Έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε που η Κύπρος εισήλθε και επίσημα στο «lockdown». Πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν εντελώς τις εργασίες τους, άλλα επαγγέλματα προχώρησαν σε μερική αναστολή εργασιών, ενώ όπου ήταν εφικτό οι εργαζόμενοι εφάρμοσαν την εξ αποστάσεων εργασία με κύριο πλοηγό το διαδίκτυο.
Παράλληλα η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες ακολούθησαν το παράδειγμα των Ασιατικών χωρών, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των πολιτών, ενώ προχώρησαν στην διεξαγωγή χιλιάδων τεστ για εντοπισμό θετικών κρουσμάτων. Καθοριστικός παράγοντας είναι η ιχνηλάτηση, καθώς μέσω αυτής της πρακτικής εντοπίζονται οι επαφές των θετικών κρουσμάτων και τους γίνονται τεστ, με στόχο το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του ιού.
Επιπρόσθετα το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στη διεξαγωγή 20000 τεστ σε εργαζόμενους ουσιώδη υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενισχύοντας τους εργαστηριακούς ελέγχους σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, στο πλαίσιο στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων. Αξιέπαινη συνεισφορά είναι και οι πρωτοβουλίες μερικών δήμων και κοινοτήτων που προχώρησαν στην διεξαγωγή τεστ σε συλλογικό επίπεδο.
Το πολυπόθητο φάρμακο ή εμβόλιο που θα επαναφέρει την κανονικότητα
Ενώ παραμένουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας περιμένουμε από την επιστημονική κοινότητα την εύρεση ενός πολυπόθητου φαρμάκου ή εμβολίου όπου θα καταστρέψει ή τουλάχιστον θα περιορίσει την πανδημία έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μας. Ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία και Βρετανία προσπαθούν να εφεύρουν το κατάλληλο αντίδοτο.
Στη Βρετανία αρχίζει η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει ερευνητές από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κλινικές δοκιμές κατά της Covid-19 ξεκινά και η Γερμανία όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων, ενώ ο ΠΟΥ συμπεριέλαβε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο δημιούργησε το επιστημονικό ερευνητικό Ινστιτούτο εμβολίων και ορών της Αγίας Πετρούπολης.
Στα της Κύπρου, προ ημερών ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι έχουμε εγκρίνει το avigan σαν μέρος του θεραπευτικού πρωτοκόλλου, με τον λοιμοξιολόγο Γιώργο Πάνο να αναφέρει ότι το σκεύασμα Avigan ίσως είναι το καλύτερο που αξίζει να δοκιμαστεί.
Οι σκέψεις της Κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των μέτρων
Με την σταδιακή μείωση των κρουσμάτων η συζήτηση μεταφέρθηκε δικαίως στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και στην επαναφορά των πολιτών στην μερική κανονικότητα. Η Κυβέρνηση σκέφτεται να διαχωρίσει την άρση των περιοριστικών μέτρων σε τέσσερις φάσεις και κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί η επιστροφή μας στην καθημερινότητα.Εξάλλου πρέπει να θυμόμαστε ότι τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν για πολύ αυτή τη κατάσταση.
Φυσικά οι επόμενες βδομάδες είναι καθοριστικές, καθώς αναμένονται και τα επιδημιολογικά αποτελέσματα των ημερών του Πάσχα. Αν επιδείξαμε αυτοσυγκράτηση και περιορίσαμε τις μετακινήσεις μας κατά την διάρκεια των γιορτών τότε οδεύουμε στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Αν όμως καταστρέψαμε ότι χτίσαμε τόσες βδομάδες τότε δεν αποκλείεται να επανέλθουμε σε συνθήκες μερικού lockdown.
Η Παγκόσμια κοινότητα σιγά σιγά ξεκλειδώνει
Την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί τα κράτη για τις συνέπειες της πρόχειρης άρσης των περιοριστικών μέτρων, προτείνοντας τη σταδιακή και όχι γρήγορη άρση μέτρων, αρκετές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο «ξεκλειδώνουν» και εισέρχονται στην κανονικότητα.
Την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη την έκανε η Γερμανία επιτρέποντας το άνοιγμα μικρών καταστημάτων. Στη Νορβηγία οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν και άρθηκε η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία, ενώ μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει δεύτερο στάδιο, με σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.
Ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία με χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς προχώρησαν στη χαλάρωση μερικών περιοριστικών μέτρων. Αρχικά η Ιταλία επέτρεψε το άνοιγμα βιβλιοπωλείων και άλλων επιχειρήσεων με περιορισμένο προσωπικό και διατηρώντας τους κανόνες υγιεινής. Η Ισπανία επέτρεψε στους εργαζόμενους του τομέα των κατασκευών να επιστρέψουν στην εργασία τους. Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση προανήγγειλε την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου από τις 11 Μαΐου.
Σε μικρή χαλάρωση μέτρων προχωρά και η Αίγυπτος. Πιο συγκεκριμένα ανοίγουν και πάλι για τις πρωινές ώρες και μέχρι τις 5 το απόγευμα όλα τα εμπορικά κέντρα στη χώρα. Επιπρόσθετα περιορίζεται κατά μία ώρα η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αίγυπτο, πρώτη ημέρα του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.
Χαλαρώσεις μέτρων προχώρησε και η κυβέρνηση του Ισραήλ η οποία ενέκρινε τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών στο πλαίσιο ενός «υπεύθυνου και σταδιακού» πλαισίου.