Στο αμέσως επόμενο διάστημα, έπονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία απόκτησης μιας  παραλλαγής του συστήματος αεράμυνας "IRON DOME" από το Ισραήλ, ακόμη και εντός του ερχόμενου έτους. 
 
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΙΓΜΑ, θα γίνουν στο επόμενο διάστημα  επαφές μεταξύ των αρμοδίων από την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να "κλειδώσουν" πρώτα οι προδιαγραφές της παραλλαγής του συστήματος αεράμυνας "Iron Dome" που ενδιαφέρει έντονα την Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Οι διαβουλεύσεις αυτές θα διαμορφώσουν και το κόστος απόκτησης, που δεν θα είναι μικρό και στη συνέχεια θα υποβληθεί από το Υπουργείο Άμυνας αίτημα για συμπερίληψη του απαιτούμενου κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό. 
 
Ο στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές στην συμφωνία για την παραγγελία του συστήματος ακόμη και εντός του ερχόμενου έτους. 
 
Εδώ και δέκα χρόνια, το Ισραήλ προστατεύεται με τον πολύ αποτελεσματικό σιδερένιο θόλο, όπως αποκαλούν το Iron Dome, σε συνδυασμό με άλλα συστήματα αεράμυνας. 
 
Και η Δημοκρατία, εφόσον καταφέρει να το αποκτήσει, θα μπορεί να το συνδυάσει με τα άλλα συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, όπως το TORΜ1, το BUK και το Οθέλλος.
 
Εξίσου σημαντικό είναι να προχωρήσει και η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, για να υποδέχεται τις γαλλικές φρεγάτες, αλλά και τις νέες φρεγάτες Belharra που παρήγγειλε η Ελλάδα από την Γαλλία. Τυχόν συνδυασμός όλων αυτών των όπλων και συστημάτων στην περιοχή, θα μας φέρει σε μια πολύ καλύτερη μοίρα σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες της Δημοκρατίας. 
 

Το γύρο των Ελλαδικών Μέσων έκανε η αποκάλυψη του ΣΙΓΜΑ 
 
 
Στα ελλαδικά πρωτοσέλιδα βρέθηκε η χθεσινοβραδινή αποκάλυψη του ΣΙΓΜΑ και του Κυριάκου Πενηνταέξ, πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η απόκτηση μιας παραλλαγής του συστήματος αεράμυνας «Ιron Dome» του Ισραήλ.  
 
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, προβάλλει την είδηση υπό τον τίτλο: «Iron Dome: Η Κύπρος αποκτά το ισραηλινό υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας», προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει στα χέρια της ένα σπουδαίο αμυντικό όπλο», ενώ εξηγεί τον ρόλο των φρεγατών Belharra, που θα αποκτήσει η Ελλάδα, για τον εναέριο κυπριακό χώρο.  
 
Το γεγονός ότι το παραπάνω εξοπλιστικό βήμα, θα συνοδευτεί με την επιτάχυνση της αναβάθμισης των υποδομών της ναυτικής βάσης στο Μαρί, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ελλάδα, λόγω και της συμφωνίας της με την Γαλλία, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απόκτηση νέων φρεγατών Belharra, οι οποίες μπορούν να σταθμεύουν, επίσης, στη βάση.    
 
Το Ελλαδικό Βήμα και το διαδικτυακό in.gr, προβάλλουν την είδηση ως «Χαστούκι στην Τουρκία και από την Κύπρο – Δύο κινήσεις ματ με ελληνικές Belh@rra και ισραηλινό Iron Dome».  
 
Όπως επισημαίνεται, ισχυρό χτύπημα στην Τουρκία θα καταφέρουν δύο καθοριστικά στρατιωτικά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας που, όπως αποκαλύπτεται, έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.  
 
Το διαδικτυακό slpress, με πληθώρα αναλύσεων για ζητήματα άμυνας, γεωστρατηγικής και ασφάλειας, αναπαράγει το ρεπορτάζ.
 
Δημοσιεύει, μάλιστα, ανάλυση, κατά την οποία, εξηγείται η ανάγκη οι φρεγάτες Belharra να έχουν ως “κορωνίδα” του εξοπλισμού τους, μαζί με το αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλης ακτίνας ASTER 30, τους περίφημους πυραύλους, τύπου cruise, υποστρατηγικής κρούσης, Scalp Naval.  
 

Διαβάστε επίσης