«Φουρτούνα» στο πολιτικό σκηνικό ξεσήκωσε η Λίστα Γιωρκατζή.
Στη λίστα συγκαταλέγονται δάνεια βουλευτών, που ουδείς γνωρίζει εάν λόγω της ιδιότητας τους έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης ή υπήρξε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.
Την πτυχή αυτή που αποτελεί και την πεμπτουσία του ζητήματος επιχείρησε να αναδείξει πριν από δύο χρόνια η εφημερίδα «Σημερινή», ρωτώντας Υπουργούς και Βουλευτές κατά πόσον οι ίδιοι ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα κατείχαν «κόκκινα δάνεια» ή αν είναι εγγυητές σε δάνεια τρίτων που δεν εξυπηρετούνται.
Η πλειοψηφία των βουλευτών επέλεξαν να απαντήσουν.
Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, δεν σχολίασαν καθόλου.
Σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, επέλεξε να μην απαντήσει. Η έρευνα ωστόσο βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασής του.
Πρόδρομος Προδρόμου, τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καταθέτουν αναλυτικές δηλώσεις, βάσει νομοθεσίας.Σε αυτές τις καταστάσεις, δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπου περιλαμβάνονται και τα δάνεια. Άρα, υπάρχει διαφάνεια σε αυτό το θέμα».
Το ερωτηματολόγιο απασχόλησε και το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο κάλεσε τους βουλευτές του να μην απαντήσουν, επικαλούμενο σειρά ενεργειών.
Μόνο ο Αδάμος Αδάμου και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου διαχώρισαν την θέση τους, αναφέροντας πως ούτε ΜΕΔ έχουν, αλλά ούτε και εγγυητές είναι.
ΑΚΕΛ
«Το ΑΚΕΛ, σεβόμενο τον εαυτό του, και ενεργώντας στο πλαίσιο της υπευθυνότητας που το διακρίνει, δεν πρόκειται να εισέλθει στην αρένα του λαϊκισμού ή του καννιβαλισμού, που τελικά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά από την ουσία του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος της διάλυσης του Συνεργατισμού».
Συγκεκριμένες υποθέσεις, μάλιστα, που ανέδειξαν οι Νέστορας Βασιλείου και Κυριάκος Πενηνταέξ, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές, οι οποίοι επέλεξαν τον νόμο της σιωπής και σήμερα φιγουράρουν στην Λίστα Γιωργκάτζη.
Δύο χρόνια μετά, κάποιοι άλλοι αναγκάστηκαν –υπό το βάρος της δημοσιοποίησης της Λίστας να αποκαλυφθούν.
Διαβάστε επίσης: