Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε χθες, Δευτέρα, ομόφωνα τις νομικές πράξεις σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων και δραστηριοτήτων της τελευταίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναλύοντας την απόφαση αυτή, ο Διεθνολόγος Γιώργος Κέντας, ανέφερε στο SigmaLive ότι το πιο σημαντικό είναι να εξεταστούν οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως η κατάληξη αυτή δεν ήταν ούτε δεδομένη ούτε αυτονόητη δεδομένων και των απαισιόδοξων εκτιμήσεων μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου που εστίαζαν στο πόσο αποφασισμένη ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάποιοι παράγοντες, είπε, οδήγησαν στην αλλαγή του κλίματος και στην υιοθέτηση χθες των μέτρων κατά της Τουρκίας.
Ο πρώτος παράγοντας έγκειται στο κακό κλίμα σε επίπεδο επαφών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, οι σχέσεις των οποίων εντάθηκαν τον Οκτώβριο με την εισβολή της δεύτερης στη Συρία.
Αυτό, τόνισε, ήταν ένα σημείο καμπής για να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις κυρίως από τους Βρετανούς και τους Γερμανούς.
Ο δεύτερος παράγοντας εστιάζεται στο ρόλο, τον οποίο διαδραμάτισε η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία «έτρεξε» τη διαδικασία και «έβαλε» πλάτη για να προχωρήσει, ενώ έδωσε χώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει εισηγήσεις και να καταθέσει πρόταση.
Παράλληλα, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ψηλά τον πήχη όταν ζητούσε πράξεις από την ΕΕ τον περασμένο Μάιο, δημιουργώντας πλαίσιο αυτοδέσμευσης για την Κυβέρνηση, το οποίο και έπρεπε να αποδώσει.
Ένας άλλος παράγοντας τυχαιότητας, ο οποίος συνέβαλε, ήταν το γεγονός ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η ίδια η Μογκερίνι παρέμειναν στη θέση τους για μεγαλύτερο διάστημα από όσο θα έπρεπε κανονικά, εξαιτίας της δυστοκίας στη σύνθεση της νέας Επιτροπής.
Όσον αφορά στα μέτρα, ο κ. Κέντας σημείωσε πως δεν είναι τόσο ισχυρά ή αποτρεπτικά, ωστόσο η ουσία σε αυτή τη μάχη δεν ήταν τα μέτρα καθ' εαυτά, καθώς η ΕΕ δεν έχει τις δυνατότητες ή τη διάθεση για κάτι τέτοιο.
Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει τη μάχη της στήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Είναι μια σημασιολογική νίκη, με υπόβαθρο, όμως, ισχυρής νομικής και διπλωματικής νίκης.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, κέρδισε την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ και ότι κατάφερε να πείσει τους εταίρους της ότι έχουν υποχρέωση να την στηρίξουν.