Στο στόχαστρο της τουρκικής καχυποψίας αυτή τη φορά μπήκε η συνάντηση Ισραήλ - Κύπρου στα ΗΑΕ, αλλά και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Chevron. Η εφημερίδα Αϊντινλίκ, πιστή στον ευρασιατικό και εθνικιστικό της προσανατολισμό, ερμηνεύει ως «ανθετουρκική» κάθε διπλωματική κίνηση που την παρακάμπτει.

Με τίτλο «Ο Ισραηλινός και ο Ε/Κ Yπουργός συζήτησαν στα ΗΑΕ για την Τουρκία», η εφημερίδα Αϊντινλίκ δίνει πρωτοσέλιδο χαρακτήρα στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκιντεόν Σαάρ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται η συνάντηση ως ακόμα μία κίνηση που σχεδιάστηκε ερήμην της Τουρκίας και με αντικείμενο την Τουρκία.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε η Γαλλία, καθώς και η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή», σημειώνει.

Παρότι η εφημερίδα Φιλελεύθερος στην Κύπρο αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί είχαν ξεχωριστά προγράμματα και συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις, το τουρκικό δημοσίευμα επιμένει να το ερμηνεύει ως "κλειστή λέσχη" κατά της Άγκυρας.

Η Chevron ξεκινά, η Τουρκία εκνευρίζεται

Η ανακοίνωση των Ε/Κ αξιωματούχων για τις έρευνες της Chevron, αποτέλεσε νέο πεδίο «δικαιολόγησης» της ρητορικής περί αποκλεισμού της Τουρκίας.

«Ε/Κ αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron θα ξεκινήσει έρευνες στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου στις αρχές του καλοκαιριού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός αγωγού που θα συνδέει ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα κυπριακά ύδατα με μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου στην Αίγυπτο», αναφέρουν τα τουρκικά δημοσιεύματα.

Η τουρκική «πικρία»

Για την Άγκυρα, η ενεργοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» χωρίς συμμετοχή της Τουρκίας ή του ψευδοκράτους συνιστά πρόκληση. Οι τουρκικές αναφορές μιλούν για «ίσα δικαιώματα» τα οποία αγνοούνται, ενώ η Αϊντινλίκ περιγράφει τη διαδικασία αδειοδότησης προς την Chevron, τη Shell και τη NewMed Energy ως «δήθεν».

«Ο αγωγός μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου έχει ως στόχο να συνδέσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη, που εκτιμάται ότι περιέχει 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με μια εγκατάσταση στην ακτογραμμή της Αιγύπτου, όπου θα υφίσταται επεξεργασία και θα ανοίγεται στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, το σχέδιο αγνοεί τα ίσα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο νησί. Η Ε/Κ Διοίκηση είχε παραχωρήσει στη Chevron και στους εταίρους της, τη βρετανική Shell και την ισραηλινή NewMed Energy, τη δήθεν άδεια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Αφροδίτη, περίπου 160 χιλιόμετρα από τη νότια ακτογραμμή της Κύπρου».

Διπλωματικά ανοίγματα της Λευκωσίας

Στα τουρκικά ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στις συναντήσεις του Κωνσταντίνου Κόμπου με ηγετικά στελέχη των ΗΑΕ, επιχειρώντας να αναδείξουν τη διπλωματική παρουσία της Κύπρου στον Αραβικό κόσμο.