Υπερψηφίστηκε συντριπτικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, το «Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης» (Technical Support Instrument) με προϋπολογισμό €864,4 εκατομμύρια για την περίοδο 2021-2027. Στην σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), ως ο διαπραγματευτής της πολιτικής του ομάδας, ανάφερε τα εξής: «Η επίτευξη συμφωνίας για την εφαρμογή αυτού του εργαλείου τεχνικής υποστήριξης είναι σημαντική, επειδή στην πράξη αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Επί της ουσίας, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και κατ’ επέκταση χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη-μέλη ούτως ώστε να βελτιώσουν τις ικανότητές τους για ανάπτυξη και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο των δικών τους σχεδίων αλλά και στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

 

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι ως πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καταφέραν να εισαγάγουν σημαντικές προτεραιότητες τους στην τελική συμφωνία, βελτιώνοντας το αρχικό κείμενο, όπως ο κοινωνικός πυλώνας, η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων καθώς και να διασφαλίσουν ότι η τεχνική υποστήριξη θα παρέχεται και για την υλοποίηση επενδύσεων στα κράτη μέλη και όχι μόνο για μεταρρυθμίσεις, όπως ήταν αρχικώς η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, διασφαλίσαν, όπως υπογράμμισε, ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητούν τεχνική στήριξη για τομείς όπως η υγεία, η ανάπτυξη θέσεων εργασίας, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η έρευνα και καινοτομία, η προώθηση βιώσιμων επενδύσεων κ.ά.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ανέφερε: «Θέλω όμως να τονίσω και το εξής:  Η ευθύνη πλέον είναι στην ίδια την Επιτροπή να παρέχει ευελιξία, ενθαρρύνοντας τα κράτη-μέλη, να επιλέξουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες».