Έκθεση και ψήφισμα του Bουλευτή Κωστή Ευσταθίου για την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εγκρίθηκαν, την Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), αναφέρει σε ανακοίνωση η Βουλή.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κ.  Ευσταθίου, είναι εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, αναφορικά με  την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Προστίθεται ότι με αφορμή τη φετινή 75η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κ.Ευσταθίου σε τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά τις ανεκτέλεστες διακρατικές υποθέσεις, έκανε ειδική αναφορά στην 4η Διακρατική προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη προόδου και πολιτικής βούλησης που παρατηρείται εκ μέρους των συμβαλλόμενων μερών αλλά και της αδυναμίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσει την εφαρμογή της απόφασης, επισημαίνοντας πως οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν πρέπει να υπερτερούν των αρχών δικαίου και δικαιοσύνης.  

Ο κ. Ευσταθίου, στην τοποθέτηση του, χαρακτήρισε τη Σύμβαση όπως  και τη λειτουργία του ΕΔΔΑ  ως ακρογωνιαίους λίθους του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως τα πιο σημαντικά, μέχρι σήμερα, επιτεύγματα στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απελευθέρωση πολιτικών κρατούμενων, η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, η προστασία του δικαιώματος στην έκφραση και στη συνάθροιση, η καταπολέμηση της σωματεμπορίας αλλά και οι αποφάσεις σταθμοί του ΕΔΔΑ, για την ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, είναι μερικές από τις ουσιώδεις επιτυχίες του Δικαστηρίου, επεσήμανε ο Κύπριος Βουλευτής,  σημειώνοντας ότι  έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας, παράλληλα, το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφύγει ενώπιον του, για κάθε παράτυπη, παράνομη και αυθαίρετη πράξη που δεν έχει τύχει ικανοποιητικής θεραπείας σε εθνικό επίπεδο.  

Ο κ. Ευσταθίου υπενθύμισε πως το 79% των υποθέσεων του Δικαστηρίου έχουν ήδη εκτελεστεί, γεγονός που καταδεικνύει τη δέσμευση  και τον ψηλό βαθμό συμμόρφωσης των κρατών μελών. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άρνηση συμμόρφωσης εκ μέρους ορισμένων  κρατών,  γεγονός που, όπως τόνισε,  υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία του συστήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους μηχανισμούς  προστασίας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Αναφερόμενος στις μακρόχρονες διαδικασίες προσφυγής και εκδίκασης των υποθέσεων στο ΕΔΔΑ, ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε ότι αυτό επιβραδύνει την απόδοση δικαιοσύνης και δυσχεραίνει την υποχρέωση των συμβαλλόμενων μερών να δεσμεύονται από το νομολογιακό προηγούμενο και δεδικασμένο των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και να προχωρούν έγκαιρα στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

«Πολλές παραβιάσεις επαναλαμβάνονται, ακόμη και όταν ένα κράτος έχει ήδη καταδικαστεί για τις ίδιες πρακτικές», σημείωσε.

Ο κ. Ευσταθίου στάθηκε στις σοβαρότερες ανεκτέλεστες αποφάσεις του Δικαστηρίου, οι οποίες  αφορούν  παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και  δημοκρατικών αρχών όπως, μεταξύ άλλων,  την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την προστασία της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και την απαγόρευση  βασανιστηρίων ή εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης. Παρέθεσε επίσης στατιστικά στοιχεία για τις χώρες που παρουσιάζουν δομικές και συστημικές αδυναμίες οι οποίες παρεμποδίζουν την εφαρμογή των αποφάσεων.

"Ως εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων των χωρών μας", συνέχισε ο κ. Ευσταθίου, "καθίσταται και δική μας ευθύνη να μεριμνούμε ώστε τα κράτη να ευθυγραμμίζονται πλήρως, χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ".

« Η αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση αλλά και δημοκρατική ευθύνη», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ