Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, με την οποία ζητείται ενημέρωση για τη διαδικασία επιλογής και τα κριτήρια εισδοχής μαθητών στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό αποφοίτων δημοτικών σχολείων της περιφέρειας. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ καλεί τον Υπουργό να ικανοποιήσει το αίτημα όλων των μαθητών της περιοχής για εγγραφή τους στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή:
«Έχει περιέλθει σε γνώση μας ότι έξι παιδιά που αποφοίτησαν από το Δημοτικό Σχολείο της Φανερωμένης και δυο από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού δεν έχουν γίνει αποδεκτά για να φοιτήσουν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.
Εφόσον επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες αυτές, θα θέλαμε να ενημερωθούμε για τη διαδικασία επιλογής μαθητών, αλλά και τα κριτήρια εισδοχής στην Α’ τάξη Γυμνασίου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και αν αυτά διαφέρουν από τα θεσμοθετημένα με κανονισμούς.
Με δηλώσεις σας στις 2 Απριλίου 2021 αναφερθήκατε στην αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου σε εξατάξιο γυμνάσιο, το οποίο θα είναι Γυμνάσιο S.T.E.M., θα υπάρχει ενισχυμένη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Επίσης, δηλώσατε πως θα ακολουθήσετε δυο κατευθύνσεις που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
(1) την πολιτική των δύο ξένων γλωσσών και
(2) την ανάπτυξη του προγράμματος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Σχολικών Μονάδων με την ενίσχυση του Ψηφιακού Πλαισίου Δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
Έχοντας υπόψη ότι μία από τις κύριες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021-2027 είναι η πιο συμμετοχική και πιο ισότιμη κοινωνία, η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας δεν φαίνεται να εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Επίσης, θεωρούμε ότι στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Ένταξης Μεταναστών αλλά και των κονδυλιών,τα οποία λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία γι’ αυτό το σκοπό, τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία έπρεπε να γίνουν αποδεκτά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ένταξης και όχι να απορρίπτεται το αίτημά τους.
Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τον εκτοπισμό των παιδιών που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο της Φανερωμένης και του Αγίου Κασσιανού, στα οποία λειτουργούσε ολοήμερο σχολείο αλλά και το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε., η φοίτηση τους στο Παγκύπριο Γυμνάσιο θα υποβοηθήσει ομαλή μετάβαση των παιδιών στη Μέση Εκπαίδευση, αφού και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο θα λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα με υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης.
Σας παρακαλώ όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες και ρυθμίσεις για ικανοποίηση του αιτήματος όλων των παιδιών που αποφοίτησαν από τα δημοτικά σχολεία της παλιάς Λευκωσίας για εγγραφή τους στο Παγκύπριο Γυμνάσιο».