Για τη διαφαινόμενη κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησαν στις «Τομές στα Γεγονότα» ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ιωάννης Μπαλτζώης και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης.
Αρχικά ο Αντιστράτηγος ανέφερε ότι η υπάρχουσα κατάσταση μοιάζει λίγο με την κρίση του 1987 αλλά έρχονται στο μυαλό και οι αποφράδες μέρες του 1974.
Πρόσθεσε ότι τα 25 πλοία δεν είναι όλα πολεμικά αλλά και βοηθητικά πλοία και αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν αρκετό καιρό στη θάλασσα. Τόνισε ότι η άμεση κινητοποίηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού θορύβησε τους Τούρκους.
«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, παρακολουθούμε τα πάντα και έχουμε απαντήσεις για ότι σχεδιάζουν οι Τούρκοι», συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι πολύ πιθανόν αύριο να υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει τις επιδιώξεις και προθέσεις του, ενώ διευκρίνισε ότι αν υπάρξει μια κρίση θα είναι γενικευμένη από την Κύπρο μέχρι τον Έβρο.
Από την πλευρά του ο κος. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι καθημερινώς γίνονται κινήσεις στη θάλασσα αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η Γαλλία στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να είναι η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Γαλλία θέλει να διαδραματίσει τον παραδοσιακό της ρόλο στη Μεσόγειο και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της», πρόσθεσε.
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να φιλοξενήσει πάραυτα την Γαλλία στην περιοχή μας αφού η Κύπρος δεν έχει στόλο. «Η συμμαχία με την Γαλλία και με άλλες χώρες θα έπρεπε να υπάρχει από πριν και όχι να περιμένουμε το Σεπτέμβριο».
Επεσήμανε ότι η αχίλλειος πτέρνα είναι η Κύπρος και θα πρέπει να βρεθούν αιφνιδιασμένοι οι Τούρκοι και να βρουν μπροστά τους την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Αντιστράτηγος τόνισε ότι η Ελλάδα φέρει ιστορικές ευθύνες όχι μόνο το 1974.
«Η Κύπρος είναι το στρατηγικό βάθος της Ελλάδας. Αν χαθεί η Κύπρος θα χαθεί και το Αιγαίο και αν χαθεί το Αιγαίο θα χαθεί και η Ελλάδα», ανέφερε.
Τέλος ο κος. Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν φίλοι στο διεθνές σύστημα αλλά συμφέροντα. «Εμείς θα πρέπει να αναλύσουμε τα γεγονότα για να δούμε πως εξυπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντα μας.
Δείτε το Βίντεο: