Αναφορά στην Κύπρο και στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης περιλαμβάνουν τα Pandora Papers στο πλαίσιο καταγγελιών για αδιαφανείς συναλλαγές 30 ηγετών χωρών, 100 δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών και 300 κρατικών αξιωματούχων. «Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Τα εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου» Ρώσου γερουσιαστή.
Η κατηγορία αυτή, την οποία απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο.
Συγκεκριμένα, τα Pandora Papers αναφέρουν πως η εταιρεία διαχείρισης υπεράκτιων εταιρειών Alcogal, με έδρα τον Παναμά, είχε καταγγείλει το 2015 με δήλωση προς τις οικονομικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων ότι η συγκεκριμένη κυπριακή νομική εταιρεία είχε δώσει παραπλανητικά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη των τεσσάρων offshore εταιρειών.
Ως ιδιοκτήτες είχαν δηλωθεί μέλη προσωπικού της ίδιας της νομικής εταιρείας, ενώ σύμφωνα με την Alcogal ο πραγματικός ιδιοκτήτης και ωφελούμενος ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.
Ο Λεμπέντεφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2015 έχοντας κατηγορηθεί για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, αλλά ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Πλέον είναι παραγωγός ταινιών στο Χόλιγουντ.
Η εταιρεία Anastasiades & Partners απορρίπτει με δήλωση προς την εφημερίδα την κατηγορία, ενώ με δήλωσή του στον Guardian και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει ότι αν και κάτοχος μετοχών δεν είχε κανέναν ενεργό ρόλο στη νομική εταιρεία από όταν έγινε ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος το 1997.
«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», σημειώνει η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς την εφημερίδα. Προσθέτει ότι η σχέση του με τον κ. Λεμπεντεφ ήταν «εγκάρδια» αλλά ποτέ σχέση δικηγόρου-πελάτη.
Ο Guardian σχολιάζει πως δεν υπάρχει υπόνοια περί ανάμειξης του Προέδρου στις δραστηριότητες του νομικού γραφείο, αλλά αμφισβητεί τη σύνεσης της απόφασης να επιτρέψει στο γραφείο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά του.
Το νομικό γραφείο από την πλευρά του διευκρινίζει προς τον Guardian πως οι τρεις υπάλληλοί του που κατά την Alcogal είχαν δηλωθεί ως ωφελούμενοι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών δεν είχαν ποτέ δηλωθεί ως τέτοιοι, αλλά ως διαχειριστές εκ μέρους του ιδιοκτήτη, σε απόλυτη συμφωνία με τον κυπριακό νόμο. Η δήλωση της εταιρείας προς τον Guardian επίσης τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία ενεργή εμπλοκή στις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου από το 1997.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, το ίδιο δικηγορικό γραφείο παρείχε συμβουλές προς τον κ. Λεμπέντεφ ώστε να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα το 2011.
Τα Pandora Papers περιλαμβάνουν επίσης στοιχεία για συναλλαγές μεταξύ άλλων του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Την επεξεργασία τους ανέλαβαν πάνω από 600 δημοσιογράφοι από δεκάδες χώρες και μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Pandora Papers:Αποκαλύψεις για offshore των ισχυρών- Αναφορά στον Αναστασιάδη