Η Κύπρος μπλοκάρει νέες κυρώσεις της Ε.Ε κατά της Ρωσίας για το θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ένωση για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ. Αυτό αναφέρουν τρεις διπλωματικές πηγές οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Λευκωσία αρνήθηκε να συνδέσει τα δύο θέματα και δήλωσε ότι χρειαζόταν χρόνο προκειμένου να αναθεωρήσει τα προτεινόμενα μέτρα εναντίον των αξιωματούχων της Κριμαίας.
Η Κύπρος, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχοντας την στήριξη της ΕΕ, κατηγορεί την Τουρκία για παράνομη γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα. Η ΕΕ προετοίμασε το έδαφος για ταξιδιωτικούς περιορισμούς και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, αλλά μέχρι στιγμής δεν αναφέρει ποιους Τούρκους αξιωματούχους στοχεύουν τα μέτρα αυτά. Αυτά γίνονται, κατά το Reuters, προκειμένου να δώσουν στην Άγκυρα τον χρόνο να αλλάξει πορεία.
Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να βάλει στην «μαύρη λίστα» αξιωματούχους στην Κριμαία, μετά και την προσάρτηση του 2014 ωστόσο οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη. Η Κύπρος, όμως, πρόσφατα μπλόκαρε την διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Reuters.
"Ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος βάζει προσκόμματα στις λίστες κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει εκνευρίσει βαθιά τους φίλους και τους συνεργάτες της γύρω από το τραπέζι. Είναι ακόμα πιο περίεργο, δεδομένου ότι η Κύπρος έχει απολαύσει απαράμιλλη αλληλεγγύη από τους εταίρους της στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες (στην διαμάχη με την Τουρκία)", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ένας δεύτερος διπλωμάτης, μιλώντας επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Πολωνία και η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών εκείνων που πιέζουν την Κύπρο να σταματήσει να εμποδίζει τα νέα μέτρα κατά της Κριμαίας.
"Οι Κύπριοι ζητούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις που διεξάγει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι απογοητευμένοι με το γεγονός ότι καθυστερούν. Αυτός είναι ο λόγος που αναμειγνύονται με τις κυρώσεις της Κριμαίας", αναφέρουν διπλωμάτες στο Reuters.
Εντωμεταξύ η Λευκωσία διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Δημήτρη Σαμουήλ απορρίπτει τη σύνδεση των δυο θεμάτων.
«Είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης των πληροφοριών που παρέχονται σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Δημήτρης Σαμουήλ, στο Reuters.
Σχετικά με την Τουρκία, ο κ.Σαμουήλ πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να δούμε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις να εφαρμόζονται. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να επιταχύνουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο σε σχέση με τις λίστες».
Οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας αφορούν κυρίως Τούρκους στρατιωτικούς και το πλήρωμα των πλοίων που κάνουν τις γεωτρήσεις, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Στους διπλωματικούς κύκλους τους οποίους επικαλείται το ΣΙΓΜΑ και ο Χρίστος Χαραλάμπους στο δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου 25/1, είναι πέραν από σαφές ότι το δημοσίευμα μάλλον αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία.