Μεταφράσεις στα αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά  των δηλώσεων της Τουρκάλας ηθοποιού Pelin Karahan  που πρωταγωνιστεί σε νέα σειρά που αφορά την Κύπρο έκανε τουρκική ιστοσελίδα. Σκοπός η προώθηση και στο εξωτερικό της σειράς για τα γεγονότα του 1963-1974, τα γυρίσματά της οποία γίνονται στην σκλαβωμένη Αμμόχωστο.


Στη βάση του τουρκικού αφηγήματος περί προσπάθειας εξόντωσης των Τ/κ από τους Ε/κ, το δημοσίευμα αναφέρει πως η σειρά θα αναδείξει τον αγώνα για την ύπαρξη του Τουρκοκυπριακού λαού στο  νησί.

«Γνωρίζοντας ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι πραγματικό και έχουν συμβεί, μου δίνει ένα πολύ διαφορετικό συναίσθημα ενώ παίζω.», δήλωσε η Karahan στο Series Turkish.

H σειρά θα προβάλλεται από το  TRT 1, είναι παραγωγή της TMC Film και παραγωγή και θα εμφανιστεί στις οθόνες την Πέμπτη 1 Απριλίου, ανήμερα δηλαδή της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού-ενωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-159.

Στο σενάριο, η Inci θα είναι η  σύζυγος του Κεμάλ Ντερέλι (Αχμέτ Κούραλ), μητέρα δύο θυγατέρων, και προβάλλεται ως σύμβολο της ισχυρής γυναίκας που αγωνίζεται στον αγώνα ύπαρξης των Τ/κ στην Κύπρο.

«Ο χαρακτήρας İnci που έπαιξα είναι στην πραγματικότητα μια από τις πολλές οικογένειες και γυναίκες που ήταν εκείνη τη στιγμή στον αγώνα. Είναι μια από τις συγκεκριμένες οικογένειες του νησιού, που έχω δει, μελετήσει, έχει τον δικό του τρόπο. Είναι παντρεμένη με τον Κεμάλ και έχει δύο παιδιά. Έχουν ένα χαρούμενο και ευχάριστο σπίτι. Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν καλά και όμορφα, αλλά τη νύχτα που ονομάζουμε ‘’Ματωμένα Χριστούγεννα’’’ και τα γεγονότα που συνέβησαν στα χρόνια που ακολούθησαν διέλυσαν και   κατέστρεψαν την οικογένεια. Η στάση της Inci είναι πολύ σημαντική για μένα εδώ. Θα προσπαθήσει να είναι χρήσιμη  για το έθνος και το κράτος της. Είμαι πολύ χαρούμενη που ζωντανεύω τη İnci. Γνωρίζοντας ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι αληθινά και ζωντανά, με κάνει να νιώθω πολύ διαφορετική όταν παίζω. Γι 'αυτό νομίζω ότι θα το αρέσει στο κοινό, θα του αρέσει πολύ».

Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Emre Özdür, τον Başar Başaran και σε σκηνοθεσία του Hakan İnan .

Το θέμα της σειράς είναι: «Το 1963, Τούρκοι και Έλληνες συνυπάρχουν στην Κύπρο. Η οικογένεια του εμπόρου τσίχλας Dereli, που ζει μια ευτυχισμένη ζωή, δέχεται επίθεση όπως και άλλες τουρκικές οικογένειες με την έναρξη των γεγονότων που είναι γνωστά ως ''Ματωμένα Χριστούγεννα''. Καθώς τα μέλη της οικογένειας που χωρίζονται μεταξύ τους εκδιώκονται από τα χωριά τους και αρχίζουν την αναγκαστική μετανάστευση, ο Κεμάλ Ντερέλι, ο επικεφαλής της οικογένειας, γίνεται ο ηγέτης χιλιάδων Τούρκων στο δρόμο της μετανάστευσης με την οικογένειά του».

Διαβάστε επίσης: «Ματωμένα Χριστουγέννα» 1963 & η αεναώς ανακυκλούμενη «σφαγή της μπανιέρας»

Στην σειρά παρουσιάζονται επίσης και γεγονότα από  μια μυστική αποστολή στο νησί από την Τουρκία, και τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Κύπρου.  Παρουσιάζονται επίσης γνωστές ιστορικοί πρωταγωνιστές των γεγονότων της εποχής όπως ο Ραούφ Ντεντκάς, ο  Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Κουτσιούκ.