O Βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε την Παρασκευή επιστολή στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών της ΚΣΣΕ αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και απευθύνει έκκληση προς τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στην ΚΣΣΕ να επιδείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη προς την Κύπρο και να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου να αποτραπούν τα μεθοδευμένα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρει ότι, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974 και του εκτοπισμού των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου, η περίκλειστη περιοχή έμεινε ακατοίκητη, μια «πόλη φάντασμα».
Υπογραμμίζει δε ότι, κατά παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 550 (1984) και 789 (1992), που προνοούν για την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς επίσης και σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, η Τουρκία προχωρεί στο σταδιακό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου για σκοπούς εκμετάλλευσης.
Ο κ. Τορναρίτης επισημαίνει ότι κυνικά, η Τουρκία και η υποτελής διοίκησή της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου προσκαλούν τους νόμιμους Ελληνοκύπριους κατοίκους της πόλης να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, εξαπατώντας τους για να προσφύγουν στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», προκειμένου, στη συνέχεια, να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της ιδιοκτησίας τους.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, προειδοποιεί ο κ. Τορναρίτης, αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο και αυξάνει την αγωνία των Αμμοχωστιανών, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους
.
Οι ενέργειες αυτές, τονίζει ο Κύπριος Βουλευτής, αποτελούν μέρος των τουρκικών επιδιώξεων για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, ενώ η Τουρκία αξιώνει λύση δυο κρατών στην Κύπρο.
Οι διχοτομικές θέσεις που προβάλλει η Τουρκία, υπογραμμίζει ο κ. Τορναρίτης, προσκρούουν στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Επισημαίνει δε ότι η διεθνής κοινότητα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν απορρίψει ρητώς τις θέσεις αυτές.
Οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, υπογραμμίζει ο κ. Τορναρίτης, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Επισημαίνει δε ότι η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πηγή ανησυχίας, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα.
Διαβάστε επίσης
Πηγή: ΚΥΠΕ