Τρεις επιφανείς νομικοί, κλήθηκαν από το Sigmalive να σχολιάσουν τις προωθούμενες τροποποιητικές προτάσεις νόμου και του Συντάγματος κατά τις οποίες προνοείται ότι σε περίπτωση αποχώρησης βουλευτού από την κομματική του ομάδα, τότε, η έδρα θα παραμένει στο κόμμα κι όχι στο πρόσωπο. Την άποψη τους για το εν λόγω ζήτημα διατύπωσαν οι Ανδρέας Αγγελίδης, Αλέκος Μαρκίδης και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

 

A. Αγγελίδης: "Ο βουλευτής εκλέγεται από το λαό όχι από το κόμμα"

Ο νομικός Αντρέας Αγγελίδης, σημείωσε ότι τέτοιες πρόνοιες δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες. Πέραν τούτου, πρόσθεσε ότι ο βουλευτής εκλέγεται από τον λαό και όχι από τα κόμματα. Επίσης, ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος επί τούτου, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ίσως να συγκρούεται με τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Με άλλα λόγια, ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις, να παραβιάζουν την αρχή ότι όλα τα όργανα μιας Πολιτείας – Κράτους οφείλουν να σέβονται τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Εντούτοις ο κ. Αγγελίδης, υποστήριξε ότι αυτό το ζήτημα δηλαδή της αποχώρησης ενός βουλευτού από το κόμμα στο οποίο είχε εκλεγεί και η ένταξη του σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να επιλυθεί καθότι παραμένει ανοικτό εδώ και πολλά χρόνια.

A. Μαρκίδης: "Ανοησίες..."

Ο πρώην γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης χαρακτήρισε ως ανοησίες τις σχετικές τροποποιήσεις. «Υπάρχουν δυο θέματα. Το ένα είναι όταν κάποιος πεθαίνει, αποχωρεί, αποποιείται την έδρα πριν να εγκατασταθεί στη βουλή και μετά τις εκλογές, όπως έγινε με την κυρία Θεοχάρους. Αυτό το κενό ορθά να το πληρώσουν. Η έδρα πρέπει να πηγαίνει κατά αναλογία που θα πήγαινε, εάν πρόφθανε η κυρία Θεοχάρους να έδινε διαβεβαίωση στη βουλή», δήλωσε.  «Το άλλο πράγμα που πάνε να κάνουν, δηλαδή, όταν ένας βουλευτής διαφωνήσει και αποχωρήσει τότε να χάνει την έδρα του είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, αντιδημοκρατικό και δεν υπάρχει σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος», τόνισε. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι έτσι οδηγούν τα πράγματα σε μια περεταίρω κομματικοποίηση του συστήματος η οποία δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Ο κ. Μαρκίδης, υποστήριξε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που προωθούν είναι ότι όποιος αποχωρήσει οικειοθελώς από το κόμμα χάνει την έδρα του. Σε περίπτωση όμως διαγραφής του, ο βουλευτής, θα παραμένει στο κοινοβούλιο.  Ο ίδιος, διερωτήθηκε αν τα κόμματα προτιμούν να υπάρχει ένα αλαλούμ εντός των κοινοβουλευτικών τους ομάδων αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να ψηφίζουν συνεχώς εκτός κομματικής γραμμής αλλά και την ίδια ώρα να παραμένουν και στελέχη του κόμματος.

A. Αιμιλιανίδης: "Εκτός δημοκρατικού πλαισίου"

Ο νομικός, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, δήλωσε ότι μια τέτοια τροποποίηση εάν υπερψηφιστεί θα είναι εντελώς εκτός του δημοκρατικού πλαισίου και θα αποτελεί μια ακραία λειτουργία του πολιτεύματος. Το δικαίωμα του βουλευτή να ψηφίζει κατά συνείδηση και κατ΄ επέκταση να διαφωνεί με την γραμμή του κόμματος του, είναι θεμελιώδες συστατικό μιας δημοκρατίας, σημείωσε. Στην Κύπρο δεν έχουμε ιδιαίτερα ανεπτυγμένους κανόνες εσωκομματικές δημοκρατίας όπως έχουν άλλες χώρες, πρόσθεσε. Συνεπώς, ανέφερε ο κ. Αιμιλιανίδης, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πλήρη αλλοίωση της αρχής ότι ο βουλευτής έχει ευθύνη απέναντι στους ψηφοφόρους του κι όχι απέναντι στο κόμμα. «Αν ο βουλευτής διαφωνεί με το κόμμα του για ένα σοβαρό θέμα θα φοβάται να τοποθετηθεί υπό το κίνδυνο ότι θα διαγραφεί και θα χάσει την κοινοβουλευτική έδρα», τόνισε. Παράλληλα, διατύπωσε τη θέση ότι οι βουλευτές μπορεί να εκλέγονται με ένα κόμμα όμως εκλέγονται ως πρόσωπα.