Το προσκοπικό κίνημα στην Κύπρο είναι θεμελιωμένο σε γερό υπόβαθρο και οι ρίζες του πάνε πολλά χρόνια πίσω, στο 1913, όταν Κύπριοι εθελοντές μετέφεραν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τα ιδανικά του προσκοπισμού, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξαγγέλλοντας επιπρόσθετη οικονομική στήριξη προς το Προσκοπικό Σώμα.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του  Σώματος Προσκόπων Κύπρου προς τιμήν του προστάτη τους Αγίου Γεωργίου, στη Λεμεσό, που ανέγνωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ιστορία και την προσφορά του προσκοπισμού στην Κύπρο.

Παράλληλα, εξήγγειλε επιπρόσθετη οικονομική στήριξη προς το Σώμα Προσκόπων, μετά την αύξηση της κρατικής χορηγίας από 50 σε 70 χιλιάδες που εξήγγειλε πριν από δύο χρόνια.

Η οικονομική στήριξη αφορά επιπρόσθετη εισφορά 20 χιλιάδων ευρώ για πέντε χρόνια,  για την αναβάθμιση των κατασκηνωτικών χώρων που διαθέτει σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

«Η απόφασή μας για περαιτέρω στήριξη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου συνιστά αναγνώριση της εξαιρετικής δουλειάς που κάνετε και εντάσσεται στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης δράσεων και πρωτοβουλιών που υπηρετούν ενάρετους σκοπούς, όπως είναι υγιής η ενασχόληση των νέων μας, η αλληλεγγύη και η ανιδιοτελής προσφορά», είπε.

Μιλώντας για τον προσκοπισμό στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρώτη προσκοπική ομάδα ιδρύθηκε το 1914 στη Λευκωσία από τον γυμναστή Χαράλαμπο Νικολαΐδη με μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Πολύ γρήγορα, συνέχισε, ο προσκοπισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Κύπρο ως μέρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, και μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσκοπικής Κίνησης.

«Από τότε μέχρι σήμερα το Προσκοπικό Κίνημα της Κύπρου μεγάλωσε και συνεχίζει να είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Αποτελείται από περισσότερα από 5 χιλιάδες μέλη, τα οποία δραστηριοποιούνται μέσα από 50 προσκοπικά συστήματα ανά το παγκύπριο. Όντας ο ίδιος λυκόπουλο, πρόσκοπος και αεροπρόσκοπος στην παιδική μου ηλικία, γνωρίζω από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες τα πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη από τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο μαζικό κίνημα, που υπηρετεί οικουμενικές αξίες, όπως η φιλία, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η περιβαλλοντική συνείδηση και η κοινωνική προσφορά» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Μαζί, λοιπόν, με τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήριά μου, θέλω, για μια ακόμη φορά, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση, το κράτος, η πολιτεία, εγώ ο ίδιος προσωπικά, είμαστε δίπλα σας, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες σε αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης και του εθελοντισμού» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ