Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Ανασατασιάδης υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία. 
 
Κατά την άφιξη του κ. Χαρίρι στο Προεδρικό Μέγαρο, στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές, ενώ έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου και Λιβάνου. 
Ακολούθως ο κ. Χαρίρι κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄. 
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Χαρίρι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. 
 
Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Χαρίρι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ. 
 
Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Χαρίρι ότι «η επίσκεψη μου πέρσι τον Ιούνιο στον Λίβανο και η επίσκεψη σας εδώ σήμερα αποτελούν απόδειξη της στενής σχέσης μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου και της κοινής μας δέσμευσης για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των δεσμών μας στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο, αλλά και στις επαφές ανάμεσα στους λαούς μας». 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι συζητήσεις μας σήμερα ήταν πολύ παραγωγικές. Συζητήσαμε μεταξύ άλλων τρόπους προώθησης των διμερών μας σχέσεων, τις σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου και το πώς η Κύπρος μπορεί να στηρίξει ενεργά την ενίσχυση τους. Επίσης συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες μας για συνολική λύση στο Κυπριακό. 
 
Ανασκοπήσαμε την πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις από την τελευταία μας συνάντηση, σε τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Προχωρούμε με την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών που εκκρεμούν. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Κύπρος αναγνωρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της χώρας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνω τη δέσμευση της χώρας μου για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και είμαι ευτυχής να ανακοινώσω ότι η Κύπρος θα παραδώσει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου». 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε την Κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου για τη φιλοξενία  πέραν του 1.5 εκ. Σύρων προσφύγων, σημειώνοντας τη γενναιοδωρία τους. 
 
Ο Πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι προσβλέπει στο να φιλοξενήσει τριμερή σύνοδο Κύπρου – Λιβάνου – Ελλάδας τις επόμενες βδομάδες ή μήνες. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Χαρίρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και ευχαρίστησε τον Λίβανο για τη στάση αρχών που τηρεί σε ό,τι αφορά την επίλυση του προβλήματος. 
 
«Παρά τις εντατικές προσπάθειες και την προσήλωση της πλευράς μας στο Κραν Μοντανά, η εμμονή της Τουρκίας στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, στην παρουσία ξένων στρατευμάτων, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις παραμέτρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επέτρεψαν να υπάρξουν αποτελέσματα. 
 
Παρά το αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά, η πλευρά μας παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολκή λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως και του ευρωπαϊκού δικαίου. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό, βιώσιμο, ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος που θα μπορεί να διαδραματίζει τον περιφερειακό γεφυρωτικό του ρόλο», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 
 
Αναφέροντας ότι «οι λαοί των δύο χωρών στάθηκαν διαχρονικά στο πλευρό ο ένας του άλλου με αλληλεγγύη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τους δεσμούς και τη συνεργασία μας, και να εργαστούμε μαζί για το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών μας αλλά και για την περιοχή μας».
 
Από την πλευρά του ο κ. Χαρίρι τόνισε ότι η Κύπρος αποτελεί δεύτερο σπίτι για τους συμπατριώτες του. 
 
Χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εξαιρετική και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση του εκτιμά τα μέγιστα τις σχέσεις της χώρας του με την Κύπρο, η οποία είναι ο στενότερος Ευρωπαίος εταίρος του Λιβάνου. 
 
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο για τη στήριξη του προς τις ένοπλες μας δυνάμεις, τον τομέα της ασφάλειας ευρύτερα», είπε προσθέτοντας ότι κατά τις συνομιλίες τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. 
 
Αναφέρθηκε επίσης στην παγκόσμια ανθρωπιστική υποχρέωση που έχει η διεθνής κοινότητα απέναντι στους πρόσφυγες καθώς και στην παροχή βοήθειας και καταφυγίου από τον Λίβανο σε πρόσφυγες από τη Συρία, κάτι που όμως έχει επιβαρύνει τα μέγιστα τον Λίβανο, και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε τη στήριξη των φίλων μας στη διεθνή κοινότητα». 
 
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι προς τον σκοπό αυτό η Κύπρος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως φίλη χώρα και ως μέλος της ΕΕ. 
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χαρίρι είπε ότι «η Κυβέρνηση μου είναι πλήρως προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Έχουμε επαλειμμένα καλέσει για την πλήρη εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΗΕ και στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΟΗΕ και ενθαρρύνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ειρηνικής λύσης που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. 
Ο Πρόεδρος μου εξέφρασε την προσήλωση του στην επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση», κατέληξε.