Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αναδείχθηκε στο χθεσινό debate μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΣΥ από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κημήτρη, ο κ.Κούσιος επανέλαβε συνοπτικά ότι κάτι τέτοιο, διαχωρισμός δηλαδή της ΑΟΖ δεν υφίσταται.
Ο κ.Κούσιος διερωτήθηκε επανειλημμένες φορές στην παρέμβασή του ποια η σκοπιμότητα ανάδειξης θεμάτων που δεν υπάρχουν στην δική μας ατζέντα. «Ο ΠτΔ επανειλημμένα δήλωσε προσήλωση σε αρχές και συμφωνηθέντα της λύσης.Γιατί να συζητούμε δημόσια θέματα που δεν υπάρχουν στη δική μας ατζέντα. Με την ίδια λογική, όποια πληροφόρηση υπάρχει πρέπει να βγαίνουμε να την λέμε χωρίς τεκμηρίωση και να αποδυναμώνουμε την διαπραγματευτική μας ικανότητα», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
«Με εκπλήττει πραγματικά και διερωτώμαι γιατί πρέπει να δίνουμε επιχειρήματα στην άλλη πλευρά ή γιατί πρέπει να λέμε στην άλλη πλευρά αν είμαστε ή δεν είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε σε κάποιο σημείο ή να προτάξουμε κάποιο άλλο», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την στασιμότητα που επικρατεί στο Κυπριακό λόγω των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα ο κ.Κούσιος είπε πως θέση της Κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να επέμβουμε ή να σχολιάσουμε την ανάδειξη του Τ/κ ηγέτη.
«Όποιος και να εκλεγεί εμείς θα παρακαθίσουμε στο τραπέζι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Είναι θέση μας ναι, ότι θα προτιμούσαμε έναν ηγέτη που θα ήθελε τη λύση του κυπριακού στη βάση των συμφωνηθέντων και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Δεν θα ήταν θετική εξέλιξη να έχει άλλες κατευθύνσεις ο Τ/κ ηγέτης», τόνισε.
«Εκείνο που κατ’ επανάληψη δήλωσε ο ΠτΔ είναι ότι δεν είναι πρόθυμος και έτοιμος να φέρει ενώπιον του λαού μια μη αποδεκτή λύση. Αυτό θα εφαρμοστεί όταν φτάσουμε και σε ένα σημείο των διαπραγματεύσεων που θα καταλήγουμε. Τότε θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό ο ΠτΔ», είπε ο Εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Υπουργού εξωτερικών για ενεργειακά θέματα ο κ.Κούσιος είπε ότι είναι μια συνέχιση υφιστάμενων δραστηριοτήτων και σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ. «Είναι μια επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα ενεργειακά της περιοχής», ανέφερε κλείνοντας.