Δηλώσεις στο SigmaLive για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έκαναν ο εκπρόσωπος των Αρμενίων της Κύπρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου.
Ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν, δήλωσε στο SigmaLive:
«Όπως γνωρίζετε, η Αρμενική Γενοκτονία είναι αναμφίβολα ένα από τα μελανότερα σημεία της παγκόσμιας ιστορίας της ανθρωπότητας. Οποιαδήποτε αναγνώριση είναι για τους Αρμένιους –και για ολόκληρη την ανθρωπότητα– θέμα τάξης και ηθικής ικανοποίησης. Μπορούμε να πούμε ότι είναι μια δικαίωση για το ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα. Το χτεσινό ψήφισμα είναι καρπός ενός αγώνα που διεξήχθη για πολλά χρόνια από την Αρμενική Διασπορά και συγκεκριμένα από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή». Ο επίσημος εκπρόσωπος των Κυπρίων Αρμενίων κατέληξε: «Οι Αρμένιοι δεν θέλουν εκδίκηση, αλλά δικαίωση».
Οι Αρμένιοι της Κύπρου μετρούν πολλούς αιώνες παρουσίας στην νήσο. Η νήσος αποτέλεσε ασφαλές λιμάνι και για πολλούς Αρμένιους πρόσφυγες που έφευγαν για να γλιτώσουν από τις τουρκικές ορδές. Στην αρμενική γειτονιά της Λευκωσίας, στον περίβολο της εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας και του σχολείου, υπήρχε Μνημείο της Γενοκτονίας που εγκαινιάστηκε στις 24 Απριλίου του 1932. Ήταν το δεύτερο παλαιότερο μνημείο αυτού του τύπου στον κόσμο. Το μνημείο καταστράφηκε το 1964, όταν οι Τουρκοκύπριοι της ΤΜΤ εκδίωξαν όλους τους Αρμένιους από τα σπίτια τους και ενσωμάτωσαν τη γειτονιά τους στον θύλακα των στασιαστών.
Η Κύπρος αναγνώρισε επίσημα την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1975, καθιστώντας την έτσι την 1η ευρωπαϊκή χώρα που το έπραξε, και τη 2η παγκοσμίως. Επίσης, το 2015 η Κύπρος ποινικοποίησε την άρνηση της Γενοκτονίας.
Ο Εκπρόσωπος της Αρμενική Εθνικής Επιτροπής Κύπρου, κ. Σάιμον Αϋνετζιάν, δήλωσε στο SigmaLive: «Αυτή η απόφαση της Γερουσίας είναι πρώτα από όλα μια ομόφωνη απόφαση, η οποία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο ψήφισμα. Διότι, δεν ήταν ένα ψήφισμα είτε των Ρεπουμπλικάνων είτε των Δημοκρατικών. Ήταν διακομματικ, και είναι ένα από τα λίγα τέτοια. Αυτό έχει πολλή σημασία διότι υπάρχει μεγάλη προσπάθεια και μεγάλη ρήξη αυτόν τον καιρό λόγω της καταγγελίας (impeachment) του Τραμπ, άρα γίνεται μέσα σε αυτό το κλίμα».
«Δεύτερο», συνέχισε ο κ. Αϋνετζιάν, «πρέπει να πούμε πως είναι μια προσπάθεια όλων των Αρμενικών Εθνικών Επιτροπών ανά το παγκόσμιο, στην οποία συμμετέχει και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου, αλλά κυρίως της Αρμενική Εθνικής Επιτροπής των ΗΠΑ. Αυτό δίνει μια ηθική και νομική υπόσταση στην προσπάθεια της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας που θα ωθήσει και άλλες χώρες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν τολμούσαν να αναγνωρίσουν την Αρμενική Γενοκτονία, να το πράξουν. Και εδώ έχουν δουλειά να κάνουν όλες οι Επιτροπές ανά το παγκόσμιο για να πιέσουν για πολλοστή φορά για την αναγνώριση».
Στην ερώτηση, «τι γίνεται τώρα;», ο κ. Αϋνετζιάν απάντησε:
«Δεν τελειώνει εδώ. Είναι μια φάση μόνο. Η Γενοκτονία συνεχίζεται όταν η ανθρωπότητα και οι χώρες δεν την έχουν αναγνωρίσει και εμείς προσπαθούμε τώρα, πρώτα να το πράξουν και αυτοί που δεν το έχουν κάνει. Δεύτερο, γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια να συμπεριληφθεί στα σχολεία η εκμάθηση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Τρίτο, και πιο σημαντικό, όταν η ηθική, νομική και ιστορική πλευρά του θέματος έχει κλειδώσει, προχωρούμε προς αποζημιώσεις από την Τουρκία και αυτό θα κάνουν οι πρόσφυγες σαν εμάς, που οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους εκδιώχθηκαν από την Τουρκία. Θα το διεκδικούμε, όσος χρόνος και αν περάσει. Το τελευταίο δεν σημαίνει ότι έχει ξεχαστεί. Ο αγώνας συνεχίζεται και είμαστε βέβαιοι πως στο μέλλον και η Τουρκία, μια διαφορετική Τουρκία με άλλη πολιτική φιλοσοφία, θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων».
Η Αρμένικη Διασπορά, μετά την Γενοκτονία, δεν άφησε να ξεχαστεί το τουρκικό έγκλημα και ετοίμασε μια μακρόπνοη στρατηγική για αναγνώρισή της. Όπως μας δήλωσε ο Συνταγματάρχης ε.α. Σάββας Καλεντερίδης, οι Αρμένιοι ακολούθησαν τη στρατηγική των «Τεσσάρων Ταυ». Πρώτον, το «Tanitma»: που σημαίνει την προβολή για να μάθει ο κόσμος για τη Γενοκτονία. Οι Τούρκοι διπλωμάτες έσβηναν όπου μπορούσαν αυτές τις φωνές. Ένας από τους λόγους που οδήγησε στις δολοφονίες Τούρκων διπλωματών ήταν αυτός, διότι έκρυβαν την ίδια τη μνήμη της Γενοκτονίας. Δεύτερον, «Tanima»: ήταν η διαδικασία της άσκησης πίεσης και του λόμπινγκ σε ξένες κυβερνήσεις και κοινοβούλια για αναγνώριση της γενοκτονίας. Τρίτον, «Tazminat»: μετά την αναγνώριση την απαίτηση για αποζημιώσεις των θυμάτων της Γενοκτονίας και των απογόνων τους. Και, τέταρτον, «Toprak»: μετά τις αποζημιώσεις, τη διεκδίκηση επιστροφής των εδαφών που έχασαν σε ατομικό επίπεδο.
Τοποθέτηση Ελένης Θεοχάρους
Σε δήλωσή της στο SigmaLive, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, η οποία διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την Αρμενία, χαιρέτισε την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας και εξέφρασε τον θαυμασμό της «στην πίστη, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, το πάθος και το πείσμα, με το οποίο οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Τεντ Κρουζ έκαναν αυτόντον αγώνα και κέρδισαν τη σημαντική αυτή νίκη στην αμερικανική κοινωνία».
Χαιρέτισε επίσης την αναφορά που γίνεται στην εν λόγω απόφαση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
«Αυτή η νίκη δημιουργεί υποθήκες προς εμάς να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο της γενοκτονίας και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον Ατατούρκ και τους τσέτες εγκληματίες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι πάρα πολλοί Μικρασιάτες και Αρμένιοι κατέφυγαν στην Κύπρο για να σωθούν από το μένος των Τούρκων και ενσωματώθηκαν στερρά στην κυπριακή κοινωνία, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των θυμάτων αυτής της τραγωδίας».
«Η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας δημιουργεί την υποχρέωση στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών να κατανοήσει την πραγματική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει. Οφείλει να διαφοροποιήσει τη στάση του απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι και σήμερα υφίστανται γενοκτονία από τους επικυρίαρχους Χαζάρους Τούρκους, στους οποίους τους παρέδωσε, παρά τη θέλησή τους, το Σοβιέτ των Νοτίων Επαρχιών της Σοβιετικής Ένωσης. Το ΥΠΕΞ της ΚΔ οφείλει να κατανοήσει ότι το ΑΡΤΣΑΧ δεν είναι αποσχιστικό κράτος, καμία σχέση δεν έχει με την "ΤΔΒΚ" και το απελευθερωτικό κίνημα του λαού δεν έχει καμία σχέση με την τουρκανταρσία της ΤΜΤ και την τουρκική εισβολή. Οι Αρμένιοι κέρδισαν με το αίμα τους την ελευθερία και το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης των Λαών τους».
«Είναι σημαντικό», κατέληξε, «να αγκαλιάσουμε τους λαούς που αγωνίζονται και αυτοί για την Ελευθερία τους εναντίον των Τούρκων».