Πλαισιωμένος από τους αρμόδιους Υπουργούς, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τις αποφάσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Ιδιαίτερα φορτισμένος σε κάποιες φάσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επέκταση των μέτρων μέχρι και τις 30 Απριλίου. 

Ο ΠτΔ ανέφερε ότι από τα μέτρα που λάβαμε διαφαίνεται μια "ακτίδα φωτός" ωστόσο δεν επιτρέπεται η παρέκκλιση απ' αυτά. "Το πιο βασανιστικό ήταν η απόφαση για αποτροπή επιστροφής των χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στόχος όμως, δεν ήταν άλλος παρά η προστασία τόσο των ιδίων όσο και του συνόλου των πολιτών, από μια ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη εισαγωγή και διασπορά νέων κρουσμάτων", είπε ο ΠτΔ. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η κρίση δεν τελείωσε ακόμη, "είμαστε ακόμη στα χαρακώματα". 

Ανακοίνωσε επίσης:

- Παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου. Τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση για το Πάσχα. 

- Σταδιακή επιστροφή πολιτών

(i)  Όσων  διαμένουν σε Πανεπιστημιακές εστίες και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε προπαρασκευαστικά προγράμματα, τα λεγόμενα Foundation Courses, είτε βρίσκονται στο πρώτο έτος του πτυχιακoύ κύκλου σπουδών.

(ii) Μόνιμα διαμενόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού για σκοπούς προσωρινής εργασίας και των οποίων η απασχόληση έχει ανασταλεί ή τερματιστεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

(iii) Πολιτών που μόνιμα διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία που ευρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού και των οποίων η επιστροφή τους κρίνεται απαραίτητη για ανθρωπιστικής φύσεως λόγους, όπως:

●  Παροχή φροντίδας σε πρόσωπα που λόγω σοβαρού τραυματισμού μετά την έκδοση των διαταγμάτων, αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν,

●  Είναι λήπτες ή δότες  οργάνων που καλούνται εκτάκτως για μεταμοσχεύσεις, και

●   Ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Θα επιτρέπεται ακόμη η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, η συνδρομή των οποίων, όμως, λόγω της επαγγελματικής ή επιστημονικής τους ιδιότητας κρίνεται απαραίτητη στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Διαβάστε εδώ σχετικά: Έτσι θα γίνει ο ελεγχόμενος επαναπατρισμός Κυπρίων

- Διεξαγωγή δειγματοληπτικών εξετάσεων ανά επαρχία 

- Διεξαγωγή άλλων 20 χιλιάδων εξετάσεων σε άτομα τα οποία με βάση τα διατάγματα συνεχίζουν να εργάζονται. 

- Δειγματοληπτικές εξετάσεις σε όλους όσους θα έρθουν με τον ελεγχόμενο επαναπατρισμό 

- Παράταση της κρατικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μέχρι τις 12 Ιουνίου 

- Για 4 μήνες μετά τον Ιούνιο θα συνεχιστεί η κρατική στήριξη στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

"Να μην λείπει κανείς στο επόμενο τραπέζι"

"Γνωρίζω πως τα μέτρα θα είναι οδυνηρότερα τούτες τις μέρες του Πάσχα, που θα γιορτάζαμε,  με τους αγαπημένους μας. 

Αυτό που θέλω, είναι όταν θα βρεθούμε, χωρίς περιορισμούς στο επόμενο γιορταστικό τραπέζι, να μη λείπει κανένα από τα παιδιά μας, κανένας από τους γονιούς, κανένας παππούς ή γιαγιά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε περάσει ανάλογες ή και χειρότερες δοκιμασίες.

Εάν καταφέραμε να επιβιώσουμε είναι γιατί όλοι μαζί όταν δοκιμαστήκαμε χάρις στο πείσμα και την αποφασιστικότητα μας, κατορθώσαμε να υπερβούμε τις δοκιμασίες και να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί.

Ούτε τυχαία είναι τα όσα ενθαρρυντικά καταγράφονται.

Για αυτό και θέλω θερμά να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία  των συμπολιτών μας που με την ωριμότητα που επιδεικνύουν, πειθαρχούν στα μέτρα και  ταυτόχρονα δίνουν μαθήματα σε όσους αρνούνται να επιδείξουν πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας.

Αυτή την ώρα απαιτείται να φανούμε για άλλη μια φορά το ίδιο δυνατοί προκειμένου να προστατεύσουμε την οικογένεια, τους αγαπημένους μας, αλλά και τον εαυτό μας.

Κάθε μέρα που περνά και τα κρούσματα είναι λιγότερα, μας φέρνει πιο κοντά στην ημέρα που θα επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς της ρυθμούς.

Για τούτο, για άλλη μια φόρα απευθύνω έκκληση προς όλους: Παραμείνετε στα σπίτια, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε", είπε ο Πρόεδρος. 

 

 

Αφού μίλησε ο Νίκος Αναστασιάδης τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών και ακολούθως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, αλλά και ο Κωνσταντίνος Ιωάννου και η Ζέτα Αιμιλιανίδου. Την ενημέρωση συντόνιζε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ευχή και προσδοκία μας να υπάρχουν θετικές εξελίξεις που να μην χρειαστεί η εφαρμογή του σχεδίου που υπάρχει 

Το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ελεγχόμενο επαναπατρισμό. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 16.668 συμπατριώτες μας στο εξωτερικό, σε πάνω από 120 χώρες. 

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Σε αυτό "τον πόλεμο" θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα

Η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε σε θαραλλέα μέτρα, είπε ο Υπουργός των Οικονομικών. Τα "τολμηρά" πακέτα θα λάβουν και ανανέωση. "Χθες πετύχαμε σε αντίξοες συνθήκες να έχουμε πρόσβαση στις αγορές με σχετικά χαμηλά επιτόκια", είπε ενώ συμπλήρωσε ότι οι δημοσιονομικές μας αντοχές δεν είναι χωρίς όριο. 

"Βρισκόμαστε σε περίοδο διαλόγου με όλα τα κόμματα", σημείωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. 

Κωνσταντίνος Ιωάννου: Δεσμεύσαμε ποσότητες χλωροκίνης που επαρκούν για 240 χιλ ασθενείς στην Κύπρο

"Υπάρχει επάρκεια χλωροκίνης για τους ασθενείς στην Κύπρο", είπε ο Υπουργός Υγείας λαμβάνοντας τον λόγο. Αναφορικά με το πλάνο "εξόδου" από τα περιοριστικά μέτρα ο κ.Ιωάννου είπε ότι θα υπάρξει μια σταδιακή επάνοδος. Τρεις χώρες στην ΕΕ το έκαναν, χαλάρωσαν τα μέτρα δηλαδή. Έχουμε προγραμματίσει πώς θα γίνει η σταδιακή επάνοδος. 

"Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα" είπε, γι' αυτό και θα πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία όλων των χωρών μεταξύ τους. 

Για το θέμα των μασκών ο Υπ.Υγείας είπε ότι δεν μπορούν να κατασκευαστούν στην Κύπρο μάσκες, με βάση τις προδιαγραφές. "Ο ΠΟΥ είπε ότι δεν είναι αναγκαία η χορήγηση μασκών σε όλο τον πληθυσμό. Επειδή υπάρχει μια τάση προς αυτή την κατεύθυνση, έδωσα οδηγίες προκειμένου υπάρξουν προσφορές για προμήθεια 9εκ μασκών", είπε ο κ.Ιωάννου. Προληπτικά αποκάλυψε, η Κύπρος θα προχωρήσει στην υιοθέτηση αυτών των μέτρων για τις μάσκες. 

Ως πονοκέφαλο εξάλλου χαρακτήρισε τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Από μελέτες πρόσθεσε το 13% είναι ασυμπτωματικοί και γι' αυτό θα γίνει επιδημιολογική μελέτη με τυχαίο δείγμα 800 άτομα ανά το παγκύπριο. "Επίσης με τη δυνατότητα διενέργειας περισσότερων εργαστηριακών εξετάσεων. Ετσι αποφασίστηκε να γίνουν άλλες 20 χιλιάδες έλεγχοι". 

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Τα σχέδια που υλοποιεί το Υπουργείο επεκτάθηκαν μέχρι και τις 12 Ιουνίου

"Δόθηκε μια τετράμηνη περίοδος, μετά την 12η Ιουνίου δηλαδή, όπου θα συνεχίσει η στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων ανάλογα με την πορεία και την συνεχιζόμενη μείωση του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης", είπε η Υπουργός Εργασίας. 

Ξεκαθάρισε ότι επεκτείνεται η στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. 

Λαμβάνοντας τον λόγο καταληκτικά ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, ότι λεπτομέρειες των σχεδίων που έχουν εγκριθεί σήμερα θα δοθούν μέσα από συνεντεύξεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και μέσω ενός ενημερωτικού δελτίου το οποίο θα συμβάλει και θα βοηθήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους μικρομεσαίους, αλλά και τις επιχειρήσεις, ευρύτερα, στο να γνωρίζουν πώς ακριβώς θα πρέπει να ενεργήσουν, προκειμένου να τύχουν των ευεργετημάτων που αποφάσισε η Κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τις δυνατότητες, το συντομότερο δυνατόν, επανεκκίνησης της οικονομίας μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, αλλά βεβαίως και προστασίας των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους.

"Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες των ημερών θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε ακόμα περισσότερο και να υλοποιήσουμε τα μέτρα, τα οποία στόχο έχουν να προστατεύσουν την υγεία του λαού, την οικονομία του τόπου, τους εργαζόμενους, τις ευάλωτες ομάδες.

Έκκληση και πάλι. Δεν έχει τερματιστεί η κρίση. Δυστυχώς, είμαστε ακόμα στα χαρακώματα και αγωνιζόμαστε. Παραμείνετε σε αυτά αν θέλετε να κερδίσουμε, και το θέλουμε.

Και είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη", κατέληξε.