Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, καθώς αρχίζει ο ουσιαστικός διάλογος, στη βάση ενοποιημένου εγγράφου με τις θέσεις των δύο πλευρών, για τα κριτήρια του εδαφικού.
 
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν χθες θέσεις επί του θέματος, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει οποιαδήποτε σύγκλιση. Η ενσωμάτωση των θέσεων σε ενιαίο έγγραφο ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών συζητήσεων.
 
Η ενοποίηση των δύο εγγράφων αποτελεί μια πρώτη κίνηση από την οποία αναμένεται να διαφανεί αν οι διαφορές που υπάρχουν στο εδαφικό μπορούν να γεφυρωθούν.
 
Αύριο αναμένεται να διαφανεί αν υπάρχει προοπτική για συμφωνία ενώ θα γνωρίζουμε και αν θα ετοιμαστεί τελικά χάρτης, στη βάση των κριτηρίων και αν θα καθοριστεί ημερομηνία για την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες βράδυ στους απεσταλμένους των κυπριακών ΜΜΕ στην Ελβετία ότι έχουν δοθεί γραπτώς οι θέσεις των δύο πλευρών, με στόχο να ενσωματωθούν σε ενοποιημένο έγγραφο, στο οποίο θα καταγράφονται με μπλε χρώμα οι θέσεις της ε/κ πλευράς και με κόκκινο της τ/κ πλευράς.
 
Στα βαθιά επί Εδαφικού
 
Στη βάση του συγκεκριμένου εγγράφου, είπε, σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, θα προχωρήσουν σε ουσιαστική συζήτηση επί του κεφαλαίου του Εδαφικού.
 
Στόχος, τόνισε, είναι μέσα από τη συζήτηση να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία θα αποτυπωθούν στη συνέχεια σε χάρτη, για να διαφανεί και πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει συναντίληψη επί της συγκεκριμένης πτυχής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ενοποιημένο έγγραφο αποτελεί εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι την περαιτέρω πορεία της διαδικασίας θα καθορίσουν οι εξελίξεις μέχρι την Παρασκευή.
Έγινε μια καλή πρώτη εργασία όσον αφορά τα κριτήρια για το εδαφικό και σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος τις πρώτες δύο μέρες πάνω στα 4 κεφάλαια, που συζητήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το περιουσιακό, δήλωσε, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού, ενημερώνοντας τους τ/κ δημοσιογράφους στο Μοντ Πελεράν.
 
Ο κ. Μπουρτζιού είπε ότι οι εξελίξεις μέχρι τώρα είναι ικανοποιητικές και όπως είχαν προγραμματισθεί. 
 
Αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία στο εδαφικό, που αυτή είναι η επιθυμία μας, ανέφερε, θα προχωρήσουμε στο τελευταίο στάδιο στην Ελβετία, που είναι ταυτόχρονα με τον καθορισμό της ημερομηνίας της πενταμερούς, η εργασία πάνω στο χάρτη των κριτηρίων, στα οποία θα έχουν συμφωνήσει.
 
Η τ/κ πλευρά υποστήριξε εκ νέου ότι υπάρχει συμφωνία πως με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία θα καθοριστεί και ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη, ισχυρισμό, που διέψευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Πηγή των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε, εξάλλου, στην εφημερίδα «ο φιλελεύθερος» ότι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συγκλίσεων, τότε αύριο ο Διεθνής Οργανισμός θα είναι σε θέση να ανακοινώσει «καλά νέα». 
 
Διαφορετικά οι συζητήσεις θα συνεχισθούν στη Λευκωσία. 
 
Αν υπάρξει σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις στα κριτήρια, τότε θα μπορεί να διαμορφωθεί ένας χάρτης με τις εδαφικές ρυθμίσεις και η διαδικασία θα περάσει στην επόμενη φάση, που θα είναι ο καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.
 
Η ε/κ πλευρά επιθυμεί να διασφαλιστεί η επιστροφή τουλάχιστον 100 χιλιάδων Ε/κ προσφύγων, υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση και συμφωνία επί του ποσοστού του εδάφους, που θα παραμείνει υπό τ/κ διοίκηση.
 
Η τουρκική πλευρά δεν ευνοεί τη μαζική μετακίνηση, την επιστροφή σημαντικών εδαφών και κυρίως αυτών, που
έτυχαν μεγάλης ανάπτυξης, όπως η Μόρφου, καθώς και τη διαφοροποίηση σε μεγάλο βαθμό του ποσοστού ακτογραμμής.
 
Καμία περίπτωση παράτασης
 
Σημειώνεται ότι ο κ.Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς για τον πολύτιμο χρόνο, που χάθηκε, και για το αν υπάρχει περίπτωση παράτασης των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν μπορούμε, όπως είπε, να συζητούμε συνεχώς στο εξωτερικό.  Αν δεν υπάρξει κατάληξη, τόνισε, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν στη Λευκωσία.   Το Μοντ Πελεράν, διευκρίνισε, δεν είναι το τέλος της διαδικασίας.