Το θέμα σε σχέση με τις σοβαρές καταγγελίες που αφορούν το διαχειριστικό πλαίσιο του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, στο πλαίσιο και της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας που δημοσιοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου του 2021.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «πράγματα και θαύματα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, πλείστα όσα φαίνονται και στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με τον ρόλο και την αποστολή του ιδρύματος».
 
«Χωρίς ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, δυστυχώς γεγονότα και καταγγελίες αμαυρώνουν το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται από την συμφωνική ορχήστρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπήρξαν «καταγγελίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, παραιτήσεις στελεχών, παράνομα συμβόλαια, παράτυπες και αδιαφανείς διαδικασίες, αυθαίρετη επιλογή νομικού συμβούλου, επιδόματα και άλλα».
 
Η κ. Δημητρίου είπε ότι «αναμέναμε από κάποιους που κατά τα άλλα παρουσιάζονται ή παρουσιάζουν τους εαυτούς τους προασπιστές και πρωτοπόρους της διαφάνειας και της προστασίας των δημοσίων οικονομικών να βγουν πρώτοι μπροστά για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα και για όλα όσα συνέβαιναν και όχι να διερωτώνται αν η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου έχει θεσμική αρμοδιότητα να ελέγξει αυτό το ζήτημα».
 
Είπε ακόμη ότι «έχει ετοιμαστεί επιστολή με όλα αυτά τα θέματα από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ακόμη και για ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και αναμένουμε από αυτούς που έχουν σύγκρουση συμφέροντος να το δηλώσουν και να ακολουθηθούν οι δέουσες και ενδεδειγμένες διαδικασίες».
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ορθότατα συζητήθηκε το θέμα ιδιαίτερα μετά τις πολύ ανησυχητικές επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή και πρόσθεσε ότι «η συμφωνική ορχήστρα θα έπρεπε να είναι κόσμημα αλλά και πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και για αυτό είναι θλιβερά τα όσα καταγράφονται και οι παραδοχές που έγιναν σήμερα και από τον Πρόεδρο του ΔΣ ότι υπάρχουν σοβαρότατες διοικητικές αδυναμίες».
 
Ανέφερε ότι μπορεί οι συνάδελφοι της να ενέγραψαν το θέμα αλλά τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΔΗΚΟ, όπως είπε, «το 2018 όταν καταγγέλθηκαν πολλά στην Επιτροπή Παιδείας σχεδόν έφθασαν στο σημείο να κάνουν μπούλινγκ στον τότε αντιπρόεδρο του ΔΣ γιατί τους είπε τις πραγματικότητες και δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα».
 
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «επέδειξε θάρρος τότε το ΔΣ και προχώρησε με προκήρυξη θέσης και μόλις άλλαξε η σύνθεση του αυτομάτως απεσύρθη και η προκήρυξη της θέσης όπως ήθελε και τότε ο συνασπισμός των δύο κομμάτων», ενώ πρόσθεσε ότι στις «13 Ιουλίου του 2018 σταύρωσαν τον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για την κρατική ορχήστρα και το 2019, τον Δεκέμβριο, πέρασαν μαζί τροπολογία με την οποία μετέφεραν την συμφωνική ορχήστρα Κύπρου στο Υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της».
 
«Πρέπει να διορθωθούν πολλά, επιβάλλεται να επιδειχθεί βούληση και να αφεθεί η κρατική ορχήστρα Κύπρου να παράγει καλλιτεχνικό έργο ως οφείλει», κατέληξε.
 
Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γεώργιος Προκοπίου είπε ότι η συμφωνική ορχήστρα λειτουργεί πολύ καλά όσον αφορά το θέμα του πολιτισμού, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «σήμερα ακούσαμε όμως πράγματα και θαύματα» σε σχέση με το διαχειριστικό πλαίσιο.
 
Ανέφερε ότι στην έκθεση του, ο Γενικός Ελεγκτή «καταγγέλλει από το 2016 παρανομίες, αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία όσον αφορά στην πρόσληψη του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή  και διασπάθιση δημοσίου χρήματος αφού το ίδρυμα χρηματοδοτείται από το κράτος».
 
Ανέφερε ότι ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ είπε ότι υπάρχει «μια σχιζοφρενική κατάσταση στο ίδρυμα συμφωνικής ορχήστρας Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για εξέταση διάπραξης ποινικών και αστικών αδικημάτων».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ