Ένα ολόκληρο άρθρο αφιέρωσε σήμερα ο γνωστός αρθρογράφος της «Χουριέτ» Γιουσούφ Κανλί για την σημασία της εκλογής του Τ/κ Νιαζί Κιζίλγιουρέκ στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ. Αρχικά σημειώνει πως ο Κιζίλγιουρέκ υπήρξε πάντοτε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για τους περισσότερους Τ/κ και είναι ανάμεσα σε εκείνη την «χούφτα Τουρκοκυπρίων» που προτιμούσαν να παραμείνουν στην ελληνοκυπριακή επικράτεια (μετά την τουρκική εισβολή), ενώ σχεδόν ολόκληρος ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός στον νότο μετακόμισε και εγκαταστάθηκε στα βόρεια το 1975, μετά από διευθέτηση του ΟΗΕ.
Ο Κανλί επισημαίνει ότι υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ και από το Σοσιαλιστικό Τουρκοκυπριακό Δημοκρατικό Κόμμα (CTP) – και ως συγγραφέας της ημερήσιας εφημερίδας Yeni Düzen (New Order) του CTP, ήταν μάλλον κακόφημος σε πάνω από το 65 τοις εκατό των συντηρητικών και εθνικιστών Τουρκοκυπρίων.
Το σύνδρομο της Στοκχόλμης
«Η υποψηφιότητά του είχε εκληφθεί από τους εθνικιστές Τουρκοκύπριους ως φυσική συνέπεια του Συνδρόμου της Στοκχόλμης. Στο παρελθόν, μαζί με το CTP (και το ΑΚΕΛ), ο Κιζίλγιουρεκ ήταν ένθερμος αντίπαλος των Τουρκοκυπρίων που λάμβαναν μέρος ως υποψήφιοι στις ελληνοκυπριακές εκλογές. Είπε ότι σύμφωνα με το σύστημα του 1960, οι Τούρκοι και οι Ελληνοκύπριοι διεξήγαγαν ξεχωριστές εκλογές και υποψηφιότητα των Τούρκων σε ελληνοκυπριακές εκλογές ή και η συμμετοχή τους στην ψηφοφορία σημαίνει διάβρωση των κοινοτικών δικαιωμάτων. Φυσικά εκείνη την στιγμή δεν ήταν υποψήφιος και κατάφερε να δει την πραγματικότητα. Ωστόσο, όταν το ΑΚΕΛ, έχοντας σκοπό να καταστήσει τους Τουρκοκύπριους μια μειονότητα και να παράσχει στο κυπριακό πρόβλημα μια λύση βασισμένη στην πλήρη άγνοια των κοινοτικών δικαιωμάτων, αλλά και στον θεσμό των ατομικών δικαιωμάτων για τους Τουρκοκύπριους, ο Κιζίλγιουρεκ πήδηξε στο τρενάκι», αναφέρει η Hurriyet.
Ποιους αντιπροσωπεύει ο Κιζίλγιουρεκ
«Αν στις εκλογές συμμετείχαν μόνο 5.600 Τουρκοκύπριοι - που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% των εγγεγραμμένων 200.000 επιλέξιμων Τ/κ ψηφοφόρων - είναι προφανές ότι ο Κιζίλγιουρεκ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον Τουρκοκύπριο λαό, καθώς εξελέγη κυρίως με ελληνοκυπριακές ψήφους. Επίσης, παρόλο που μπορεί να είναι ο πρώτος εθνικά Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής, δεν έγινε υποψήφιος σύμφωνα με τους καθιερωμένους νόμους του συστήματος του 1960 και, ως εκ τούτου, μπορεί να εκπροσωπεί μόνο το εκλογικό σώμα που ψήφισε γι' αυτόν», είπε.
«Πιθανόν τα τουρκοκυπριακά κόμματα της Αριστεράς που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Κιζίλγιουρεκ, αλλά κατόρθωσαν να στείλουν μόνο 5.600 άτομα στις κάλπες, θα προσπαθήσουν κεφαλαιοποιήσουν αυτή την «επιτυχία» ως δείκτη της «ισχυρής θέλησης» για την υποστήριξη μιας ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα», αναφέρει.
Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, δεδομένου ότι η «κυβέρνηση της Βόρειας Κύπρου», όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος, ζήτησε από τον Ακιντζί να προσαρμοστεί στην «νέα πολιτική πραγματικότητα», ο Κιζίλγιουρεκ θα έχει πολύ περιορισμένη απήχηση στα κατεχόμενα.
«Κατά την περίοδο των προεκλογικών εκστρατειών, οι τεράστιες πινακίδες του Κιζίλγιουρεκ διακοσμούσαν πολλούς αυτοκινητόδρομους (στα κατεχόμενα). Ιδιαίτερα μια τοποθετήθηκε στα κεντρικά γραφεία των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Αυτή η κίνηση, η οποία προφανώς αποσκοπεί στην ταπείνωση των Τουρκοκυπρίων εθνικιστών, αφενός, ώθησε αρκετούς ανθρώπους για να πάνε στις κάλπες. Και τα δυο φυσικά απέτυχαν, αν και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί τη σοβαρή ανησυχία που προκάλεσαν αυτές οι διαφημίσει στις συντηρητικές ομάδες».
Τ/κ Εθνικιστές ίσως ευχαριστήσουν ΑΚΕΛ
«Στο τέλος της ημέρας, ίσως οι συντηρητικοί και εθνικιστές Τουρκοκύπριοι να καταλήξουν να ευχαριστούν το ΑΚΕΛ που τους παρέχει ένα πολύ αποτελεσματικό πολιτικό εργαλείο. Ήδη οι Ελληνοκύπριοι συντηρητικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για "επικίνδυνη" κατάσταση», σημειώνει η Hurriyet και διερωτάται τι θα συμβεί αν οι 80 από τις 200 χιλιάδες Τ/κ που είναι εγγεγραμμένοι στην Κ.Δ. πάνε να ψηφίσουν σε προεδρικές εκλογές.
«Εάν η διαφορά μεταξύ του ηττημένου και του νικητή (στις προεδρικές εκλογές στην ε/κ πλευρά) ήταν πάντοτε μερικές ποσοστιαίες μονάδες, μια τέτοια πιθανότητα θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι θα αποκτήσουν ρόλο ρυθμιστή στις Προεδρικές εκλογές των Ε/κ».