Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, καλώντας τα κόμματα όπως εντός Σεπτεμβρίου λάβουν τις αποφάσεις επί της πρότασης της Κυβέρνησης για αναβολή των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών και θέσπιση των νομοσχεδίων για υλοποίηση της μεταρρύθμισης ώστε αυτή να εφαρμοστεί μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως προνοεί η δέσμευση της Κύπρου έναντι της ΕΕ.


Συνεχίζοντας τις επαφές του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο κ. Νουρής συναντήθηκε νωρίς το απόγευμα με τον αντιπροσωπεία του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου στον οποίο ανέλυσε την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Είναι καλά γνωστόν ότι τα πάρα πολλά προβλήματα που έχουν οι τοπικές αρχές, η έλλειψη διοικητικής αυτονομίας, οικονομικής αυτονομίας το γεγονός ότι έχουμε σημαντικότατες αδυναμίες όσον αφορά τις αναπτυξιακές τους δραστηριότητες και πολλά άλλα, καθιστούν πραγματικά και κυριολεκτικά αδήριτη ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο στο οποίο είναι στηριγμένο και το υπόβαθρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νουρής.

Λέγοντας ότι το θέμα αυτό διανύει τον ενδέκατο χρόνο συζήτησης, ο κ. Νουρής είπε πως είναι ένα θέμα που είναι «πάρα πολύ ώριμο και μεταξύ της κοινωνίας και μεταξύ της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Εξουσίας».

«Τα θέματα και οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά τη δική μου εκτίμηση είναι θέματα που μπορούν με καλή θέληση να επιλυθούν πάρα πολύ εύκολα και σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Νουρής υπενθύμισε πως αναλήφθηκε δέσμευση έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για υλοποίηση της μεταρρύθμισης μέχρι τον Μάιο του 2024.

«Για να συμβεί κάτι ανάλογο προφανώς δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την μορφή που τις ξέραμε», είπε, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να εκλεγούν τοπικοί άρχοντες με θητεία μέχρι το 2026 και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει επέκταση της θητείας των υφιστάμενων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι το 2024, ώστε να εφαρμοστούν με ομαλότητα όλες οι μεταβατικές διατάξεις των νομοσχεδίων για να μεταβούμε τον Μάιο του 2024 σε νέα εκσυγχρονισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νουρής εξήγησε πως συνταγματικά δεν μπορεί να μειωθεί η θητεία εκλελεγμένων τοπικών παραγόντων, ενώ οι παρόντες τοπικοί άρχοντες είναι άνθρωποι που, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν, γνωρίζουν το αντικείμενο μεταρρύθμισης και δεν θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος.

Αναγνωρίζοντας ότι σε επίπεδο κοινοβουλευτικών κομμάτων θα γίνουν συζητήσεις για λήψη αποφάσεων στα αρμόδια τους όργανα, ο ΥΠΕΣ επεσήμανε ωστόσο πως είναι όμως ξεκάθαρο οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν τάχιστα, όπως είπε.

«Και το τάχιστα δεν είναι αόριστο, θα πρέπει να ληφθούν εντός Σεπτεμβρίου για να μπορέσουμε ακριβώς να υλοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Χρίστου είπε πως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνει και επιβάλλεται να γίνει, αλλά εξέφρασε προβληματισμό για την αναβολή των εκλογών.

«Ως ΕΛΑΜ το εξετάζουμε, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα η αναβολή εκλογών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στερήσουμε τους πολίτες από το δικαίωμα να προσέλθουν στις κάλπες και να εκλέξουν τους ανθρώπους τους οποίους νομίζουν πως μπορούν να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους τα επόμενα χρόνια σε ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χρίστου πως αντιλαμβάνεται το επιχείρημα της κυβέρνησης για παράταση της θητείας των υφιστάμενων τοπικών αρχόντων, λέγοντας ότι μπορούν να επιτευχθούν και τα δύο και ότι αυτό αντιπρότεινε στον ΥΠΕΣ.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρίστου εξήγησε ότι αυτό που προτάθηκε στον Υπουργό είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογών με περιορισμένη θητεία. «Αντιλαμβάνεστε ότι η αναβολή εκλογών δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και αν μια χώρα που θέλει να είναι απόλυτα δημοκρατική πρέπει να εφαρμόζει τις εκλογικές διαδικασίες όποτε αυτές είναι προγραμματισμένες και όχι όποτε μας αρέσει», κατέληξε.

Εξάλλου, ο κ. Χρίστου επικρότησε την απόφαση της Κυβέρνησης να ανακαλέσει το διαβατήριο του Τ/κ ηγέτη την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική.

«Θεωρούμε πως (η απόφαση) είναι απόλυτα ορθή μετά τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου όσο και στην ΑΟΖ», είπε.

Αναφέρθηκε στις αντιδράσεις είτε στον ΔΗΣΥ είτε στο κόμμα της αριστεράς, λέγοντας πως «θωρούμε πως αναβιώνουν το ΔΗΣΑΚΕΛ, αναβιώνουν το παλιό δόγμα στο Κυπριακό που θέλει την Κυπριακή Δημοκρατία να υποκύπτει σε κάθε απαίτηση του κατοχικού ηγέτη και κατ’ επέκταση της Άγκυρας».

Πηγή: ΚΥΠΕ