Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή απόφαση για επιβολή των λεγόμενων πράσινων φορολογιών, δήλωσε την Τετάρτη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, καλώντας την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να διαπραγματευτεί στην ΕΕ για αυτές τις φορολογίες.
«Τώρα το κλίμα στην ΕΕ είναι εύκρατο για να διεκδικήσουμε την μη επιβολή των πράσινων φορολογιών γιατί στη σύνοδο της Κομισιόν εξαιτίας των διαφωνιών και της γενικότερης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ, μαζί με την πίεση που νιώθουν για τον μειωμένο ανταγωνισμό ή για την θέση που έχει βρεθεί η Ένωση από τους ανταγωνιστές της συζητά ακόμα και για αλλαγή των δεσμεύσεων που η ίδια έθεσε στον εαυτό της αναφορικά με την πράσινη μετάβαση», είπε ο κ. Στεφάνου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΑΚΕΛ με θέμα τις πράσινες φορολογίες, στην παρουσία των επικεφαλής του κόμματος στους τομείς οικονομίας, περιβάλλοντος και ενέργειας.
Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου είπε ότι την περασμένη Πέμπτη το ΑΚΕΛ κατέθεσε στην Βουλή πρόταση νόμου «για τη φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ΑΠΕ με στόχο τα έσοδα που θα υπάρξουν να διατεθούν για ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στην ενέργεια, δεδομένου του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι στην κορυφή της Ευρώπης στα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή φτώχεια».
«Εκτιμούμε ότι μέσα από αυτή τη φορολογία θα μπορούν να εισπραχθούν 50-60 εκατομμύρια ευρώ» και «τούτο μπορεί να εξισώσει την απώλεια που θα έχει το κράτος σε περίπτωση που δεχτεί επιτέλους να υιοθετήσει τη θέση του ΑΚΕΛ για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «στην Κύπρο βάζουμε ΦΠΑ 19% πάνω στον φόρο κατανάλωσης καυσίμων, με αποτέλεσμα να έχουμε φορολογία πάνω φορολογία» και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έχει «πολύ καιρό» που ζητεί τον τερματισμό αυτής της φορολογίας.
«Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να τερματίσει αυτόν τον παραλογισμό», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι με την «ονομασία που δόθηκε πράσινες φορολογίες επιχειρούν να εξωραΐσουν φόρους τους οποίους ούτε ήμασταν υπόχρεοι να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και δώσαμε επιλογές του κόσμου για να μπορεί να χειριστεί τα ζητήματα αυτών των φορολογιών».
Όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των ΑΠΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση δημόσια είπε ότι θα έφερνε σχετικό νομοσχέδιο γιατί και η ίδια παραδέχεται ότι υπάρχουν υπερκέρδη στις ΑΠΕ».
Ανέφερε ότι ο Υπουργός Ενέργειας "μας είπε και το δήλωσε και δημόσια ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο κάτω από τον τίτλο ‘τέλος αλληλεγγύης’ για τη φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ΑΠΕ" και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια μας ενημέρωσε η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει».
Αναφορικά με το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής των πράσινων φορολογιών, όπως «ζητά το ΑΚΕΛ από τον Οκτώβριο του 2023, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, όταν απέστειλε εκ μέρους του κόμματος την πρώτη επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «η Κυβέρνηση μη έχοντας επιχειρήματα για να αντιμετωπίσει την τεκμηριωμένη και την εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του ΑΚΕΛ αναφορικά με τις πράσινες φορολογίες, λέει ότι το ΑΚΕΛ θυμήθηκε για προεκλογικούς λόγους τις πράσινες φορολογίες».
«Καταρχάς εκλογές τώρα δεν έχουμε», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι τον Οκτώβριο του 2023 έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και επανέλαβε την απαίτηση του ΑΚΕΛ και τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2024 να μην υπάρξουν πράσινες φορολογίες ή τουλάχιστον να δοθεί αναβολή.
Σε σχέση με την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η απάντηση που πήραν τον Μάιο του 24 «είναι ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, για καμία διαπραγμάτευση για αναβολή των πράσινων φορολογιών».
Ανέφερε ότι όταν προχθές έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Λάρνακα ότι «λίγο πολύ δεν θέλαμε το ΑΚΕΛ για να κάνουμε διαπραγμάτευση, αυτή ήταν η απάντηση της Κυβέρνησης».
Είπε ακόμη ότι σε επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του έλεγε ότι «έχετε την υποχρέωση να πάτε να διαπραγματευτείτε για αποφυγή αυτών των πράσινων φορολογιών, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή απόφαση για επιβολή των πράσινων φορολογιών» και «είναι ακόμα στη συζήτηση και υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι τη δέσμευση για την Κύπρο για επιβολή πράσινης φορολογίας την δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού, βάζοντας το θέμα των πράσινων φορολογιών μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόσθεσε ότι ευθύνη για την επιβολή των «πράσινων φορολογιών» έχει και η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία ενώ «προέβη σε σωρεία αλλαγών στο Ταμείο Ανάκαμψης (τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ) δεν φρόντισε να ακυρώσει τις δεσμεύσεις τις προηγούμενης Κυβέρνησης για τις ‘πράσινες φορολογίες’».
Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ, μέσω του Ευρωβουλευτή του Γιώργου Γεωργίου, έστειλε επιστολή «στους αρμόδιους Επιτρόπους της ΕΕ και έχουμε πάρει απάντηση ότι για σκοπούς ενέργειας μπορούμε να διεκδικήσουμε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και την ίδια ώρα μπορούμε να φορολογήσουμε υπερκέρδη που υπάρχουν στον χώρο του ηλεκτρισμού».
«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το ΑΚΕΛ ζήτησε, ζητά και θα συνεχίσει να ζητά έναν μόνιμο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι έπειτα από παραστάσεις και πιέσεις του ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%.
«Η Κυβέρνηση το έκανε μόνο για ένα χρόνο και εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι η ΕΕ έχει πρακτικές και προσεγγίσεις σε σχέση με την πράσινη φορολογία «με στόχο να δημιουργηθούν οι υποδομές για να δώσεις εναλλακτικές λύσεις στον κόσμο σου».
Πρόσθεσε ότι στον Κύπριο σήμερα λέμε ότι θα επιβληθεί πράσινη φορολογία πάνω στα καύσιμα, «αλλά δημόσιες συγκοινωνίες δεν κάναμε».
«Και τον κόσμο που δεν έχει άλλη επιλογή για να χρησιμοποιήσει δημόσιες συγκοινωνίες, θα τον υποχρεώνεις να πληρώνει παραπάνω χωρίς εσύ ως κράτος να του δίνεις τις εναλλακτικές λύσεις για να δημιουργήσεις και μια άλλη κουλτούρα, λέει η Ευρώπη», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι αυτό το κάναμε ως κράτος με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και της σημερινής και στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων».
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2025 θα έπρεπε να εφαρμοστεί το σύστημα πληρώνω όσο πετώ ως βασική ενέργεια για να διαχωρίζει ο κόσμος στην πηγή των αποβλήτων, «αλλά το κράτος με ευθύνη της προηγούμενης και της σημερινής Κυβέρνησης, δεν δημιούργησε το σύστημα για να γίνεται σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση, ακόμη και αποκομιδή των σκυβάλων και τη διαχείριση των αποβλήτων και μας περιμένουν πολλά εκατομμύρια σε πρόστιμα από την ΕΕ διότι παράνομα θάβουμε διάφορα απόβλητα, διότι δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα».
Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «πόσα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουμε ως Κύπρος που θα πάει τελικά πάνω στους φορολογούμενους πολίτες για το γεγονός ότι δεν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας» για τα απόβλητα, για την πράσινη μετάβαση, για να δημιουργήσουμε εναλλακτικές λύσεις στον κόσμο, για την έλευση φυσικού αερίου και για το τερματικό.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει άσκηση για το πόσα έσοδα χάνει το κράτος την ώρα που αυξάνεται από τους Ελληνοκύπριους η κατανάλωση καυσίμων από τα κατεχόμενα και «πόσα θα μπορούσε να κερδίσει αν με μείωση κάποιων φόρων θα μειωνόταν η τιμή των καυσίμων και πολύ κόσμος θα προτιμούσε να έβαζε βενζίνη από τις ελεύθερες περιοχές».
Ειδικότερα, σε σχέση με τις πράσινες φορολογίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι το πεδίο εφαρμογής τους είναι στα καύσιμα κίνησης/θέρμανσης και καύσιμα άλλης χρήσης, στα ζητήματα διαχείρισης σκυβάλων, στο νερό και στο λεγόμενο «πράσινο τέλος διανυκτέρευσης» για το οποίο έχει σταλεί σχετικό νομοσχέδιο και εκκρεμεί στη Βουλή.
Σε σχέση με το τι σημαίνει για την τσέπη του πολίτη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έφερε ως παράδειγμα «τι θα σημαίνει η υιοθέτηση της λεγόμενης πράσινης φορολογίας στα καύσιμα».
Ανέφερε ότι τον πρώτο χρόνο ξεκινούμε με φορολογία 6 σεντ το λίτρο στα καύσιμα, στο οποίο περιλαμβάνεται και το 19% του ΦΠΑ και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση προτιμά να αφήσει έξω το ΦΠΑ για να φαίνεται λιγότερο το ποσό».
Πρόσθεσε πως τον δεύτερο χρόνο - επειδή είναι κλιμακωτός ο φόρος - θα πάμε στα 8 σεντ το λίτρο και μέχρι το 2033 θα έχουμε επιπρόσθετα στους υφιστάμενους φόρους 30 σεντ το λίτρο με αποτέλεσμα να πλησιάζει για τους πολίτες το κόστος του καύσιμου κίνησης τα 2 ευρώ το λίτρο, αλλά «θα έχουν πάνω και στο καύσιμο θέρμανσης ή και στο υγραέριο».
«Και την ίδια ώρα - και επιτέλους θα πρέπει να το πει και η Κυβέρνηση - ότι το 2027, με την εφαρμογή του νέου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων στις μεταφορές και στα κτίρια θα έχουμε περίπου επιπρόσθετη αύξηση 15% στα υφιστάμενα», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «θα πληρώνουμε για τα πλοία, κάτι που θα έχει αντανάκλαση στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο» και κατ΄ επέκταση στις τιμές των αγαθών και «αύξηση στα αεροπορικά εισιτήρια που ήδη είναι ακριβά».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, για μια μέση οικογένεια που σήμερα δαπανά 300 ευρώ τον μήνα για καύσιμα κίνησης, το επιπρόσθετο ετήσιο κόστος θα είναι 200 ευρώ το χρόνο το 2025, 300 ευρώ το 2026, 650 ευρώ το 2030 κ.ο.κ.
Επιπρόσθετα, ανέφερε πως για μια οικογένεια που δαπανά ετησίως 1.000 ευρώ για θέρμανση, το επιπρόσθετο κόστος θα είναι 60 ευρώ το 2025, 80 ευρώ το 2026, 250 το 2030.
Πηγή: ΚΥΠΕ