Σαφείς αιχμές κατά του Αλεξάντερ Ντάουνερ αλλά και  του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας αφήνουν κόμματα, με αφορμή το έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το οποίο,  σύμφωνα με την Κυβέρνηση, δόθηκε πρώτα στην Τ/κ πλευρά και αργότερα στην Ε/κ.

Το ΑΚΕΛ αναμένει απαντήσεις στα ερωτήματα γιατί δε δόθηκε το έγγραφο ταυτόχρονα στις δύο πλευρές και γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι είχε ζητήσει την προετοιμασία του εγγράφου από τον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης.

 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, είπε ότι κάποιοι κύκλοι των ΗΕ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες και μεθοδεύσεις σε σχέση με το Κυπριακό, προεξάρχοντος του κ. Ντάουνερ. Η ενέργεια, για παράδειγμα, της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να κωδικοποιήσει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες για το Κυπριακό την περίοδο της προεδρίας Χριστόφια και να παραδώσει εσπευσμένα σχετικό έγγραφο εργασίας στις δυο πλευρές, γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και των συνεργατών του», είπε.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας να μην επιτραπεί η κωδικοποίηση των λεγόμενων συγκλίσεων, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να θεωρηθούν ως κεκτημένο για την τουρκική πλευρά οι γνωστές υποχωρήσεις και γενναιόδωρες προσφορές, αυτό τελικά δεν αποφεύχθηκε επισημαίνει η ΕΔΕΚ.

Δήλωση του Προέδρου του κινήματος, Γιαννάκη Ομήρου, αναφέρει ότι η αρχή ότι «τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός αν συμφωνηθούν όλα» είναι μεν καλόηχη, ωστόσο δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική και διπλωματική πρακτική.

Η χθεσινή αποκάλυψη ότι το έγγραφο συγκλίσεων ήδη επιδόθηκε από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, οριστικοποιεί, επισημαίνει, τον κίνδυνο οι υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς να διεκδικηθούν από την τουρκική πλευρά ως οριστικές.

Δυστυχώς φαίνεται πως ένα καλοστημένο παιχνίδι, το οποίο είχε σχεδιαστεί και ξεκινήσει από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και την προηγούμενη Κυβέρνηση, ξεδιπλώνεται σήμερα μπροστά από τα μάτια μας επισημαίνει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Είναι προφανές, τονίζει, ότι  ο κ. Ντάουνερ επιδιώκει να κατοχυρώσει τις προηγούμενες γενναιόδωρες προσφορές του κ. Χριστόφια καταγράφοντας τες σε μια «ενδιάμεση συμφωνία» των δυο πλευρών η οποία θα αποτελέσει και το σημείο αναφοράς για τη περαιτέρω συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Αυτή η πρωτοβουλία του κ. Ντάουνερ  είναι ακόμη πιο ανησυχητική, επισημαίνει, ενόψει της ξεκάθαρης προσπάθειας διασύνδεσης του Εθνικού μας προβλήματος με τα προβλήματα της οικονομίας που σήμερα αντιμετωπίζουμε και τα οποία μας έχουν δυστυχώς καταστήσει ιδιαίτερα ευάλωτους σε πιέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεικνύει, πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον κυπριακό λαό πως προτίθεται να απορρίψει το έγγραφο συγκλίσεων του κ. Ντάουνερ και το περιεχόμενο του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης τονίζει ότι το έγγραφο των συγκλίσεων, με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ, επιδιώκεται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός. «Όλες οι ενέργειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια διαδικασία το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων προς την πλευρά μας. Εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ να ξεκινήσουν συνομιλίες και να έχουμε στο τραπέζι τις απαράδεχτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια», είπε ο κ. Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ επαναλαμβάνει τη θέση του για αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ, τον οποίο κατηγορεί ότι επιδιώκει να δοθεί η εντύπωση ότι οι δήθεν συγκλίσεις έχουν κλειδωθεί και ότι το έγγραφο αποτελεί ενδιάμεση συμφωνία».

Αιχμές και κατά της Κυβέρνησης αφήνουν οι Οικολόγοι. «Η χθεσινή αποκάλυψη για το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (προσχέδιο Ντάουνερ)  προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτήματα και θέτει την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της», ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου, προσθέτοντας πως η  επιβεβαίωση της ύπαρξης του εγγράφου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο μετά από την αποκάλυψη του Τουρκοκύπριου αξιωματούχου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα κατά πόσο το έγγραφο αυτό δεν ήταν στα χέρια της Κυβέρνησης προ ημερών. Και αν υπήρχε γιατί δεν δόθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση που έγινε την προηγούμενη μέρα;

Αν πάλιν το έγγραφο δόθηκε πρώτα στον Έρογλου υπάρχει θέμα αφού μια τέτοια ενέργεια από μέρους του Ντάουνερ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη γιατί αποτελεί ένδειξη προσυνεννόησης και μυστικού σχεδιασμού», πρόσθεσε η κα Χρυσοστόμου.