Εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 12 Ιουνίου η Επιτροπή Νομικών της Βουλής έχοντας στην ατζέντα μεταξύ άλλων θεμάτων την «καυτή πατάτα», αύξησης των ποινών που προνοεί ο Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμος. Πιο συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα τεθούν επί τάπητος ο περί Λοιμοκάθαρσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2020 και ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020.

Στον απόηχο του σάλου που προκάλεσε η συμπεριφορά επιχειρηματιών και κόσμου το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ενώπιον της Επιτροπής θα τεθεί η αύξηση των ποινών η οποία προνοεί «εξοντωτικά» (όπως χαρακτηρίστηκαν και απο βουλευτές) εξώδικα πρόστιμα.

Δείτε εδώ επίσης: Τα beach bar, το μπαλάκι ευθυνών και τα λουκέτα

Να σημειωθεί εδώ ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του Τριημέρου η Αστυνομία προχώρησε σε 32 καταγγελίες παγκύπρια ενώ τις προηγούμενες μέρες το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου προχώρησε στην έγκριση αιτήματος για αναστολή της λειτουργίας συγκεκριμένου υποστατικού της Επαρχίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με ανακοινώσεις του και δηλώσεις, καλεί την Επιτροπή να εγκρίνει τα νομοσχέδια και ακολούθως να λάβουν πράσινο φως απ’ την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα απειθαρχίας που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πισωγύρισμα.

Τα εν λόγω Νομοσχέδια εγκρίθηκαν απ’ το Υπουργικό στις 22 Μαίου και προνοούν:

1. Αύξηση της προβλεπόμενης ποινής για παραβιάσεις του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου σε φυλάκιση μέχρι 1 χρόνο και/ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €50.000. Η ποινή που τώρα προβλέπεται είναι μέχρι 6 μήνες φυλάκιση και/ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις €3.000,

2. Το εξώδικο πρόστιμο των €300 διατηρείται και εισάγεται τώρα η δυνατότητα επιβολής αυξημένου εξώδικου προστίμου σε ιδιοκτήτη ή διαχειριστή επιχείρησης ή οποιουδήποτε άλλου χώρου όπου διεξάγεται οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με αγαθά ή υπηρεσίες, σε περιπτώσεις παραβιάσεων Κανονισμών και/ή Διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου.

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, στην περίπτωση της πρώτης παραβίασης, το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται σε €2.000, στην περίπτωση της δεύτερης παραβίασης σε €4.000 και της τρίτης σε €8.000.

Σε περίπτωση τέταρτης διαδοχικής παραβίασης, δύναται να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη είτε μετά την τρίτη φορά είτε και ενωρίτερα αν τούτο κριθεί σκόπιμο, η κατηγορούσα αρχή θα μπορεί να καταχωρήσει μονομερή αίτηση (ex parte) στο Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης ή της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται σε οποιοδήποτε υποστατικό ή χώρο.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο, τροποποιείται ο Πίνακας IV του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, ώστε να συνάδει με τις τροποποιήσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, Κεφ. 260.