Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Michael O'Flaherty, ανέφερε ότι το γραφείο του προτίθεται να εξετάσει σε βάθος την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των περιουσιακών δικαιωμάτων, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη προόδου στο ζήτημα των Αγνοουμένων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Νίκος Τορναρίτης απηύθυνε σχετική ερώτηση στον O'Flaherty, στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Μέρους της Συνόδου 2025 της ΚΣΣΕ, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, στο Στρασβούργο.
Κατά την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης Πεπραγμένων για το 2024 από τον Επίτροπο ενώπιον της Ολομέλειας της Συνέλευσης, προστίθεται, ο κ. Τορναρίτης υπέβαλε ερώτηση προς τον κ. O'Flaherty, αναφορικά με τις παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από ξένους επενδυτές και φυσικά πρόσωπα.
«Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αντίκεινται σε προηγούμενες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπως η απόφαση Τιτίνας Λοϊζίδου κατά Τουρκίας και η απόφαση επί της 4ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά Τουρκίας και διαιωνίζουν τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων, ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών» συμπληρώνεται.
Αναφέρεται ακόμη ότι κ. Τορναρίτης ζήτησε να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που προτίθεται να λάβει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να τερματιστεί η συνεχιζόμενη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ελληνοκύπριων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα και να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Απαντώντας, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ, δήλωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε δε, ότι το Γραφείο του προτίθεται να εξετάσει σε βάθος την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων των περιουσιακών δικαιωμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη προόδου στο ζήτημα των Αγνοουμένων, καταλήγει η ανακοίνωση.