Για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

 

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την απειλή του Τούρκου προέδρου,Ταγίπ Ερντογάν, με το προσφυγικό, απάντησε ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο αλληλένδετο με όσα συμβαίνουν στην Συρία, ενώ έκανε λόγο για έκδηλη προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει πιέσεις στον χώρο της ΕΕ για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Ο ΥΠΕΣ εξήγησε ότι υπάρχει μια κλιμάκωση και στις αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο με χώρα προέλευσης την Τουρκία και προσπαθεί να αντιμετωπιστεί.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δίοδοι μεταναστών, όπως η διαχωριστική γραμμή, της οποία η φύλαξη είναι δύσκολη, ενώ πολλοί περνάνε από συγκεκριμένα σημεία της πράσινης γραμμής, με την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Υπουργό, να προσπαθεί να το ελέγξει.

Εξήγησε ότι υπάρχουν είσοδοι από τα νόμιμα λιμάνια και τα αεροδρόμια με πολλούς ανθρώπους να φτάνουν στην Κύπρο, είτε για να φοιτήσουν είτε δεν χρειάζεται θεώρηση εισόδου και με τη λήξη των 90 ημερών που δικαιούνται αιτούνται άσυλο. Πρόσθεσε δε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία θα αναδείξει αύριο από τις Βρυξέλλες, πέρα από την στήριξη στην Ελλάδα, εκ νέου το πρόβλημα της Κύπρου αλλά και την κλιμάκωση των αφίξεων τα τελευταία 24ωρα, ζητώντας επίσπευση της αρωγής της ΕΕ για την Κύπρο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτή η αρωγή δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική και υλικοτεχνική υποδομή πλέον, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή μια κεντρική πολιτική ασύλου, στην οποία να γίνεται διαπραγμάτευση από την ΕΕ με τις τρίτες χώρες για θέματα επιστροφών, εξηγώντας ότι είναι πολύ δύσκολο για τη μικρή Κύπρο να διαπραγματευτεί με χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Αφού αναφέρθηκε στους πρόσφυγες και στα ασυνόδευτα παιδιά, μίλησε για τους οικονομικούς μετανάστες, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός γιατί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της Κύπρου, η οποία δεν έχει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, και είναι αυτό που πρέπει να κατανοήσουν η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα.

Είπε πως ενώ  οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών που ποτέ δεν έχει περάσει το 1% του συνολικού πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτός ο αριθμός έχει φτάσει στο 3,8%.