Στον απόηχο της μαρτυρίας του τέως υπουργού Οικονομικών για τα "χρυσά" διαβατήριας και της διελκυστίνδας που ακολούθησε με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, τα μακρά κοντά έγιναν και για τις πολυαναμενόμενες καταθέσεις του προκαθήμενου της Εκκλησίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι «Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε πρόβλημα στη βάδιση και ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του θα μεταβούμε εμείς στην Αρχιεπισκοπή και ο Πρόεδρος στις 2 Φεβρουαρίου θα έρθει στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις». Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσαν σήμερα δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών και από τις μαρτυρίες τους επαναβεβαιώθηκαν τα κενά στις διαδικασίες και η ανυπαρξία ελέγχου.
Ο Μιχάλης Σαρρής, επί της θητείας του οποίου γεννήθηκε το Πρόγραμμα, άφησε άφωνη την Επιτροπή, όταν υπαινίχθηκε πως από το 2013 κι' εντεύθεν γίνονταν ακροβασίες ως προς τη νομιμότητα των αιτητών και το άτυπο χρήμα, που διακινείτο. Άφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι δεν ήταν η ανυπαρξία κανονισμών το πρόβλημα.
«Εκ του αποτελέσματος δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, οι δυνητικοί επενδυτές ήταν στα όρια της νομιμότητας και οι δεκασμοί μεγάλοι», δήλωσε ο Μιχάλης Σαρρής.
Ο Μιχάλης Σαρρής, επί θητείας του οποίου δόθηκαν 13 διαβατήρια, άφησε και υπονοούμενα για πλημμελή έλεγχο των αιτητών. «Ορισμένες αποφάσεις ίσως να μη λαμβάνονταν με αντικειμενικά κριτήρια κι' εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι ίσως έκλειναν τα μάτια εκεί, που έπρεπε να ήταν ανοικτά».
Από το βήμα του μάρτυρα, ο επίσης, πρώην υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, επί του οποίου εγκρίθηκαν 100 οικονομικοί φάκελοι, παραδέχθηκε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις από πάροχο για να εγκρίνει πολιτογραφήσεις διευθυντικών στελεχών εταιρείας με επένδυση της τάξης των €1,5 δις.
«Θα προχωρούσα, βέβαια, με εισήγηση ούτως ή αλλιώς για παρέκκλιση και παραχώρηση υπηκοοτήτων, λόγω της στρατηγικής σημασίας που είχε η επένδυση για την κυπριακή οικονομία». Ερωτηθείς γιατί ούτε επί θητείας του δεν έγιναν κανονισμοί, ο Χαρίλαος Σταυράκης, δεν δίστασε να αφήσει εκτεθειμένη την τότε κυβέρνηση Χριστόφια.
Π. Ιωάννου: Το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη γένεση του Προγράμματος, θεωρούσε ανεπαρκή τη νομοθεσία. Γιατί δεν έγιναν κανονισμοί ούτε κατά τη θητεία σας;
Χ. Σταυράκης: Φέρουμε κι' εμείς ευθύνη που δεν έγιναν αυτοί οι κανονισμοί.
Π. Ιωάννου: Υπήρχε λόγος, που δεν ρυθμίστηκε νομοθετικά μηχανισμός λειτουργίας του Προγράμματος;
Χ. Σταυράκης: Ίσως αυτό να έγινε από κεκτημένη ταχύτητα ή επειδή δεν πρόσεξε κανείς.
Τη σημερινή διαδικασία, εμβολίασε και η αντίδραση της Ερευνητικής, μετά το θόρυβο για τις τιμητικές αμοιβές που παραχώρησε ο Εισαγγελέας.
Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα όπως δηλώσει στον Γενικό Εισαγγελέα ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς», δήλωσε ο κ. Νικολάτος.
Με τη συμπλήρωση της διαδικασίας ο αριθμός των μαρτύρων ενώπιον της Επιτροπής έφτασε τους 15.
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε ακόμη:
Κατάθεση Σταυράκη: Σε 3μιση χρόνια είχαν δοθεί περίπου 100 υπηκοότητες