Δεν υπήρχε άλλη επιλογή ώστε να γίνει αποτελεσματικότερος έλεγχος είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να αναφερθεί στο κλείσιμο οδοφραγμάτων.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, είπε ότι «για να ληφθούν οι αποφάσεις υπήρξε σοβαρότατος προβληματισμός. Μελετήσαμε ακόμα και την πολιτική παρερμηνεία. Όμως δεν υπήρχε επιλογή για αποτελεσματικότερο έλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύνθεση του πληθυσμού στην κατεχόμενη περιοχή. Υπάρχουν πέραν των 3 χιλιάδων Ιρανών φοιτητών. Είναι καλά γνωστό ότι το Ιράν είναι μια από τις πλέον επηρεασθείσες περιοχές. Δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, είναι και ο αριθμός των συγγενών. Και δεν είναι μόνο οι Ιρανοί. Για αυτό και προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερος έλεγχος, κρίθηκε ότι προσωρινά θα ήταν σημαντικό να ελέγξουμε καλύτερα τους εισερχόμενους αλλά και εξερχόμενους. Δεν είναι μόνο μέτρο, όπως εξήγησα και στον κ. Ακιντζί, για προστασία των Ελληνοκυπρίων αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ίδια ώρα, από τους διερχόμενους στα οδοφράγματα και τους επισκεπτόμενους την κατεχόμενη γη μας».
Ερωτηθείς αν ο κ.Ακιντζί αποδέχθηκε αυτά που αποφάσισε η πλευρά μας, είπε ότι «δεν είναι θέμα αν αποδέχθηκε ή όχι. Ήταν μια φιλική κουβέντα οπωσδήποτε. Είπε καλύτερα να μη λαμβάνονταν τα μέτρα ή ότι ο έλεγχος έπρεπε να γίνεται στα εξωτερικά σύνορα. Είπα όμως αυτό το οποίο διαπιστώνουμε και αναφέρθηκα σε γεγονότα τα οποία δεν αμφισβήτησε, για τις πληθυσμιακές μετακινήσεις εννοώ. Αρκεί να επαναλάβω ότι μιλούμε για ένα προσωρινό μέτρο και για αποτελεσματικότερο, επαναλαμβάνω, έλεγχο. Συνεπώς, δεν δικαιολογούνται όσοι νομίζουν ότι με το να διαμαρτύρονται δημιουργούν το όποιο πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για τις αυξήσεις στις αφίξεις προσφύγων προς την Ελλάδα και στην Κύπρο και ενδεχομένως μέσω κατεχομένων, ο Πρόεδρος είπε ότι «παίρνουμε όλα τα μέτρα και αυστηρότερα μέτρα ακόμα. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η γραμμή αντιπαράθεσης είναι 180 τόσα χιλιόμετρα. Η δια θαλάσσης ελεύσεις είναι κάτι που και εξ υποχρεώσεως θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια. Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποτρέψουμε μεγάλες ροές οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον».
Σε ερώτηση αν θα έρθει αρωγός η ΕΕ, αφού η Κύπρος δέχεται μεγάλες ροές, ο Πρόεδρος είπε ότι «όχι μόνο δέχεται τις μεγάλες, είναι η πρώτη σε αιτητές πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της. Καμία των υπολοίπων χωρών, παρά τις χιλιάδες που δέχονται των μεταναστών ή προσφύγων, δεν ξεπερνά το 1%. Στην Κύπρο έχουμε 3,5% σε σχέση με τον πληθυσμό μας, αιτητές πολιτικού ασύλου. Ήδη σε συνεννόηση με την ΕΕ θα ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα επισπεύσουν την εξέταση των αιτήσεων των όσων αιτούνται πολιτικό άσυλο».