση μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ έχει γίνει λίγο πιο περίπλοκη με αυτό το αμυντικό σύμφωνο. Και ο τρόπος με τον οποίο συζητήθηκε αυτή η συμφωνία από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας καθιστά λογικό να περιμένουμε από αξιωματούχους στο Λονδίνο και το Παρίσι να συνομιλήσουν για το πού θα οδηγήσει σε σχέση με την Κύπρο».

Διαβάστε επίσης: 

Nαύαρχος Χρηστίδης για φρεγάτες:Έμπρακτη στήριξη Ενιαίoυ Αμυντικού Χώρου (VID)

Άλμα αποτροπής στην Ελλάδα, τρύπα αμυντική στην Κύπρο