Τον Τάκη Χατζηδημητρίου, για τη συμβολή του στην πολιτική κονίστρα και τον πνευματικό και επιστημονικό βίο του τόπου, τίμησε την Τετάρτη το βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, το ΑΚΕΛ.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, τον άνθρωπο και πολιτικό Τάκη Χατζηδημητρίου σκιαγράφησε, με μήνυμα του στην εκδήλωση, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης ο συγγραφέας Χρυσόστομος Περικλέους κατέθεσε την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμπόρευση του με τον τιμώμενο. Ο τιμώμενος, Τάκης Χατζηδημητρίου, απέδωσε τα επιτεύγματά του στη συνεργασία, δηλώνοντας ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την παρουσία στην εκδήλωση πολλών Τουρκοκυπρίων συνεργατών και φίλων του, παρουσία που όπως είπε προσέδωσε «πληρότητα και δικαίωση». Είπε ακόμη πως "έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να φέρουμε στον τόπο τη δημοκρατία, τον αμοιβαίο σεβασμό και  την ειρήνη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην ομιλία σημείωσε το ήθος και τον πατριωτισμό του Τάκη Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι ο τιμώμενος αδιαμφησβήτητα αγάπησε πολύ και βαθιά την Κύπρο,  αγωνίστηκε για την πατρίδα του, με όλες του τις δυνάμεις χωρίς ν’ αποβλέπει σε προσωπικό κέρδος και χωρίς καμία ιδιοτέλεια.

«Τιμούμε τον Τάκη Χατζηδημητρίου που, μαζί με άλλους σπουδαίους της γενιάς του, οραματίστηκαν μιαν άλλη Κύπρο, δημιουργική, πρωτοπόρα, δημοκρατική, προοδευτική και πόνταραν σ’ αυτό το όραμα τα νιάτα τους, τη ζωή τους ολόκληρη», πρόσθεσε.

Ακολούθως ο κ. Στεφάνου αφού έκανε αναδρομή στη δράση του κ. Χατζηδημητρίου στον επιστημονικό, πολιτιστικό και πολιτικό βίο του τόπου, την κοινοβουλευτική του παρουσία, εστίασε  στην στράτευση του «στην τιτάνια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και για την επανένωση του τόπου και του λαού μας» παρατηρώντας  ότι αυτή η προσπάθεια «καθορίζει την πορεία του, το ‘είναι’ του, μέχρι και σήμερα».

Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ήταν και παραμένει όλα αυτά τα χρόνια μια ακούραστη φωνή νηφαλιότητας αλλά και δυναμισμού, μια πένα ρεαλισμού αλλά και οράματος που καταγράφει όσα διεκδικήσαμε, όσα κατακτήσαμε, όσα χάσαμε μα προπαντός, όσα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε για να κτίσουμε την Κύπρο μας σε συνθήκες ειρήνης και συνεργασίας» , συνέχισε ο κ. Στεφάνου, συμπληρώνοντας ότι ο Τάκης Χατζηδημητρίου έχει «καταστεί μια συμβολική προσωπικότητα του κοινού αγώνα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για λύση, για την επανένωση του τόπου μας στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Ο κ. Ακιντζί εστιάζοντας στη συμβολή του κ. Χατζηδημητρίου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε, σε μήνυμά του στην εκδήλωση, ότι «τον γνωρίζαμε πάντα με ταυτότητα υπέρ της λύσης, υπέρ της ειρήνης».

Ανέφερε ότι ο Τάκης Χατζηδημητρίου στα βιβλία του αναφέρεται στα ιστορικά λάθη, όντας μια προσωπικότητα που δεν δίσταζε να υπογραμμίσει λάθη, προσθέτοντας πως «ακόμα και όταν είχε ηγετικό αξίωμα δεν δίσταζε να τονίσει τα λάθη αυτά".

Σε μια κοινή εκδήλωση μαζί του στον Αγρό τον Νοέμβριο είχαμε την ευκαιρία να απευθυνθούμε μαζί σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, από όλα τα πολιτικά χρώματα της Κύπρου. Φυσικά, με έκανε χαρούμενο που ξαναείδα εκεί τη φιλειρηνική ταυτότητα και την πίστη του, επεσήμανε.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμα πως όταν ήταν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Τάκης Χατζηδημητρίου ως Συμπρόεδρος της Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μαζί με τον Αλί Τουντζάι έβαλαν τις υπογραφές τους σε πολύ σημαντικά έργα, κάτι που μόνο κάποιος που αγαπά την Κύπρο μπορεί να κάνει. 

Αναφέροντας περαιτέρω ότι εργάστηκε σκληρά για τη διατήρηση της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς διαφόρων πολιτισμών στην Κύπρο για πολλά χρόνια, ο κ. Ακιντζί συμπλήρωσε ότι ο Τάκης Χατζηδημητρίου είναι ένας πολύτιμος Κύπριος που αξίζει να τιμηθεί.

Από την πλευρά του, ο κ. Περικλέους στάθηκε στη δημόσια τοποθέτηση του κ. Χατζηδημητρίου υπέρ του Σχεδίου Ανάν αναλαμβάνοντας την ευθύνη και παραιτούμενος  από τη θέση Συντονιστή με την ΕΕ, στην οποία τον είχε διορίσει ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως είπε. 

Διατυπώνοντας τη θέση ότι η άμεση σαφής τοποθέτηση σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα και η ανάληψη ευθύνης, αποτελεί αρετή που εξέλιπε από τους πολιτικούς μας ηγέτες σε όλη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως ως επιμελητής σε όλα τα  βιβλία του Τάκη Χατζηδημητρίου κρατά απ’ αυτά, ως μια σπάνια αρετή, το θάρρος της αναθεώρησης. 

Συμπλήρωσε ότι σημαντικό στοιχείο στην προσωπικότητα του τιμώμενου είναι η πνευματική συγκρότηση και πως στον Τάκη Χατζηδημητρίου έβλεπε τον οραματιστή αγωνιστή, ονειροπόλο, Δον Κιχώτη και στον εαυτό του τον Σάντσο. 

Στην αντιφώνηση του ο κ. Χατζηδημητρίου διατύπωσε τη θέση ότι «σε αυτή την κρίσιμη ώρα της πορείας της πατρίδας μας, οφειλόμενο χρέος είναι να αναλογιστούμε, να κρίνουμε όσα συνέβησαν, αλλά και να λογαριάσουμε το μέλλον, κάτι που μέχρι τώρα δεν τολμήσαμε να κάνουμε». 

Πρόσθεσε πως  «γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα γίνει από μόνο του, ούτε θα έρθει ως δωρεά», προσθέτοντας ότι «η δημιουργική πνοή απαιτεί κριτικό και αυτοκριτικό πνεύμα», αμφισβήτηση μύθων, δομών, δογματισμών, και αναγνώριση λαθών, ώστε να μπορέσουμε να αναζητήσουμε μια νέα πορεία, ένα  νέο όραμα ενότητας, ειρήνης και δημοκρατίας. 

Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ανάμεσα σε μια στρατηγική φιλίας και αντιπαλότητας δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε τη στρατηγική της φιλίας, των συνεργασιών και των κοινών συμφερόντων και να εδραιώσουμε ως κοινή αξία την  πολυεθνική και πολυπολιτισμική Κύπρο. 

Ο κ. Χατζηδημητρίου καταλήγοντας ζήτησε το μήνυμα που θα σταλεί από την εκδήλωση που διοργανώθηκε για να τιμηθεί να είναι πως για να έχει μέλλον η Κύπρος και» για να έχει νόημα η ζωή όλων μας, έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να φέρουμε στον τόπο τη δημοκρατία, τον αμοιβαίο σεβασμό και  την ειρήνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ